You are currently viewing Ολβία Παπαηλίου: “Ποιος ορίζει το χρώμα;”  (Συλλογισμοί πάνω στη διαφορετικότητα, μέρος γ)

Ολβία Παπαηλίου: “Ποιος ορίζει το χρώμα;” (Συλλογισμοί πάνω στη διαφορετικότητα, μέρος γ)

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο προϊστάμενός μου έχει την καρδιά του σε σωστή θέση και τοποθέτηση, και έτσι συμφωνεί να συνταχτεί ένα γράμμα και να σταλεί στις υψηλότερες αξιωματικές βαθμίδες της διοικήσεως, και έτσι αναλαμβάνω να επικοινωνήσω με τις συναδέλφους μου ώστε να ερευνήσω αν και εκείνες έχουν σκεφτεί παρόμοιες σκέψεις ή αν έχουν αντιμετωπίσει τέτοια ερωτηματικά και σκεπτικά στις κλινικές τους επαφές. Έτσι τους γράφω το ακόλουθο μήνυμα:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

έχει πέσει στην αντίληψή μου το πόσο η κατάσταση σχετικά με το κίνημα “Οι Μαύρες Ζωές Έχουν Σημασία” απασχολούν τους πελάτες μας. Πιστεύω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο οργανισμός μας δεν έχει κάνει κάποια δημόσια δήλωση αναγνώρισης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν κάποιοι από το υπαλληλικό προσωπικό. Συζητώντας αυτό το θέμα με τους θεραπευόμενους υπαλλήλους/πελάτες μας αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό να ονομαστεί αυτή η παράλειψη, δεδομένου του ότι θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση του άγχους των πελατών μας. Ως εκ τούτου, σας ζητώ να αναλογιστείτε το ζήτημα και να συμφωνήσετε στο να στείλουμε ένα γράμμα στον Διευθυντή του Οργανισμού, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές να αντιληφθούν τη χρησιμότητα τού να προβούν σε μια εξαγγελία. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλαβε δημόσια θέση επί του θέματος αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την ταραχή που έχει επέλθει μετά από τη δολοφονία του Τζώρτζ Φλόυντ, τότε είναι απολύτως φυσικό και επόμενο το να πρέπει και ο οργανισμός μας να κάνει κάτι ανάλογο, έστω και με αρκετή καθυστέρηση.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

(υπογραφή μου)”

[Με πίκρα σκέφτομαι το πώς η δική μου θεραπευόμενη αντέδρασε, όταν της ανακοίνωσα την πρόθεση μου να το συζητήσω με τους συνεργάτες μου – η κοπέλα είχε έκδηλη ανησυχία στη φωνή της όταν μου έλεγε: “Να προσέχεις όμως” – παρόλη την θέση μου, που, οργανικά, είναι ισχυρότερη από τη δική της, είχε θελήσει να με προστατεύσει…].

Η απάντηση μιας από τις δύο συναδέλφους μου:

“Γεια σου ,

Ελπίζω πως είσαι καλά.

Νομίζω πως ο Διευθυντής Οργανισμού έχει αποστείλει ένα μήνυμα σχετικά με το θέμα αυτό σε μια από τις ημερήσιες ηλεκτρονικές ενημερωτικές επικοινωνίες αυτής της εβδομάδας.

Με τις καλύτερες ευχές μου (επεξήγηση για τον αναγνώστη, αυτό είναι τυπική λήξη επιστολής),

(υπογραφή της)”

[Ο διαβολάκος με είχε βάλει όμως να ψάξω στα ημέιλς και είχα δει ήδη σε τι έμοιαζε να αναφέρεται η συνάδελφος, και είμαι τώρα σαν σκυλί με το κοκκάλι του, και συνεχίζω το βιολί και το βιολάκι μου.]

 

“Γειά σου Σ.

Έχω δει κι εγώ το μήνυμα στο οποίο αναφέρεσαι, αλλά προέρχεται από κάποιον γενικότερο υπεύθυνο, του κρατικού, και όχι του τοπικού υπο-οργανισμού. Που σημαίνει ότι ακόμα ο τοπικός οργανισμός δεν έχει πάρει θέση. Συμβαίνει να γνωρίζω το πόσο πολύ αυτό θα είχε σημασία για τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης μας τοπικότητας, μού έχει ήδη αναφερθεί (σαν αντιπαράθεση) το ότι το τοπικό Συμβούλιο έχει κάνει μια τέτοια δήλωση ενώ ο δικός μας οργανισμός δεν έχει σταθεί στο ύψος της περίστασης, και οι υπάλληλοί του νιώθουν ακάλυπτοι.

Ώστε…

Ας το ξανασκεφτούμε.

Με καλούς χαιρετισμούς,

(υπογραφή μου)”

[Στο μεταξύ απαντάει και η έτερη συνάδελφος (μεγαλύτερη αυτή και με περισσότερα χρόνια εμπειρίας από την προηγούμενη).]

“Γειά σας,

Ευχαριστώ πολύ για αυτό που έγραψες. Δεν μου είχε καν περάσει από το μυαλό, αλλά μοιάζει να είναι μια πολύ βάσιμη και λογική πρόταση. Πιστεύω πως θα εκτιμηθεί πολύ από θεραπευόμενους και άλλους υπαλλήλους αν κάποια δημόσια αναγνώριση των δυσκολιών του παρόντος γινόταν από τον Διευθυντή Οργανισμού, παράλληλα με την αναγνώριση των φυλετικών διακρίσεων που βρίσκονται σε λειτουργία εντός και εκτός εργασιακού χώρου, για άτομα ασχέτως ηλικίας. Και το χρέος ευγνωμοσύνης που οφείλουμε ως κοινωνία σε όλους τους ανθρώπους που απασχολούνται σε κομβικούς ρόλους αυτή την εποχή, ασχέτως της πολυπλευρικότητας των ταυτοτήτων τους.

Όχι απαραίτητα με τέτοιες λέξεις… Ποιος θα συνέθετε αυτήν την επιστολή αίτησης;

Θα υποστήριζα σε κάθε περίπτωση μια τέτοια επιστολή (αλλά θα επιθυμούσα να δω τη σύνταξή της, προτού σταλεί).

Με τις καλύτερες ευχές,

(υπογραφή της)”

[Αισθάνομαι πως βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Στο μεταξύ ο προϊστάμενός μας μού έχει στείλει το οκ να συντάξω την εν λόγω επιστολή, παράλληλα μου έχει δώσει κάποια άλλη, ανάλογη, που έχει σταλεί από άλλο διοικητικό τμήμα. Συντάσσω και επισυνάπτω προς έγκριση.]

“Γειά σε όλους

Εφόσον ο Κ μας γνωστοποίησε την ανάλογη επιστολή που έστειλε το Τμήμα Άμεσης Παρέμβασης και ζήτησε κάποιες ιδέες, ανέλαβα να δοκιμάσω να συντάξω κάτι που θα εξέφραζε τα συναισθήματα των θεραπευόμενων/πελατών/υπαλλήλων προσθέτοντας και τις δικές μου σκέψεις. Παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθεροι να προσθέσετε, να διορθώσετε (έχω επίγνωση ότι τα Αγγλικά μου μπορεί να αναγνώθονται παράξενα) ή να αμφισβητήσετε – το επισυνάπτω για την ευχαρίστησή σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι,

Πολλές Ευχές,

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.