You are currently viewing Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου: Το κρυφό μονοπάτι, εκδόσεις Πλέθρον

Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου: Το κρυφό μονοπάτι, εκδόσεις Πλέθρον

 Το Κρυφό μονοπάτι είναι η καταγραφή μιας ιχνηλασίας που επιχειρεί ο κεντρικός ήρωας στα διδάγματα μιας άγνωστης Δημιουργίας. Ενός κόσμου που μέσα από το προσωπικό του πεπρωμένο ξεδιπλώνονται τα γεγονότα της ιστορίας, οι αιφνιδιασμοί, οι εικόνες και οι αδιάκοπες μεταβολές του.
Οδηγημένος από την οδύνη, τις μικρές χαρές, τα δάκρυα και τους φευγαλέους έρωτες που αναπόφευκτα σωριάζουν στη διαδρομή του τόσο τα προσωπικά του όσο και τα ιστορικά γεγονότα ενός περίπου αιώνα και συνομιλώντας αδιάκοπα με τον Θεό, αναζητά απεγνωσμένα το Κρυφό μονοπάτι. Μια διέξοδο που μαντεύει πώς θα τον οδηγήσει στην λύτρωση. Θα κατορθώσει όμως να το βρει; ή μήπως το ταξίδι αυτό είναι τελικά και το μόνο που καταξιώνει τον βίο του;
“Μαντεύω πώς, σίγουρα, τώρα θ’ αναρωτηθείς εσύ αν χτίζεται η Ζωή με όνειρα. Και ξέρεις, βέβαια, πώς θ’ απαντήσω, κι εγώ με τη σειρά μου, όχι. Όμως τα όνειρα υπάρχουν. Μερικά τα ζωγραφίζουμε μόνοι μας. Άλλα πάλι μας επισκέπτονται χωρίς να μας ρωτούν. Και, ίσως, μερικά μας στέλνονται από τον ουρανό. Κι εμείς, οι χαμένοι κι ανέλπιδοι, αφηνόμαστε άβουλοι πλέοντας ανάμεσά τους, σαν ναυαγοί ενός μοιραίου ταξιδιού που δεν διαλέξαμε. Δίχως πυξίδα. Δίχως προορισμό”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  

Ο Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Κατάγεται από την Σπάρτη της Μ. Ασίας. Είναι παιδίατρος και ενεργό μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου”. Διατηρεί σε εθελοντική βάση την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας. Ερευνητής της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ποιητής, ονοματολόγος και δοκιμιογράφος ασχολείται ιδιαίτερα με το φιλοσοφικό δοκίμιο. Έχει εκδώσει τριανταεπτά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Από το 2006 διευθύνει τη Σχολή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Ερευνών “Κύκλος” στην γενέτειρά του. Για το συγγραφικό και ανθρωπιστικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία μεταξύ των οποίων για τη συμβολή του στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού το 1986 από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.