You are currently viewing Νανοδιηγήματα – Α΄Βραβείο: Κλαίτη Σωτηριάδου: Το μυστικό / Μια καλή πράξη   

Νανοδιηγήματα – Α΄Βραβείο: Κλαίτη Σωτηριάδου: Το μυστικό / Μια καλή πράξη  

Τρίτη Δημοτικού, Σεπτέμβρης, μόλις είχε σχολάσει από τη Βαλαγιάννη. “Κοριτσάκι, μπορείς να χτυπήσεις την πόρτα στο πρώτο πάτωμα, χάλασε το κουδούνι, με περιμένουν και δεν μπορώ ν’ ανέβω, πονούν τα πόδια μου.” Κι αυτή, προσκοπάκι από μικρή, κάνει την καλή πράξη της εβδομάδας στον ψαρομάλλη κύριο που τη σταμάτησε μπροστά σε μια ανοιχτή εξώπορτα στη Μητροπόλεως. Ανεβαίνει, χτυπάει, μια, δυο, τρεις και ξανά, κανείς δεν ανοίγει, αλλά πίσω της καταφτάνει λαχανιασμένος κι εκείνος με τα πονεμένα πόδια. “Να σου δείξω πως φιλούν στο σινεμά;” κι απλώνει τα χέρια του πάνω της, την πιάνει απαλά. Λίγο παραπατάει ο άντρας όταν απρόσμενα τον σπρώχνει δυνατά, κάνει να πιαστεί από την κουπαστή, το δεύτερο σπρώξιμο τον ρίχνει κάτω, κουτρουβαλάει τα σκαλοπάτια βουβά, δεν έβγαλε μιλιά, ίσως ένα “ωχ” που μόνο αυτή το άκουσε.

Στο ισόγειο τον προσπέρασε, κοιτώντας μόνο μπροστά, το φωτεινό άνοιγμα προς τον δρόμο. Με την άκρη του ματιού είδε, νόμισε πως είδε, μια κόκκινη κηλίδα που απλωνόταν καταγής, τριγύρω του, στο κεφαλόσκαλο. Με γρήγορο βήμα έστριψε στην Κούσκουρα, πέρασε την Τσιμισκή προσεχτικά κι ανέβηκε δυο-δυο τα σκαλοπάτια του σπιτιού της. Το απόγευμα ακούστηκαν σειρήνες από νοσοκομειακά ή αστυνομικά αυτοκίνητα. Δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό· ήταν ο πρώτος.

Κλαίτη Σωτηριάδου

Η Κλαίτη Σωτηριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Αθήνα Αγγλική Φιλολογία και έλαβε δίπλωμα M.A. στη Θεωρία και Πρακτική της Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Σχολή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Essex στην Αγγλία. Είναι πεζογράφος και έχει μεταφράσει πάμπολλα έργα από τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Καταλανικά. Έχει βραβευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για την μετάφραση του έργου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.