You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος του Primo Levi στο θέατρο Temporae Verum

Κωνσταντίνος Μπούρας: Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος του Primo Levi στο θέατρο Temporae Verum

Εικόνες ανατριχιαστικές που μένουν για μέρες στο μυαλό τού θεατή, στοιχειώνουν τα όνειρά του… και έτσι πρέπει. Γιατί μία βασική λειτουργία τού θεάτρου αρχαιόθεν ήταν η διδακτική/παιδευτική/παιδαγωγική.

Βεβαίως, ο επιτονισμός τής θεατρικής σύμβασης επαυξάνει την χαρμολύπη που δεν εξελίσσεται εύκολα σε αισθητική ηδονή, αφού η αποστασιοποιημένη σκηνική πραγμάτωση τού κειμένου με την εναλλαγή ρόλων και τις επί κεφαλής πετσέτες που δημιουργούν ένα κλίμα αποπροσωποποίησης, καταφέρνουν τα απαλύνουν το όλον αποτέλεσμα, το οποίο άλλως πως θα θύμιζε λέσχη σαδομαζοχιστών. Μήπως όμως αυτό δεν είναι όλοι οι εγκληματίες πολέμου, οι βασανιστές, οι απαξιωτές τού ανθρωπίνου όντος; Μήπως δεν είναι βαριά ψυχικά άρρωστοι και ανισόρροποι όλοι εκείνοι που επιδεικνύουν μηδενική ενσυναίσθηση απέναντι στον πόνο των άλλων, πόσω μάλλον όταν τον προκαλούν για δική τους ευχαρίστηση ή για επιβεβαίωση τής συμπλεγματικής ανωτερότητάς τους;

Συνήθως αποφεύγω τέτοιου είδους σκληρά θεάματα, όσο περνούν τα χρόνια όμως και συναισθανόμενος πληρέστερα το λειτούργημά μου, τού κριτικού, θεωρώ ότι είναι μέρος τής ιστορικής μας ευθύνης να αντέξουμε αυτή την σκηνική ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ βίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι σαν εμβόλια στο πάσχον σώμα τής Ανθρωπότητας με σκοπό να προκαλέσουν εκείνη την αντίδραση τού Συλλογικού Ανοσοποιητικού μας Συστήματος που θα οδηγήσει στην παραγωγή τού ικανού κι αναγκαίου αριθμού «αντισωμάτων» προκειμένου να μην αφανιστούμε ως Ανθρωπότητα και να μην χάσουμε την Ανθρωπιά μας.

Αυτό που κατάφεραν οι Ναζί στα αποτρόπαια στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι να ξυπνήσουν τα συλλογικά ανακλαστικά μας και να ενεργοποιήσουμε στην Παγκόσμια Συνειδητότητα αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν παρόμοιες γελοιότητες στο μέλλον. Γιατί το μίσος είναι αντιαισθητικό, το νείκος αντιμάχεται ανεπιτυχώς τον συμπαντικό νόμο τής Αγάπης, η καταπίεση, η εκμετάλλευση, ο εξανδραποδισμός τού ανθρωπίνου όντος αντίκειται στον κοσμικό ορφικό Έρωτα και μόνον ένας ανίατα ασθενής μπορεί να νιώθει ηδονή από τον πόνο τού Άλλου. Κι αυτός ο Άλλος είμαστε Εμείς, αφού όλες/όλοι/όλα μαζί είμαστε Ένα, το ά-Παν…

Πολύ έντονες οι ψυχικές αντιδράσεις των αποσβολωμένων θεατών, που βήχουν αντιδραστικά, παθαίνουν κρίσεις άσθματος, θέλουν να εγκαταλείψουν την αίθουσα αλλά δεν μπορούν, καθηλωμένοι στο θρανίο τής Ιστορίας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την αφήσουμε να επαναληφθεί σε ειδεχθέστερη εκδοχή.

Οι ταλαίπωροι Εβραίοι είναι τόσο αξιαγάπητοι μέσα στον μακραίωνο πόνο και στην διαρκή εξορία τους που κάθε Νοήμων Άνθρωπος θα ήθελε να τους εκφράσει τα πιο αγνά, φιλότιμα αισθήματά του.

