You are currently viewing Αριστέα Παπαλεξάνδρου: Νυχτερινή βιβλιοθήκη, εκδόσεις Κέδρος

Αριστέα Παπαλεξάνδρου: Νυχτερινή βιβλιοθήκη, εκδόσεις Κέδρος

Requiem

Στην μάνα μου

I

Να θυμηθώ να σε ρωτήσω
τι καιρό και τι φοριέται
ταιριαστό με την ανυπαρξία

II

Το αίνιγμα της Σφίγγας
λύνεται και ξελύνεται
για να εξοντώσει
την απάντησή του

III

Τέλειωσαν οι βεβαιότητες
Όλες με θα και παρατατικό
πλέον οι απαντήσεις

Ακόμα και στα όνειρα
ποτέ δεν είσαι σίγουρη
τι θα ’κανες στ’ αλήθεια
Εμένα θα ρωτούσες λες
κι ύστερα φεύγεις βιαστικά
λέξη να μην προλάβω

Ακόμα και στα όνειρα
που προσποιούμαι ότι είδα


ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η “Νυχτερινή βιβλιοθήκη” επιβεβαιώνει τον ιδιοπρόσωπο χαρακτήρα της ποιητικής της Παπαλεξάνδρου που ορίστηκε ξεκάθαρα και στην προηγούμενη συλλογή της (Μας προσπερνά (2015) -Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη από την Ακαδημία Αθηνών). Η ομολογία πίστης σε ένα κρυπτικό μοντερνισμό που επιθυμεί να συνεχίσει την παράδοση εμπλουτίζεται εδώ θεματικά αλλά και μορφολογικά παράγοντας μια όλως προσωπική ποίηση που δεν της λείπουν θεματικές ανανεώσεις και πειραματισμοί ενώ βλέπει με λοξό βλέμμα και προς τους μελλοντικές ειδολογικές συμμείξεις. 
Βαρβάρα Ρούσσου, Ο Αναγνώστης, 12/04/2021

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.