You are currently viewing Λεύκη Σαραντινού:  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή,  «Για την ίδρυση και οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων Σμύρνης και Αθήνας, σελίδες από τη ζωή του»  Εισαγωγή-Σχόλια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.  Εκδόσεις Στοχαστής

Λεύκη Σαραντινού:  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή,  «Για την ίδρυση και οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων Σμύρνης και Αθήνας, σελίδες από τη ζωή του» Εισαγωγή-Σχόλια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.  Εκδόσεις Στοχαστής

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε μία μεγάλη μορφή της επιστήμης και των μαθηματικών των αρχών του εικοστού αιώνα, αλλά και, γενικότερα, μία χαρισματική φυσιογνωμία. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι μιλούσε έξι γλώσσες. Η ευρύτητα του πνεύματός του και η συμβολή του στη μαθηματική επιστήμη άργησε να αναγνωρισθεί, στις μέρες μας όμως πλέον υπάρχει αρκετή διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τη ζωή και το έργο του.

 

Ο γνωστός συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με τον βίο και το έργο του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού σε πολλά πονήματα, τόσο στον τομέα της καθαρής ιστοριογραφίας, όσο και στον κλάδο της μυθιστορηματικής βιογραφίας. Οι προτάσεις όμως του Κωνσταντίνου  Καραθεοδωρή σχετικά με την οργάνωση του πανεπιστημίου της Σμύρνης και τα Αθήνας παρέμεναν ανέκδοτες και άγνωστες μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και στο οποίο γράφει επίσης την εισαγωγή και τα όποια σχόλια. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Για την ίδρυση και οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων Σμύρνης και Αθήνας» και παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τις θέσεις και τις προτάσεις του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή σχετικά με την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων της Σμύρνης και της Αθήνας.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ως γνωστόν, ήταν προσωπικός φίλος του μεγάλου Κρητικού πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να ήταν αυτός ο οποίος θα αναλάμβανε, μετά από προσωπική παράκληση του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το «Φως εξ ανατολών» όπως το αποκαλούσαν. Βέβαια, καθώς το πανεπιστήμιο δεν πρόλαβε να λειτουργήσει τελικά εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή κλήθηκε εν τέλει να οργανώσει το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

 

Οι προτάσεις σχετικά με την οργάνωση των δύο αυτών πανεπιστημίων περιέχονται στον ανά χείρας τόμο, προτάσεις πρωτοποριακές για την εποχή που αποδεικνύουν, αφενός την ευρύτητα του πνεύματος, τη μεγάλη μόρφωση του Καραθεοδωρή, αλλά και τις οργανωτικές του ικανότητες και αφετέρου τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής παιδείας. Ο αναγνώστης θα  μπορέσει να βρει στις προτάσεις του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού πολλές αναλογίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η  παιδεία στη χώρα μας στη σημερινή εποχή. Γι’ αυτό και το παρόν πόνημα είναι ένα βιβλίο επίκαιρο που αφορά πρωτίστως τους εκπαιδευτικούς στη χώρα μας, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή.

 

Οι αναλυτικές προστάσεις του περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας ενός πανεπιστημίου, από τις εξετάσεις, τη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού, μέχρι και τη βιβλιοθήκη του, τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία του, τον αριθμό των φοιτητών και τα δίδακτρα.

 

Κοντά σε αυτές τις προτάσεις στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και κάποιες επιστολές του Καραθεοδωρή προς τον Αριστείδη Στεργιάδη, Ύπατο Αρμοστή Σμύρνης, επιστολές του μητροπολίτη Σμύρνης στον Καραθεοδωρή, ένα αυτοβιογραφικό κείμενό του, αλλά και κάποιες διαλέξεις του Καραθεοδωρή σχετικά με τα μαθηματικά και κάποια άρθρα του.

 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα ποικιλόμορφο βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως σε κάποιες άγνωστες πτυχές του Καραθεοδωρή, στις φιλίες του, στις απόψεις του για την παιδεία, στις οργανωτικές του ικανότητες και, κυρίως, στη μεγάλη ευρυμάθειά του. Τα σχόλια του Ιντζέμπελη, τέλος, λειτουργούν με  συμπληρωματικό και επεξηγηματικό τρόπο εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.