You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Βληχή του Λάνθιμου στη Λυρική Σκηνή

Κωνσταντίνος Μπούρας: Βληχή του Λάνθιμου στη Λυρική Σκηνή

 «Βληχή» σαν ασπρόμαυρη ταινία τού βωβού κινηματογράφου με ζωντανή ορχήστρα. Ο Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος μεγάλος καλλιτέχνης τού καιρού μας. Είναι απλώς η κορυφή τού Ολύμπου. Ανακαλύψτε και τους υπόλοιπους που μεγαλουργούν στην αφάνεια και στο μισοσκόταδο ενός κεριού από εκείνα που φύλαγε ο πάμφτωχος Παπαδιαμάντης.

 

Άκουσα την ταινία και είδα τούς ήχους αυτής της εκφραστικής βουβής «Βληχής». Και μόνον η διάσωσις τής σπανίας αυτής λέξεως θα ήταν αρκετή ως πολιτισμική και πολιτιστική προσφορά.

Η συναισθητική μεταφορά είναι στη βάση αυτού του απολύτως επιτυχημένου ολικού καλλιτεχνήματος.

Η όποια αποσπασματικότητα και ο διαχωρισμός των κωδίκων λειτουργούν ενισχυτικά.

Επιστροφή στην νοσταλγία τού «φυσικού ανθρώπου» κατά Ρουσώ.

Γονιμολατρικά δρώμενα ταφής και ανάστασης χαμένα σε σκιερές πτυχές τού χωροχρόνου.

Ποιητική εικόνα, ο ήχος τού παλιού βωβού κινηματογράφου, ζωντανή ορχήστρα, θολή προ-ψηφιακή εικόνα, ευρυγώνιες λήψεις, σπίτια «χειροποίητα» σαν γλυπτά κομψοτεχνήματα και το αρχαίο ελληνικό μέτρο, προ πάντων, ως δείκτης και κανόνας αρμονίας.

Η «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου, οι μεγάλοι Ασιάτες σκηνοθέτες και η χωροχρονική μετατόπιση τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης επιβάλλουν μιας άλλης τάξεως παγκοσμιότητα τού εφικτού.

Σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες «ταινίες» που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Η πολυτέλεια τής αυτενέργειας, η εποπτεία τού επιστητού, η αναδίφησις τού θαμμένου αλλά όχι και ξεχασμένου.

Ο Λάνθιμος, από μεγάλος σκηνοθέτης καθίσταται Ποιητής, μεθίσταται, μεγαλουργεί, ανασαίνει με το κυκλαδίτικο τοπίο, εικονογραφεί την αθωότητα στα μάτια των αγριοκάτσικων, μας ψέγει με την εμμονική μας κατανάλωση κρέατος.

Ό,τι έχει μάτια (και μάλιστα δύο) μπορεί μεν να είναι στην τροφική μας αλυσίδα, παραμένει όμως μαχαιριά, τύψη και συλλογική ενοχή, τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό ασυνείδητό μας.

Από την εμβληματική «Σιωπή των αμνών» και μετά, η αδυναμία δεν είναι κατωτερότητα και η αθωότητα δεν είναι εκμεταλλεύσιμη (όχι χωρίς επώδυνες συνέπειες για την Φύση, για τις οικολογικές ισορροπίες και για την Υγεία όλων μας).

Οι πανδημίες συμβαδίζουν με τις εξάρσεις τής ανθρώπινης απληστίας κι ο Πόλεμος μετατρέπει σε κιμά αυτό που κάποτε ήταν ναός ψυχής, πνεύματος ανωτέρου.

Αν δεν θέλουμε να λογοδοτήσουμε στην Νέμεσιν βάσει τού αδήριτου συμπαντικού νόμου τής ίσης ανταποδόσεως, ας σκύψουμε ανάμεσα στις εικόνες και στους ήχους αυτής της αριστουργηματικής ταινίας κι εκεί ίσως ανακαλύψουμε τις απαρχές τής αρχαίας τραγωδίας.

Συγχαρητήρια στην Λυρική μας Σκηνή και στην ηγεσία τού Υπουργείου Πολιτισμού για την επιδότηση αυτής της συμπαραγωγής.

Πάντα τέτοια! Και σ’ ανώτερα. Υπάρχουν μυαλά δημιουργικά και παγκόσμια σε αυτή την παμφώτεινη στενή λουρίδα γης. Ας τα κάνουμε να χωράνε. Ας συν-χωρέσουμε όλοι κι ας δημιουργήσουμε απαξάπασες κι απαξάπαντες μαζί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντάξια τής αρχαίας κληρονομιάς.

Η Ελλάδα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πρέπει, οφείλει και επείγει να ξαναγίνει Φάρος Πολιτισμού οδεύοντας προς την καινούργια Αναγέννηση.

Οι καλλιτέχνες και λογοτέχνες μας που μεγαλουργούν στο εξωτερικό ας βρουν βήμα και πέτρα να σταθούν και στο εσωτερικό.

Ας γίνει η χώρα μας ένα τεράστιο πανεπιστήμιο, μία γιγαντιαία θεατρική σκηνή όπου ο Άνθρωπος θα γνωρίσει τον εαυτό του και θα συμφιλιωθεί με το Σκοτάδι εντός του.

Μόνον έτσι θα ξαναλάμψει η Θέμις-Δίκη και θ’ ανασάνουμε όλοι μαζί την Ελευθερία που μας αξίζει και που δικαιούμαστε κληρονομικώ τω δικαιώματι.

 

Με το βλέμμα στο Δίκαιο τού αδυνάμου, του παραγκωνισμένου, του παραγνωρισμένου, του ταλαντούχου,

 

Επικροτώ ανεπιφυλάκτως αυτή την εκδήλωση Υψηλής Τέχνης!!!

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ
https://konstantinosbouras.gr

 

 

 

Info:
 
ΒΛΗΧΗ 
Γιώργος Λάνθιμος 
Παγκόσμια πρεμιέρα 
The Artist on the Composer 
Μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ 
6, 7, 8 Μαΐου 2022  
Ώρες έναρξης: 18.00, 20.00, 22.00 
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος 
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Έμμα Στόουν και Νταμιάν Μποννάρ 
 
Επιμέλεια προγράμματος The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ) 
 
Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο Βληχή, η οποία αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ The Artist on the Composer, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, συνοδεία μουσικών συνόλων, στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Η παραγωγή, από πλευράς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας. 

 

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφικός δημιουργός, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας μικρού μήκους Βληχή, η οποία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο, με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Έμμα Στόουν και τον διακεκριμένο Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μποννάρ.  
 
Λίγο πριν την πρεμιέρα της Βληχής, αποκαλύπτονται σήμερα οι πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο Γιώργος Λάνθιμος στα γυρίσματα της ταινίας στην Τήνο (επισυνάπτοναι), καθώς και το υποβλητικό τρέιλερ της ταινίας. 
Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/xDCG62C4Fig
Γιώργος Λάνθιμος, ΒΛΗΧΗ – The Artist on the Composer | Εθνική Λυρική Σκηνή – ΝΕΟΝ | τρέιλερ
ΒΛΗΧΗΓιώργος ΛάνθιμοςΠαγκόσμια πρεμιέραThe Artist on the ComposerΜια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ6, 7, 8 Μαΐου 2022 | Ώρες έναρξης: 18.00, 20.00…
youtu.be

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.