You are currently viewing Κωνσταντίνος Βορβής: ένα αφήγημα

Κωνσταντίνος Βορβής: ένα αφήγημα

Το σπίτι της οδού Τυρνάβου 26

 

 

Όταν σκεφτόμαστε την Αθήνα σήμερα, έρχονται στο νου μας εικόνες μιας παρηκμασμένης μεγαλούπολης, σημαδεμένης από την ασχήμια που αποτυπώνεται σε τοίχους, δρόμους και κτήρια. Σκεπτόμενοι την Αθήνα, σκεπτόμαστε το ιστορικό κέντρο που βρίσκεται σε παρακμή, σκεπτόμαστε την Ομόνοια που έχει χάσει την παλαιά της αίγλη, σκεπτόμαστε τη διαφθορά που φωλιάζει στα υπουργεία και στο χρηματιστήριο, στα δικηγορικά γραφεία και στα επιχειρηματικά κέντρα. Σκεπτόμαστε με λίγα λόγια τον αργό εκφυλισμό, που είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον θάνατο.

Υπάρχει όμως και μια πλευρά αυτής της πόλης που λίγοι θυμούνται πια, και ακόμα πιο λίγοι επισκέπτονται. Μια πλευρά που τα μεσημέρια ο χρόνος κυλάει νωχελικά στα μίνι-μάρκετ και δίπλα στις γραμμές του τραίνου, στα καφενεία και τις παλιές εκκλησίες. Και το βράδι, όταν οι δρόμοι ερημώνουν και τα κίτρινα φώτα που κρέμονται πάνω από τις οδούς ανάβουν, απλώνεται μια ησυχία που σταματά μονάχα από τον ήχο των βραδινών εμπορικών τραίνων, που καταφτάνουν στην πρωτεύουσα από την Αλεξανδρούπολη. Αυτή η περιοχή, που ξεκινά από τους Αγίους Αναργύρους και καταλήγει στο Μεταξουργείο, δεν έλκει όσους φοβούνται να ζήσουν, έστω και λίγο, μακριά από την βουή του κόσμου και τους θορύβους, μακριά από το εφήμερο.

Μα αν τη νύχτα τύχει να περνάτε από την οδό Τυρνάβου στον Κολωνό, κοιτάξτε προς τον μικρό παράδρομο, το μονώροφο σπίτι στον αριθμό 26. Και αν αισθανθείτε, την ώρα αυτή που η νύχτα αποσύρεται και ένα γαλάζιο στεφάνι τυλίγει τον ουρανό, την ώρα που ο Ήλιος ακόμα καραδοκεί πίσω από τον Υμηττό, αν αισθανθείτε έναν θερμό αέρα να φυσά κάτω από τις πολυκατοικίες, να γνωρίζετε πως είναι η ψυχή του Κώστα Ταχτσή, που τραγουδά καθώς η Αθήνα ξυπνά σιγά-σιγά από τον ύπνο της.

 

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Βορβής γεννήθηκε το 2000 στην Λάρισα. Ζει και γράφει στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορούν οι ποιητικές του συλλογές «Τοπία της νύχτας» (2021) και «Ο ήρωας του φθινοπώρου» (2022). Από τις εκδόσεις ΣΙΓΑΡΕΤΑ, τα βιβλία του «Προς τον θάνατο» και «Το τελευταίο δειλινό». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.