Δεν υπάρχει πνευματικός άνθρωπος που να σέβεται τον εαυτό του και να τάσσεται υπέρ ρατσιστών και φασιστών παντός είδους. Όλες οι θεωρίες όταν αντίκεινται στην πολυχρωμία τής Φύσης είναι και χυδαίες και ανώφελες και επιζήμιες. Ανθίζουν σαν τα ζιζάνια ανάμεσα στα ευλογημένα θεραπευτικά βότανα και απειλούν να κατακυριεύσουν τη γη με το θράσος τους.

Η παράσταση είναι όπως είπα μετανεωτερική, αλλά και μπρεχτική και «επική» και διδακτική. Πολιτική κραυγή χωρίς φτιασίδια που έχει σαν αποκλειστικό της στόχο την καρδιά μας, τα παιδικά συναισθήματά μας, την εφηβική διάσταση των ονείρων μας που γίνονται οράματα μόνον για τους μάχιμους ενήλικες (καλλιτέχνες, λογοτέχνες, δρώντες και διαδρώντες δημιουργοί ενός κόσμου καλύτερου από εκείνον τού οποίου ο δυσώδης απόηχος φτάνει ακόμη μέχρι τις έντρομες αισθήσεις μας).

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ. ΌΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΑΠ’ ΌΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ…

Πολλοί οι συνειρμοί κι είναι αρκετός από ένας κάθε φορά στην κάθε μία, στο κάθε έναν, στο κάθε ένα…

Γυμνό το σκηνικό, πέτρινο, άγρια φωτισμένο, όπως η καρδιά εκείνων των ανάλγητων θηρίων που τα καταδίκασε μεν η Ιστορία φωλιάζουν όμως επικίνδυνα περιμένοντας τη στιγμή που θα καταστρέψουν τον πολιτισμό μας.

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΦΙ-ΛΟ-ΤΗ-ΤΑ, αντίδοτο στη ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ!!!

Ας είμαστε συνειδητοί/συνειδητές/συνειδητά στην αλλεργία μας απέναντι σε κάθε τι κακό και μοχθηρό…

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

info:
https://www.tempusverum.com/eanaytoeinaioanthropos/
‘’Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε. Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε. Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαιμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή.
 
ΣΥΝΕΒΗ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ: ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ. “
 
~Primo Levi
 
“Εάν αυτό είναι ο άνθρωπός”  του Primo Levi, σε θεατρική διασκευή των Domenico ScarpaValter Malosti και δραματουργική επεξεργασία από όλον τον θίασο.
 
Ένας θίασος επτά ηθοποιών  “σκύβει” πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Primo Levi “Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος”.  Περιγράφει τις τότε σκέψεις του. Αναπαριστά στιγμιότυπα και περιστατικά. Και φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες ιδέες του Primo Levi όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου και τις σκέψεις των συνομιλητών του, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να αντλήσει πολύτιμα ερωτήματα και συμπεράσματα για τη ζωή  και τη ¨φύση” του ανθρώπου μέσα από αυτή την “αδιανόητη” θηριωδία ,που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί.
 
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες
 
Συντελεστές:
Κείμενο: Primo Levi, Θεατρική διασκευή : Domenico Scarpa, Valter Malosti, Δραματουργική επεξεργασία : Ο θίασος, Σκηνοθετική επιμέλεια : Γεωργία Μαυραγάνη, Σκηνικά – Κοστούμια : Λίλη Κιριλή, Σχεδιασμός Φωτισμών : Τάσος Παλαιορούτας, Φωτογραφίες : Κώστας Γκιόκας, Trailer : Θωμάς Παλυβός, Βοηθός Σκηνοθέτη : Αμαλία Κόμινου, Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 , Κυριακή στις 20:30/ έως 29 Ιανουαρίου

Προπώληση εισιτηρίων : https://www.viva.gr/tickets/theater/ean-ayto-einai-o-anthropos/

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.