You are currently viewing Χρήστος Ντικμπασάνης: δυο ποιήματα

Χρήστος Ντικμπασάνης: δυο ποιήματα

Η ΑΓΑΠΗ

            

Το αστρικό μου πουκάμισό είσαι

Η τελευταία μου ελπίδα

Το χρυσόψαρο που σπαρταράει

στο ενυδρείο του διαστημικού μου σπιτιού

Η χαίτη του αιώνιου μηχανικού αλόγου μου

Η ύστατη γενιά των πυριφλεγών μου αγγέλων

Σε αγαπάω

 

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

          

 Το γλαυκοπράσινο χρώμα της υδρογείου

απέμεινε ένα όνειρο

Το παρατήσαμε πίσω μας σαν άθλιο σκουπίδι

Οι λάμψεις των άστρων σαν ουράνια βέλη

το σκότωσαν άπονα

Με το χέρι του ο Θεός

έκοψε το νεκρό σώμα σε πρόσφορα

Το ξινισμένο κρασί της λήθης μοιράστηκε δωρεάν

Ζαλισμένοι άγγελοι μας τραγούδησαν φάλτσα

Οι άνεμοι του απείρου  μας ώθησαν

στους καταρράκτες των πεπτωκότων

στην καρδιά των πόθων μας αστεριών

 

(Από την ανέκδοτη συλλογή ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ)

 

 

                             

                                  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Χρήστος Ντικμπασάνης είναι καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μελετητής των θρησκειών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MTh) στη Θρησκειολογία και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.  Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά ειδικού τύπου.  Γράφει ποίηση, δοκίμια, μελέτες και διηγήματα. Ποιήματα και δοκίμια του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά λογοτεχνικά και ηλεκτρονικά περιοδικά, ενώ πολλά ποιήματά του έχουν δραματοποιηθεί από τους θεατρικούς θιάσους «ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ» και «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ». Επίσης, ο Χρήστος Ντικμπασάνης έχει συμπεριληφθεί στη ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ των εκδόσεων ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, καθώς και στο «WHOS WHO» των δημοσιογράφων. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Ε.Λ.ΘΕ.).
Επιπροσθέτως, έχει τιμηθεί με σημαντικά πανελλήνια και παγκόσμια βραβεία. Μέσα στο 2021 βραβεύτηκε με το 2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον εκδοτικό οίκο «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ» και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον πολιτισμό «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ». Επίσης βραβεύτηκε για την ποίησή του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο η INTERNATIONAL ART SOCIETY & ACADEMY. Επιπλέον, βραβεύτηκε με το 2ο Βραβείο του Ι΄ Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού 2021 που διοργάνωσε ο πολιτιστικός-κοινωνικός φορέας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.