You are currently viewing Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Χρύσα Βελισσαρίου 5Χ5

Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Χρύσα Βελισσαρίου 5Χ5

  • Φυσική

Φυσική ίσον πατέρας. Οιδιπόδειο και πρώιμη ηδονή. Μια νύχτα ανάσκελα στην παραλία να βλέπω το στερέωμα και ν’ αγάλλομαι. Νύχτες, κυρίως νύχτες με τηλεσκόπιο ή χωρίς. Νύχτες των απαιτήσεων. Του αγνώστου που κατατρώει την ερωμένη του ψυχή με το πάθος του αέναου λαμπυρίζοντος γεγονότος: Πεθαίνω, τι ακριβώς είναι ό,τι έζησα;


Φωτογραφία, “Κορίτσι με τηλεσκόπιο”(tumblr)

  • Ποίηση

Δεν μπορώ να μην πω. Μ’ εννοείς; Υποφέρω και χτυπώ το κεφάλι ρυθμικά σε τοίχο φτιαγμένο από λέξεις. Δεν αντέχω να εξηγώ λογικά. Μόνο με τη γλώσσα ως τύμπανο, κρούω εκκωφαντικά στις ψυχές μοιρολόγια. Όχι στο νου ή τ’ αυτιά. Η πίεση – ποίηση συντρίβει γροθιά φυγόκεντρος το στήθος. Φλέγομαι! Δροσίζω λαίμαργα την κόλασή μου.

  • Υπέρβαση

Κάθε βράδυ ανοίγω με κόπο τη σχισμή του μέλλοντος και κοιτώ μέσα απ’ το πρίσμα της ουτοπίας. Καβαλάω το ελάφι του ήλιου στο μύθο της γιαγιάς και φωτοβολώ. Το πρωί ανατέλλω καλπάζοντας ή σαν πυρφόρο βέλος με στόχο το θάνατο. Διαθέτω φτερά. Τ’ απλώνω κι είναι υπέροχα, τεράστια, τα χτυπώ στον αέρα, τα ζυγιάζω στον άνεμο κι ίπταμαι!

 

  • Μάνα

Κατάλαβα πως πεθαίνω, όταν γέννησα. Εκείνη την πρώτη μέρα που αντίκριζα τον πόθο λερό κι αναμαλλιασμένο, να βγαίνει ανάμεσ’ απ’ τους μηρούς, απ’ το υγρό θαλάμι στον αέρα, απ’ την άπνοια στην αναπνοή, απ’ τη σιγή στην κραυγή. Απορροφούσα το θαύμα κι αγωνιούσα, που ο οργασμός της στιγμής υποχωρούσε στο ανεπανάληπτο.

Mother and Child, by Gustav Klimts

  • Ερωτική

Μέσα απ’ τον έρωτα είμαι. Κι ό,τι αγαπώ, το ερωτεύομαι. «Νῦν και ἀεὶ». Αντιθετοαντίστροφα. Γεννήθηκα με τα μάτια διάπλατα να επιθυμούν μόνο την ομορφιά. Για όλα τ’ άλλα δε δίνω δυάρα. Αλλά η ομορφιά δεν γνωρίζει το ποιόν της και τρομάζει. Βγάζει στιλέτο και σε καρφώνει ή εξαφανίζεται. Η ομορφιά είναι βαμπ . Όποτε πλήττει, κατεβάζει τα μάτια.

Καθηγήτρια Φυσικής, ειδικευμένη στη Φυσική Διαστήματος, τα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγής Διδακτικού Υλικού και τις μεθόδους διδακτικής τύπου STEAM ( Θετικές Επιστήμες και Τέχνη, S: Physical and Social SCIENCES T: Incorporation of TECHNOLOGY E: Principles of ENGINEERING and Design A: English Language ARTS M: Application of MATHEMATICS). Βραβευμένη από το Υπουργείο Παιδείας με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση 2011. Αιρετή διαμερισματική σύμβουλος στο 1ο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λαρισαίων για δεύτερη πενταετία. Έχει εκδώσει δυο ποιητικά βιβλία και ποιήματά της δημοσιεύθηκαν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε πάνω από 20 Ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και στο διαδίκτυο.

 

 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.