You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Η Τέχνη καταδικασμένη σε θάνατο…

Λένη Ζάχαρη: Η Τέχνη καταδικασμένη σε θάνατο…

Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, οι νεκροί πολλαπλασιάζονται καθημερινά, πρόσφυγες γεμίζουν τις χώρες εκτός ρωσικών εδαφών…
Και βρέθηκε ο ένοχος! Αυτός που θα πληρώσει για όλα αυτά! Που δεν μπορεί να αντιδράσει- ποτέ στην ιστορία δεν μπορούσε, τουλάχιστον φανερά- και γίνεται έρμαιο των κυβερνήσεων και του αντιρωσικού μένους, αλλά και του μίσους και της προπαγάνδας.
Ναι, προπαγάνδας. Γιατί αυτή τη στιγμή οτιδήποτε ρωσικό είναι απολύτως κακό!
Κι από πού να ξεκινήσουμε; Από την αφαίρεση του βραβείου
Cristian από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest, που του αποδόθηκε το 2017 για την προσφορά του στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο; Τώρα το παίρνουν πίσω γιατί είναι διευθυντής σε Κρατικό θέατρο της Μόσχας!
Στη πυρά ο Κουστουρίτσα!!!
Ή να μιλήσουμε για τα μπαλέτα Μπολσόι;
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ανακοίνωσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπολσόι κι άλλων εκδηλώσεων με το επιχείρημα ότι αρνούνται τη συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς της Ρωσίας που συνδέονται με τον ίδιο τον Πούτιν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά Γάλλοι και Αμερικανοί, και αρνούνται να καταδικάσουν τον πόλεμο…
«Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν» γράφουν οι
New York Times και σημειώνουν ότι η διάσημη Όπερα αποφάσισε να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή της συνεργασίας της με διακεκριμένους καλλιτέχνες και εμβληματικούς θιάσους από τη Ρωσία, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι, λόγω της συσχέτισής τους με τον Πούτιν.
Το ίδιο έκανε η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.
Για να μην μείνουμε πίσω στην αθλιότητα έσπευσε η κυρία Μενδώνη, Υπουργός – λένε – Πολιτισμού, να δώσει οδηγίες προκειμένου να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Σημειώνεται (αυτά όλα από την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ)ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του
Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Λίμνη των Κύκνων» στο πλαίσιο του Κύκλου The Bolshoi Ballet Live From Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Θα δεχόμουν μια τοποθέτηση που θα έλεγε, απ’ όλους ανεξαιρέτως, ότι γενικά σταματούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης και πένθους για τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά! Αν τόσο πολύ θλίβονται οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί για τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Αλλά εδώ λίγο θέλουν να μας πουν ότι ο Τσαϊκόφσκι έχει δηλώσει την συμπαράστασή του στον Πούτιν!!!
Βιώνουμε μια εποχή «Μακαρθισμού» στην Ευρώπη απέναντι σε ό,τι είναι ρωσικό. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Ο ρώσος μαέστρος, ο καλύτερος εν ζωή μαέστρος στον κόσμο, Βαλέρι Γκεργκίεφ διώκεται από κάθε θέση που κατείχε έως τώρα ( αρχιμαέστρος Φιλαρμονικής Μονάχου, Σκάλα Μιλάνου, Κρατική Όπερα Βαυαρίας, Ελβετικό Φεστιβάλ
Verbier– εδώ απαγορεύει τη συμμετοχή σε όποιον καλλιτέχνη έχει δείξει στήριξη στον Πούτιν-, Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Φιλαρμονική Παρισιού, Φεστιβάλ Λουκέρνης…) επειδή δεν αποκήρυξε την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας διέκοψε και τις προγραμματισμένες δεσμεύσεις με την Σοπράνο Άννα Νετρέμπκο διότι κι αυτή έχει δεσμούς με τον Πούτιν και στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί να κρατά μια σημαία που χρησιμοποιούσαν κάποιες φιλορωσικές ομάδες αυτονομιστών στην Ουκρανία(;;;;;;). Η Όπερα της Ζυρίχης επίσης ακύρωσε τη συνεργασία της με τη Νετρέμπκο.
Να πούμε και για τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Βερολίνο, Κάννες και Κάρλοβι Βάρι;;
Το μήνυμα είναι ένα: Εξοντώστε τη ρωσική τέχνη, τους Ρώσους καλλιτέχνες!
Εξοντώστε! Σκοτώστε την Τέχνη!
Α! Τώρα! Φωνάζουν να μαζέψουμε και τα ρώσικα βιβλία μας! Συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Πεδίον του Άρεως! Να καούν τα μιάσματα! Μας κάνουν υποστηρικτές του Πούτιν!
Ο Τσέχωφ! Ο Ντοστογιέφσκι, αυτή η πληγή, μας κάνει υποτακτικούς του Πούτιν!! – όπου να είναι θα βγει ένταλμα σύλληψης από τους αγράμματους των Υπουργείων-
Α! Εκείνος ο αντιδραστικός Μαγιακόφσκι! Στην πυρά! Μπρος! Κι εμείς οι αναγνώστες!
Μαζέψτε και τους δίσκους και τα
cd! Ο Ραχμάνινωφ, ο Σοστακόβιτς, ο Τσαϊκόφσκι ήδη λογοκρίθηκε!!!
Σε λίγο, σε πολύ λίγο, θα κατεβάσουμε και τους Ρώσους Αγίους από τα εικονοστάσια και τις εκκλησίες! Μέρος της ρωσικής κουλτούρας κι αυτοί! Τους Ρώσους Θεολόγους, τους Ρώσους Ιστορικούς…


Ό,τι μπορεί να σώσει την ανθρωπιά μας να το δολοφονήσουμε. Η Τέχνη άλλωστε ήταν πάντα επικίνδυνη. Στον δικό μας τόπο οι κάθε λογής δικτάτορες το γνώριζαν καλά γι’ αυτό κι έστελναν εξορία τους καλλιτέχνες, για να μην έχουν λόγο! Πάντα τους καλλιτέχνες και την Τέχνη διώκουν.
Στην εποχή μας όλα τα προετοίμασε μια χαρά με την κατάσταση που δημιούργησε η… πανδημία. Η ανώδυνη άρση των ελευθεριών μας, η φίμωση και η επιβολή προστίμων εν ονόματι της μιας κάποιας ελευθερίας…
Έτσι και τώρα. Η Τέχνη δολοφονείται στο όνομα μιας κάποιας αόριστης, ακαθόριστης και ύποπτης ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας.
Γιατί είναι τόσο δημοκρατικό όλο αυτό, τόσο φιλελεύθερο, υπηρετεί τις ανθρωπιστικές αξίες…
Το αντίθετο. Είναι θολό, είναι μεταμφιεσμένο, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σίγουρα δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα ή την αξιοπρέπεια κάποιου. Μόνο κακός οιωνός είναι. Άγγελος κακών επών…

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.