You are currently viewing Γεωργία Παπαδάκη: Η γυναίκα και ο γυναικείος λόγος στον Ευριπίδη, Εκδόσεις 24 Γράμματα, 2022

Γεωργία Παπαδάκη: Η γυναίκα και ο γυναικείος λόγος στον Ευριπίδη, Εκδόσεις 24 Γράμματα, 2022

Ο Ευριπίδης υπήρξε δεινός ψυχολόγος, βαθύτατος γνώστης της ψυχής, κυρίως της γυναικείας. Η ανατομική ματιά του στον εσώτατο ψυχικό κόσμο των ηρωίδων του και οι οξυδερκείς απεικονίσεις του των ανθρώπινων συμπεριφορών κλείνουν μέσα τους τα στοιχεία της διάρκειας, τα στοιχεία δηλαδή της αιώνιας και αναλλοίωτης ανθρώπινης υπόστασης. Στις τραγωδίες του o ποιητής άνοιξε τον γυναικωνίτη, τον χώρο του σπιτιού τον προορισμένο για τις γυναίκες, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους συγχρόνους του· καθώς μάλιστα τις παρουσίαζε με τα πραγματικά ελαττώματά τους, κατηγορήθηκε για μισογυνισμό. ΄Αδικος χαρακτηρισμός, γιατί ο Ευριπίδης εξιδανίκευσε περισσότερο από κάθε άλλον το γυναικείο φύλο πλάθοντας στις τραγωδίες του πλήθος γυναικών ηθικού κάλλους και ψυχικού μεγαλείου. Ο κορυφαίος Τραγικός μίλησε με αλήθειες για τη γυναίκα την οποία αγάπησε πολύ ‒ κατά την παράδοση ήταν φιλογύνης ‒ και ο συγχρωτισμός μαζί της τον έκανε να μελετήσει ιδιαίτερα την πο-λύπλοκη ψυχολογία της, τα ελαττώματα αλλά και τις αρετές της και να γνωρίσει σε βάθος τη φύση της όσο κανείς άλλος ομότεχνός του. Με λεπτολόγο ακρίβεια απεικάζει τις εκδηλώσεις της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, από τις πιο ευγενικές μέχρι τις πιο ταπεινές, περιγράφει με θαυμαστή διεισδυτικότητα τα υψηλότερα ανθρώπινα συναισθήματα που εξευγενίζουν τον εσωτερικό της κόσμο, αλλά και τα ποικίλα πάθη που την κατακλύζουν, τις καταιγίδες που ξεσπούν μέσα της. Στόχος μας είναι να ακουστεί ο λόγος της γυναίκας μέσα από την πλειάδα των πολύμορφων γυναικείων χαρακτήρων που λάξευσε ο μεγάλος δραματουργός δίνοντάς τους φωνή και αποκαλύπτοντας συγχρόνως την άβυσσο της γυναικείας ψυχής. Η έκδοση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Παράλληλα, απευθύνεται και στους άντρες φωτίζοντας το μεγάλο γι’ αυτούς μυστήριο, τη γυναίκα.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.