You are currently viewing Έρμα Βασιλείου: δυο ποιήματα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Έρμα Βασιλείου: δυο ποιήματα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα γεγονός δεν μεγαλώνει

 

έξω από το χώρο που τελέστηκε

ένα γεγονός δεν μεγαλώνει με ποίηση

δε γίνεται ούτε μύθος ούτε τραγούδι ο Πόντος

η Κύπρος

δεν είναι μύθος τίποτε

δε μεγαλώνει τίποτε ένας ποιητής

δεν μεγαλώνει πιο πολύ από την αλήθεια

πως κυλίστηκε το αίμα μας

περιέχεται στην αλήθεια

περιέχεται στο αίμα ο ποιητής

περιέχεται στην κάθε λεπτομέρεια

αυτοσυνειδησίας

ο ποιητής

Στερεοί οι ίσκιοι σε κάθε όχθη

 

Στην εδώ στην εκεί

στερεά τα μνήματα και ότι αγιασμένο κρύβουν

δεν έμεινε εκεί

ταξίδεψαν τα πνεύματα ως εδώ

και φάνηκε η κάρα της αλήθειας,

ω λυρικέ πυρήνα Πόντε,

ιστορική μεγάλη Ανατολία

το σκληρό το κέλυφος των ψεματισμένων

δεκαετιών

το πέταξα στο φούντο των πελάγων

να σας βρω

ανέπαφους

νήπια λόγια σας λέω ακόμα

μέχρι να μάθω να σας μιλώ

καλύτερα

με αποκαθαρμένους  στίχους

 

 

 

H κυπριακής καταγωγής ερευνήτρια ακαδημαϊκός και συγγραφέας Δρ Έρμα Ζωή Βασιλείου είναι μεταπτυχιακή ερευνήτρια Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, στην Καμπέρα. Γεννήθηκε στην Κύπρο, είναι Βρετανίδα υπήκοος και ζει μόνιμα στην Αυστραλία. Μεγάλωσε στο Κονγκό και τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο, οικότροφος από πολύ μικρή ηλικία, σε δίγλωσσα σχολεία στο Κονγκό και στην Αθήνα.
Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1987. Τελείωσε πτυχιακές σπουδές στην Μετάφραση/Διερμηνεία, στο Πανεπιστήμιο Deakin στο Toorak, το 1991, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Γλωσσολογία) στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 1993, Μάστερς στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 1996, και Διδακτορικό στη Γλωσσολογία επίσης στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 2002. Είναι επισκέπτρια και ερευνήτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας από το 2005. Εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών και γλωσσολογικών θεμάτων (Ιστορικής Γλωσσολογίας). Οι κύριες γλώσσες έρευνάς της είναι η Μεσαιωνική και Σύγχρονη Κυπριακή, η Μεσαιωνική Γαλλική, η Βυζαντινή Ελληνική και η γλώσσα του Κονγκό Λινγκάλα, με την οποία ασχολήθηκε σε μικρότερο βαθμό.
Έχει γράψει πολλές ποιητικές συλλογές.

 

 

 

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.