You are currently viewing Λένη Ζάχαρη Σκιτσογραφίες:   Στέλλα Δούμου 5Χ5   

Λένη Ζάχαρη Σκιτσογραφίες:   Στέλλα Δούμου 5Χ5  

Κουζίνα

Εκεί μαγειρεύονται όλα,  μικροί  γαστριμαργικοί παράδεισοι, μέχρι ποιήματα.Εκεί πιάνονται στα πράσα οι ζύμες, ινδιάνοι σημαδεύουν στην καρδιά ατμικούς ανέμους. επάνω σε   βουνά από ρύζι  βρέχει αλάτι Ιμαλαϊων και αστεροειδείς γλυκάνισοι ράβονται στα πέτα  των γραπτών πιάτων. Το πνεύμα του οίνου  πανταχού παρόν αναλαμβάνοντας ευφρόσυνα στη γεύση  των φαιών να προσδίδει πολλά αστέρια μισελέν, εν είδει ευσήμων.

                                  “Κουζίνα”, Βασίλειος Γερμενής

Ουράνια

Ουράνια. Σχέση πτώσης και αποκοπής. Σχέση πτήσης και ανάληψης. Στο μεταξύ φύεται ευτυχώς  η μπαρόκ μουσική  Γοδεφρίγοι άγγελοι  τρίβουν τα χέρια τους  με τέμπο και  κάτι λευκό πάντα πέφτει, μια  αλμπίνα  νυχτοπεταλούδα, ίσως.Η παράσταση αυτή διαρκεί μια ολόκληρη οκτάβα, γνωστή και ως  επίγεια ζωή. Μετά, το πρόγραμμα διακόπτεται και οι  εμπλεκόμενοι απολύονται και εξαφανίζονται, χωρίς εξηγήσεις. Ωστόσο  η μουσική για κάποιο λόγο, συνεχίζει.

Ποίηση

Οι φυλές των παραθύρων ζαρκάδια στο Μπρούκλιν

Έχω πυρετό στα δάχτυλα

Έχω έναν Καντίνσκυ κρεμασμένο στη γλώσσα

Κι ένα «ευλόγησον»

Των γρηγορούντων

Όταν τελειώσουν όλα αυτά

Πυροβολήστε με.

(Θητεία)

Απόσπασμα από χειρόγραφο “Ode of a Nightingale” John Keats 1819

 Φιλία

Τυχεροί οι έχοντες φίλους, όπως ακριβώς τυχεροί όσοι βρίσκουν μάργαρον σε ένα στρείδι στις ζεστές νότιες θάλασσες  του βίου. Κατά τα λοιπά, τα γνωστά:

Ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει

Ο φίλος είναι πιο απαραίτητος κι απ’ τη φωτιά κι απ’ το νερό.

Θεέ μου προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ.

Η απώλεια ενός φίλου είναι σαν την απώλεια ενός μέλους του σώματος: Ο χρόνος μπορεί να απαλύνει τον πόνο της πληγής, αλλά η απώλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

.Παρατηρητής

Μετέχει αθόρυβα, μέσω της  ρίζας  του εξασκημένου αμφιβληστροειδούς του, σε μικρά σύμπαντα,όπου συμβαίνουν  συνεχώς άκρως ενδιαφέροντα πράγματα εφοδιάζοντάς τον  με την ικανότητα να συλλαμβάνει  και τις αμυδρότερες αποχρώσεις  της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των θαυμαστών εναλλαγών του θεατού κόσμου.Έτσι γεννιέται  συνήθως η μεγάλη λογοτεχνία, από καλούς γραφιάδες, που ασκήθηκαν με ευσυνειδησία στην τέχνη του παρατηρείν.

 

Η Στέλλα Δούμου-Γραφάκου γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μάνη. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογική έκδοση “Craftbook” 2013 (εκδ. Γαβριηλίδης) και έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με τη στιχουργική. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί και υπογράφονται στη δισκογραφία με το όνομα “Ουράνια”. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Χαμηλές οκτάβες”, “Έρως αρόδο” και “Χρονορυχείο”. Οι “Χαμηλές οκτάβες” τιμήθηκαν με το Α΄ Βραβείο του ΚΘ΄ (2012) λογοτεχνικού διαγωνισμού του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.