You are currently viewing Τάκης Γεράρδης: Ο τυπογράφος. Επιμέλεια: Μαρώ Τριανταφύλλου. Εκδόσεις Γραφή

Τάκης Γεράρδης: Ο τυπογράφος. Επιμέλεια: Μαρώ Τριανταφύλλου. Εκδόσεις Γραφή

Ο νεαρός Χριστόφορος δουλεύει αχθοφόρος στη λαχαναγορά του Ρέντη. Διαβάζει τη βιογραφία του Γουτεμβέργιου, γοητεύεται και ονειρεύεται να μπει στον κόσμο των τυπογράφων.

Ο Αχιλλέας είναι νονός της νύχτας. Ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από το βρώμικο χρήμα, τις προστασίες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Θα συναντηθούν εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού και μια βαθιά και ειλικρινής φιλία θα γεννηθεί.

Βιοπάλη αλλά και παραχαράξεις παλαιών βιβλίων, απαγωγές, λαθρεμπόριο τσιγάρων, έρωτες και απιστίες, μα πάνω από όλα αληθινές φιλίες με μπέσα, θα στιγματίσουν τους ήρωες του βιβλίου.

Χορευτές μπαλέτου δίπλα σε μπράβους, μισότρελοι και πληρωμένοι εκτελεστές, άντρες στρέιτ και αμφί,  ονειροπόλοι αχθοφόροι, κυρίες σπιτιών και πόρνες πολυτελείας, μασόνοι, τζαζίστες, μεγαλογιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες με μαφιόζικη δράση, αποτελούν έναν αληθοφανή θίασο με κομπάρσους και πρωταγωνιστές στις γεμάτες ρεαλισμό σελίδες του μυθιστορήματος. 

Κι ως το τέλος πλανώνται τα ερωτήματα:

 

Οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μόνοι τους;

Ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη;

Κάνουν λάθη τα άστρα;

 

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και αρκετά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ορισμένα δε εξ’ αυτών έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκδόσεις. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Πέτρο Συνοδινό, Νικόλα Γκίνη. Παναγιώτη Παυλάκη και Δημήτρη Βλαχάκη.
 
 
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Ηφαιστιογενή πετρώματα, Αθήνα 1988, ποιήματα.
Καφές, ένα αραβικό παραμύθι, 1999, Τροχαλία, δοκίμιο.
Άλογα και φίλιπποι εν δράσει, 2000, Alta grafico, δοκίμιο.
Το Αλφαβητάρι του καφέ, 2001, Alta grafico, δοκίμιο.
Τα Κομπολόγια, 2015, Κέδρος, μυθιστόρημα.
Το Καμίνι, 2016, Κέδρος, μυθιστόρημα.
Η Κουρελού, 2021, Φιλιππότης, διηγήματα.
Ο Οιδίποδας στην Τήνο, 2022, Φιλιππότης, αστυνομικό μυθιστόρημα.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.