You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Μεσολόγγι vs covid-19

Λένη Ζάχαρη: Μεσολόγγι vs covid-19

Τις μέρες αυτές γίνεται λόγος για «Ελεύθερους Πολιορκημένους» λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και του ιού του ίδιου που μεταδίδεται με ταχύτητα αστραπής.
Το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ κάνα δυο φορές.
Όμως τι σχέση έχουμε στην πραγματικότητα εμείς με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»; Εκείνους τους πολιορκούσε ο Ιμπραήμ, τους είχε αποκλείσει από στεριά και θάλασσα, είχαν αναγκαστεί να τρώνε ακόμη και σαύρες και ποντίκια, όπως έγραφαν σε επιστολή προς τον Καποδίστρια, και πέθαιναν είτε από τον λιμό είτε από τον λοιμό, είτε στα ταμπούρια που γίνονταν γι’ αυτούς κιβούρια.
Παρ’ όλα αυτά ο πόθος για την ελευθερία, όσο κι αν είχαν εξαθλιωθεί, δεν έσβηνε, και ο όρκος Ελευθερία ή Θάνατος ήταν χαραγμένος στο μυαλό και την καρδιά τους.
Τι συμβαίνει σήμερα μ’ εμάς; Ποιος μας πολιορκεί; Είμαστε “πολιορκημένοι” στ’ αλήθεια ή τρομοκρατημένοι από αυτό που καθημερινά ακούμε πως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο; Μήπως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι υπερβολικό; Η αλήθεια είναι πως σε άλλη εποχή μόνο στο όνομα της δημοκρατίας δεν θα λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση! Γιατί το να βγεις έξω εφοδιασμένος με ειδικό σημείωμα που αιτιολογεί και δικαιολογεί την έξοδό σου μέσα πάντα σ’ ένα ορισμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο μόνο δημοκρατία και ελευθερία δεν θυμίζει.
Ύστερα ο πανικός! Ο φόβος του θανάτου! Τα ΜΜΕ πρώτα και καλύτερα στην καλλιέργεια της ατμόσφαιρας! Και να πεις βρε αδερφέ πως θα πεθάνεις για μια ιδέα, πάει στο καλό! Να πεθάνεις από έμφραγμα λόγω άγχους γιατί συνέχεια ακούς πόσα κρούσματα και πόσες χιλιάδες νεκρούς έχει η Ευρώπη…ε!
Και κλείνεσαι στο σπίτι, κλείνεις τα παράθυρα μην τρυπώσει ο κορωνοήλιος ή ο κορωνοαέρας, διότι μεταδίδεται και με το βλέμμα πια κι εσύ το έχεις εμπεδώσει από τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού! Παιδιά και εγγόνια είναι οι υποψήφιοι δολοφόνοι σου! Στην πόρτα έχεις κρεμάσει ένα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ» και αλίμονο σε όποιον χτυπήσει!
Περιμένεις με αγωνία το εμβόλιο! Τότε θα βγεις έξω!
Η οικονομία καταρρέει, έχουν ξεκινήσει απολύσεις, αλλά εσένα σε νοιάζει να ακούς τις συμβουλές.
Είσαι ένας άριστος πολίτης για τις αυριανές κυβερνήσεις! Εσύ και όσοι σαν εσένα έχουν πάψει να σκέφτονται, να αναρωτιούνται!
Και βέβαια δεν είναι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ούτε κάποιος Ιμπραήμ είναι ο εχθρός τους. Ο εαυτός σας είναι ο εχθρός σας που επέτρεψε εξαιτίας του εγωκεντρισμού να σας αλώσουν και να σας μετατρέψουν σε πειθήνια όργανα.
Είναι μια περίεργη περίοδος αυτή που διανύουμε. Αποφάσεις παίρνονται για εμάς χωρίς εμάς. Μοιάζει με σκηνή από “αποκαλυπτική” ταινία και ταυτόχρονα με θρίλερ στο οποίο, παγκόσμια κέντρα και τα κονγκλάβια τους, βρίσκουν τους τρόπους να αιχμαλωτίσουν την ανθρώπινη βούληση, να ισοπεδώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως την ελευθερία.
Τραβηγμένο το σκηνικό, δε λέω, αλλά μπροστά σε εξελίξεις σαν αυτές όλα τα σενάρια είναι πιθανά και όλα είναι απίθανα. Όλα εκτός του σεναρίου ενός επιβεβλημένου φασιστικού καθεστώτος που ελέγχει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο…
Ας είμαστε “πολιορκημένοι” σε εγρήγορση…

 

 

 

 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.