You are currently viewing Σπύρος Μπρίκος: Η Αγία Παπαλίνα η καλλονή. Διηγήματα (σειρά Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία) σελ. 120, έργο εξωφ.: Ιολάνδα Σωτηρία Άνθη-Βαρότση . Εκδόσεις Μανδραγόρας

Σπύρος Μπρίκος: Η Αγία Παπαλίνα η καλλονή. Διηγήματα (σειρά Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία) σελ. 120, έργο εξωφ.: Ιολάνδα Σωτηρία Άνθη-Βαρότση . Εκδόσεις Μανδραγόρας

Να προσεύχεται μονάχα στη σαρδέλα του Αμβρακικού
την Αγία παπαλίνα* την καλλονή και τη γαρίδα του τη γάμπαρη

 

Είκοσι δύο διηγήματα, με άξονα την Πρέβεζα και πρωταγωνιστικό πρόσωπο τη γυναίκα, συνθέτουν το νέο βιβλίο του Σπύρου Μπρίκου που συνεχίζει την επιτυχή πορεία του στο λογοτεχνικό χώρο μετά το Ιατρικό παράδοξο πριν δύο χρόνια. Όπως εύστοχα επισημαίνει στο κατατοπιστικό και διεισδυτικό επίμετρό της η Άννα Αφεντουλίδου, ο αφηγηματικός κόσμος του νέου βιβλίου του Μπρίκου ορίζεται από τον πολιτικό υπαινιγμό, την ηθική κριτική και τον μυθολογικό οραματισμό. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις ιστορίες του ως υπαρξιακές και πολιτικές αλληγορίες. Η γενέθλια Πρέβεζα, στο επίκεντρο, αλλά και η Σέριφος, η Μακρόνησος, η Γυάρος, η Κρήτη και βεβαίως η Ικαρία, που ο συγγραφέας παραλληλίζει επιμόνως με τη γενέτειρά του, είναι οι τόποι που διαδραματίζουν ττον δικό τους ρόλο στην πλοκή της διήγησης.

Ο συγγραφέας με απλό, συναισθηματικά φορτισμένο και αισθητικά φροντισμένο λόγο αφηγείται στον συνομιλητή-αναγνώστη τις ιστορίες του.

 

Στα ποτάμια κολυμπάει ακολουθώντας τη ροή, για να επιστρέψει και πάλι στη θάλασσα. Γεννοβολάει πάντα στις πηγές του Ξυλοσούρτη, στο δεύτερο κέντρο του σύμπαντος κόσμου. Την Ικαρία. Εδώ κάτω, στις πηγές με το αθάνατο νερό. Εδώ που στήθηκε το πεδίο της τελευταίας μάχης , του πολιτισμένου με τον άγριο κόσμο.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΡΙΚΟΣ

Τα διηγήματα, παρότι αυτοτελή, προσδίδουν έναν ενιαίο χαρακτήρα στο βιβλίο, όπως σημειώνει και η Άννα Αφεντουλίδου, ο οποίος υπογραμμίζεται και από τη σειρά παράθεσης των κειμένων με το πρώτο να συνιστά μια εισαγωγή σε όσα πρόκειται να διαδραματιστούν και το τελευταίο να κλείνει τη χρονική γραμμή των γεγονότων που αξιοποιεί ο αφηγητής συνθέτοντας μια ενιαία σχέση του χθες με το σήμερα και το αύριο.

Ο Σπύρος Μπρίκος αντλώντας το πλούσιο υλικό του από την ιστορία και την παράδοση του τόπου του, με τη στενή και την ευρεία έννοια, περνά στη σύγχρονη πραγματικότητα προτείνοντας τη δική του ιδανική πολιτεία. Μια μεστή αφήγηση/πρόταση που δεν περιορίζεται σε καταγραφή μιας απλής ηθοπλασίας αλλά παίρνει θέση για τα κοινωνικά θέματα με εφαλτήριο την τέχνη του:

 

Οι ιστορίες περιελίσσονται, από μόνες τους, διανθίζονται με χρώματα, πρόσωπα και ήχους μέσα στα τεύχη του μέλλοντος. Σαν μηνύματα του μέλλοντος…

 

*παπαλίνα: είδος μικρής σαρδέλας.
 
 
Ο Σπύρος Γ. Μπρίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπότροφος, κατόπιν διαγωνισμού, του Κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, για όλα τα έτη των σπουδών του. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία-Μικροβιολογία στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός». Έλαβε το δίπλωμα Κλινικής εφαρμογής στον Ιατρικό Βελονισμό, και την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ατιντάνων Πολιτεία (2011, συλλογικό έργο με τον Άρη Ψωμά) και την συλλογή διηγημάτων Ιατρικό παράδοξο (2015, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στα πλαίσια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), το 2016. Είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας. Συνεργάτης και αρθρογράφος στον Ημεροδρόμο. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά The Books’ Journal, Νησίδες, Μανδραγόρας, άρθρα και κείμενά του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Το βιβλίο Αγία παπαλίνα η καλλονή (2017, εκδόσεις Μανδραγόρας), είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του.

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.