You are currently viewing Γκένριχ Βενιαμίνοβιτς Σαπγκίρ, Η Βίκα  -Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη

Γκένριχ Βενιαμίνοβιτς Σαπγκίρ, Η Βίκα  -Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη

Σπείρανε τη Βίκα. Γεννήθηκε στοργική, τρυφερή, προσκολλημένη, με μάτια μπλε του αζουρίτη.

Ένας καημός μόνο -δεν θέλει να παντρευτεί η Βίκα. «Φοβάμαι,θα τυλιχτώ και μετά δεν θα ξετυλιχτώ».

Ήρθε ένα παλικάρι ψηλό, με κεφάλι-άχυρο. Η Βίκα το αγκάλιασε σφιχτά και άπλωσε τα λουλουδάκια της στο άχυρο.

Και τότε ήρθε το μαντάτο –η πρόσκληση για θητεία. Παίρνουν στον στρατό το κεφάλι-άχυρο. Η Βίκα κλαίει, δεν θέλει να το αφήσει: θα του ξυρίσουν το κεφάλι, θα πάρουν όλο το άχυρο με τη μηχανή.

Θύμωσε το παλικάρι. Ξεσκάλωσε εντελώς από το γατίσιο της γάντζωμα. Μα είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την ξένη Πατρίδα.

Ο στρατιώτης έφυγε. Και χάθηκε εκεί στην ξένη Πατρίδα. Τον σκότωσαν -τον κάλυψαν με άμμο.

Του έστειλε η Βίκα ένα κλαδάκι-μήνυμα στην ξένη Πατρίδα. Μεγάλωσε το κλαδάκι στην έρημο. Νιώθοντάς το, ο στρατιώτης άρχισε να κουνιέται. Βγήκε από την άμμο και επέστρεψε στο σπίτι.

Όμως, ξάπλωσαν να κοιμηθούν κι εκείνος βάζει χώρια το κρανίο στο κομοδίνο.

Αγκάλιασε η Βίκα με τα αζούρινα λουλούδια της το γυμνό κρανίο. Κλαίει: «Τίποτα δεν λυπάμαι! Λυπάμαι μόνο το κεφαλάκι-άχυρο».

Ο Γκένριχ Βενιαμίνοβιτς Σαπγκίρ (1928-1999) άρχισε με παιδική ποίηση. Ανήκει στο γκρουπ Λιανόζοφσκι στο οποίο συμμετείχαν ποιητές και ζωγράφοι αντεργκράουντ. Το γκρουπ δημιουργήθηκε στο τέλος του 1950 και ονομάστηκε έτσι από τον σταθμό του τρένου Λιανόζοβο που βρισκόταν κοντά στο σπίτι όπου συγκεντρώνονταν. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη δουλειά του μεταμοντέρνα και γκροτέσκα.
                                                                                         *
Η Ελένη Κατσιώλη γεννήθηκε στην Αθήνα και έκανε ανώτερες μουσικές σπουδές. Το 2010, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Τσέχοφ», πήρε Β΄ Βραβείο Μετάφρασης από τη ρωσική γλώσσα, για το διήγημα του ΑντόνΤσέχοφ Το παραξήλωσε. Έχουν δημοσιευθεί μεταφρασμένα ρωσικά διηγήματα και ποιήματα, άρθρα και απόψεις της σε  έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία του Φιόντορ Σαλιάπιν Η μάσκα και η ψυχή, το Η Νήσος Σαχαλίνη του Τσέχοφ, και το Η ιστορία του Πουγκατσόφ του Πούσκιν, καθώς και τα Μια ματιά στον κόσμο του ΆντονΤσέχοφΜια ματιά στον κόσμο του Αλεξάντρ ΠούσκινΜια ματιά στον κόσμο του Φιόντορ Ντοστογέφσκι. Επίσης, τα Αστρολογία: η νεκρή επιστήμη του ΘαδαίουΖελίνσκι, Παρίσι του Μαγιακόφσκι, Εξεγερμένοι ποιητές, Ο μεγάλος λιμός (1891-1892 ) και Άσματα του Οκτώβρη.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.