You are currently viewing Ελίν Πελίν: Τα λόγια που ειπώθηκαν, Μετάφραση από τα βουλγαρικά: Πάνος Σταθόγιαννης. Προλογικό σημείωμα: Θωμάς Στεργιόπουλος, εκδόσεις Ροές, σειρά Ξένη Λογοτεχνία

Ελίν Πελίν: Τα λόγια που ειπώθηκαν, Μετάφραση από τα βουλγαρικά: Πάνος Σταθόγιαννης. Προλογικό σημείωμα: Θωμάς Στεργιόπουλος, εκδόσεις Ροές, σειρά Ξένη Λογοτεχνία

 Ο Ελίν Πελίν (1877-1949), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βουλγαρικής λογοτεχνίας, συνθέτει στα δεκατρία αφηγήματα του τόμου αυτού έναν πολύχρωμο καμβά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της γειτονικής χώρας.

Ιστορίες λιτές: άλλοτε τρυφερές κι άλλοτε τραγικές, κάποτε και χιουμοριστικές. Άνθρωποι απλοί κι ανεπιτήδευτοι, δουλευτές της γης· μα κι ακαμάτηδες, θρησκόληπτοι, μεθύστακες, τυχοδιώκτες – όλα τα πρόσωπα ζωγραφισμένα από τον συγγραφέα με τρυφερότητα και αγάπη. Μόνιμο φόντο: τα τοπία της Βουλγαρίας (οι πεδιάδες, τα χωράφια, τα βουνά της), οι μικρές κοινωνίες των βουλγαρικών χωριών, η αγροτική ζωή.

Ο αναγνώστης θα βρεθεί σε γνώριμο «κλίμα», θα αισθανθεί οικειότητα και μια βαθιά συγγένεια με τους χαρακτήρες που περνούν στις σελίδες του βιβλίου (το μυαλό πηγαίνει αυθόρμητα στη Θράκη του Βιζυηνού και στις περιγραφές τόπων κι ανθρώπων του Παπαδιαμάντη). Η κοινή κληρονομιά της γης των Βαλκανίων αποτυπώνεται εναργέστατα στην τέχνη του Ελίν Πελίν, προσφέροντας μια δίοδο για να γνωρίσουμε καλύτερα τη γειτονική χώρα, την ιστορία και την ψυχή της.

 Την έκδοση προλογίζει, με ένα σύντομο σχετικό αφήγημά του, ο Θωμάς Στεργιόπουλος – και ακολουθεί κατατοπιστική Εισαγωγή του Πάνου Σταθόγιαννη, για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.