You are currently viewing Σκιτσογραφίες 5×5: Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί

Σκιτσογραφίες 5×5: Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί

Πατρίδα

Λένε ότι πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια, για μένα όμως, που η πατρίδα μου είναι υποδουλωμένη, την έννοιά της την έδωσαν οι ιστορίες του παππού μου. Το πρώτο λοιπόν που σκέφτομαι είναι πως ακόμη δεν γνώρισα την πατρίδα μου, το ελεύθερο Κουρδιστάν, και τελικώς όσο ζω θα την αναζητώ.

Λίμνη Ντοκάν, Κουρδιστάν

Πρόσφυγας

Οι μαζικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι σύνηθες φαινόμενο από υπάρξεως της ανθρωπότητας. Οι λόγοι σκληροί πάντα, και ένα το ζητούμενο: η καλύτερη επιβίωση. Πότε σε έξαρση πότε σε ύφεση, δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει. Αλίμονο σ’ αυτούς που τη βιώνουν, ασχέτως αποτελέσματος.

Περηφάνια

Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, που όπως όλα τα συναισθήματα έχει τα όριά του. Θυμάμαι τη ρητορική ερώτηση της μάνας μου: «Πόσες ώρες μπορείς να μείνεις όρθιος για να μην καθίσεις πάνω σε ακαθαρσίες;» Ολες οι αντιστάσεις κάμπτονται γιατί κάποιος, κάπου θα βρει το αντίτιμο.

Το δέντρο της Αλληλεγγύης (φωτογραφία από το διαδίκτυο)

Αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη είναι ανθρωπιά. Δεν είναι απαραίτητα αγάπη, όμως είναι πολιτισμός, γνώση και υπέρβαση. Είναι η ανταπόκριση στα λαβωμένα βλέμματα.


Βιβλίο

Το διάβασμα είναι οι άλλες μας ζωές, που τις ζούμε μέσα από τα βιβλία. Είναι μοίρασμα και φυγή από το «εγώ». Καμιά φορά και αναμέτρηση.


Ekaterina Panikanova

 

Ο Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί γεννήθηκε στη δεκαετία του ’50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας στην περιοχή Σερχάτ και μεγάλωσε σε φορτισμένο, πατριωτικό κλίμα. Έκανε ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του Κουρδικού Κινήματος. Έζησε τις δύο χούντες της Τουρκίας, 1971 και 1980. Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και την πολιτική του δραστηριότητα, φυλακίστηκε και υπέστη όλες τις μορφές βασανιστηρίων. Το 1984 διέφυγε και πέρασε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Άρθρα και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και τον ελληνικό Τύπο. Είναι επίτιμος ακαδημαϊκός στη Διεθνή Ακαδημία των Επιστημών Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Βαλένθια Ισπανία). Η UNESCO, στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Μεσογειακού Προγράμματος που αναπτύσσει το Κέντρο Βαλένθια – Μεσόγειος, τον βράβευσε με Τιμητική Διάκριση. Ο Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί, αφηγήθηκε την πολυτάραχη, απόλυτα πολιτικοποιημένη ζωή του και τις διώξεις του στον Νίκο Κάσδαγλη και έτσι γράφτηκε το βιβλίο «Το Αραράτ αστράφτει » (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ – 1994). Επιμελήθηκε το ιστορικό βιβλίο του Κεμάλ Μπουρκάι «Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν» (Εκδόσεις Παπαζήση – 1999»). Το 2001 εκδίδεται το πρώτο του μυθιστόρημα-μαρτυρία«Το ματωμένο χιονολούλουδο»(Εκδόσεις Καστανιώτη), που είναι και το πρώτο λογοτεχνικό έργο Κούρδου που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Από τότε συνεχίζει να εκδίδει βιβλία αφιερωμένα στον Κουρδικό λαό και στην παράδοσή του. Τα βιβλία του, εκτός από τα κουρδικά και τουρκικά, έχουν μεταφραστεί σε διάφορες άλλες γλώσσες.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.