You are currently viewing Παυλίνα Παμπούδη: Νυχτολόγιο, Ποίηση, Σελ. 88, εκδόσεις Ροές, 2021

Παυλίνα Παμπούδη: Νυχτολόγιο, Ποίηση, Σελ. 88, εκδόσεις Ροές, 2021

                                

Πρόκειται για τη 15η συλλογή της ποιήτριας και αποτελείται από ένα πρώτο μέρος («Οι Επισκέπτες»), με 10 ποιήματα, και ένα δεύτερο («Νυχτολόγιο»), με περίπου 40 ποιήματα – που όλα τους αφορούν στα μεγάλα μυστικά της νύχτας.

Όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο Βάλτερ Πούχνερ: «Σ’ αυτό το “βιβλίο επισκεπτών” στον ύπνο (και την αγρυπνία), στα πρωτόκολλα της νύχτας, γίνεται λόγος για το πάνδημο των ονείρων, την κοσμογονική μνήμη των κυττάρων, την τεκτονική διαστρωμάτωση του υποσυνείδητου, τις εκφάνσεις του άγνωστου σε πολλαπλές μεταλλάξεις. Η Παμπούδη, με τη μοναδική, ιδιότυπη γλώσσα της, περιγράφει προσωπικές και αρχέτυπες νύχτες, περιγράφει τον άλλο κόσμο μέσα μας, αυτόν ο οποίος ξυπνά όταν ο εγκέφαλος υπολειτουργεί. Και εξυφαίνει ένα ποιητικό πανδαιμόνιο όπου οι ανώνυμες δυνάμεις της εξέλιξης συντίθενται με τις πολλές εκφάνσεις τού εγώ και δημιουργούν αναπαραστάσεις εξαιρετικής τολμηρότητας και έντασης».

 

Δείγμα γραφής:

 

ΝΥΧΤΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΗ από γαβγίσματα και άστρα
Σαν από χρόνια παιδικά και σαν στο ύπαιθρο
Πυκνοκατοικημένη όμως, σφύζοντας
Υβριδικά όντα από μελάνι, που
Με τη μουσική αλλάζουν σχήμα αδιάκοπα
Σαν κάποιος να τα ονειρεύεται
Όμως τον ονειρεύονται αυτά
Και άθελά τους μεγαλώνουν εκτοπίζοντας
Καταστροφή μεγάλη–

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.