You are currently viewing Τούλα Κακουλλή: Ευαγγελία Χαραλάμπους- Παυτίνου, Κατακαλόκαιρο, Μωβ Σκίουρος, 2021

Τούλα Κακουλλή: Ευαγγελία Χαραλάμπους- Παυτίνου, Κατακαλόκαιρο, Μωβ Σκίουρος, 2021

Τα δικά μας «Κατακαλόκαιρα»

‘Ενα νέο βιβλίο, γραμμένο από έναν νέο άνθρωπο και πολλά υποσχόμενο συγγραφέα κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για το μυθιστόρημα ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ της Ευαγγελίας Χαραλάμπους- Παυτίνου, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου: ένας άντρας, ο Ερμής, δυο γυναίκες, η Ζακλίν και η Χρυσή κι ένα εφτάχρονο αγόρι, ο Χάρης, μαζί με την οικονόμο του σπιτιού, τη Φρόσω, που προσπαθήσει να κρατήσει δύσκολα κάποιες ισορροπίες σε μια προβληματική κατάσταση, είναι η βάση της όλης ιστορίας. Μιας ιστορίας που εξελίσσεται γύρω από τον έρωτα… Αληθινό ή ψεύτικο άραγε; Απωθημένο ή αποτέλεσμα κάποιων καταπιεσμένων αισθημάτων του παρελθόντος; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα.

      Η Χαραλάμπους-Παυτίνου πλέκει αριστοτεχνικά στον καμβά της τον μύθο της, αναμειγνύει χαρακτήρες και καθώς καταπιάνεται με τα καταπιεσμένα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της, μας δείχνει πως τα σκληρά κατάλοιπα της όποιας απαξίωσης στην παιδική ηλικία, μπορεί να γίνουν σοβαρά ψυχολογικά τραύματα στους ενήλικες. Τραύματα που έχουν σαν επακόλουθο την ανωριμότητα του ενήλικα και τη δημιουργία ενός ατόμου γεμάτου ανασφάλειες και σωρεία προβλημάτων.  

     Με φιλολογικές και θεατρικές σπουδές η συγγραφέας, ξέρει να χειρίζεται άνετα τη γλώσσα και να εμβαθύνει κάνοντας την ανάλογη ανατομία στον ανθρώπινο χαρακτήρα. Τα πιο πάνω ο αναγνώστης τα διαπιστώνει καθώς γνωρίζει τους ήρωες της ιστορίας, καθώς βλέπει τις ψυχολογικές αντιπαραθέσεις τους, τα κενά του εσωτερικού τους κόσμου, τους υπόγειους φόβους τους και πολλές φορές τις κρυμμένες ενοχές τους. Ενοχές που τις ανακαλύπτει κανείς όταν δει πόσο μετρά η αποδοχή ή η απαξίωση στον τρυφερό κόσμο ενός παιδιού από τους οικείους του. Με άλλα λόγια η Ευαγγελία Χαραλάμπους- Παυτίνου, μας έδωσε κιόλας με το πρώτο της βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με σωστή δομή και τεχνική, ενδιαφέρουσα ροή, ανατομία της ανθρώπινης ψυχολογίας και άνετη γλώσσα. Μαζί με τους ήρωες του “Κατακαλόκαιρου” , ζούμε κι εμείς τα δικά μας “κατακαλόκαιρα “, προσπαθώντας όμως να ταξιδέψουμε μόνο με τα ευχάριστα δρώμενά τους.

      Το “ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ” είναι ένα μυθιστόρημα πολύ αξιόλογο που διαβάζεται μονορουφηξιά. 

      Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ, το εξώφυλλο με τις κουβαρίστρες των ζωών των ηρώων φιλοτεχνήθηκε από την Έλενα Λιακούδη, ενώ ο σχεδιασμός του ανήκει στη Μιχαήλα Πλιαπλιά.  

Δύο μικρά αποσπάσματα: …Πρέπει να βιώνεις τη χαρά ως τα νύχια των ποδιών σου, για να γεμίζεις τις αποθήκες σου για τις μελλοντικές θλίψεις. Για τη μέρα (ή τη νύχτα) που θα σου πέσει το χαρτί που θα είναι καμένο από χέρι. Έτσι σκέφτεται η Άννα, αυτό πρεσβεύει. «Μα πώς μπορείς να μην τη βλέπεις τη χαρά;» ρωτάει. Τη βλέπω, θέλω να της πω, αλλά είναι στην άλλη άκρη. Δεν ξέρω πώς να περάσω το ποτάμι. Σαν να κάθομαι σε ένα μπαλκόνι και βλέπω τη ζωή μου να περνάει από κάτω. «Έι, πού πας, με ξέχασες», θέλω να φωνάξω, αλλά δεν λέω τίποτα. Κι αυτή πάντα βιάζεται, τη χάνω συνεχώς από τα μάτια μου.

…«Έχουνε πιει τόσο που τα βρίσκουν όλα αστεία. Η Χρυσή παρατηρεί κι αυτή τον μπαμπά της. Χρόνια έχει να τον δει έτσι. Γελάει, αλλά στο βάθος των ματιών εκεί, η λύπη στον θρόνο της, αμετακίνητη. Γιατί το τραύμα μιας ζωής δεν το ξεφορτώνεσαι έτσι εύκολα. Μόνο, να, με κάτι τέτοιες μικρές χαρές λίγο το ξεγελάς. Κάνεις τις διαπραγματεύσεις σου. Παίρνεις ένα μικρό ρεπό. «Πάρε κι εσύ ρεπό, σήμερα», του λες, «κι από αύριο, πάλι εδώ. Δεν χανόμαστε»…

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ευαγγελία Χαραλάμπους- Παυτίνου γεννήθηκε στην Πάφο και εργάζεται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στο ” Νέο Θέατρο” του Γιώργου Αρμένη. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ( ΕΚΠΑ) και έχει διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διηγήματα, άρθρα και παραμύθια της υπάρχουν σε διάφορα λογοτεχνικά μπλογκ και λογοτεχνικά περιοδικά, όπως Άνευ, Χάρτης, 121 words, fractalart, Διάστιχο, Περί ου κ.α.

 

 

Βιογραφικό γράφουσας:  H Τούλα Κακουλλή γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1943. Μετά την αποφοίτησή της από τη Μέση Εκπαίδευση παρακολούθησε με υποτροφία μαθήματα Εμπορικών και στη συνέχεια σπούδασε Δημοσιογραφία. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα θεατρικής επιμόρφωσης με τους σκηνοθέτες Φώτο Φωτιάδη και Ανδρέα Μαραγκό. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με το ΡΙΚ σε διάφορες εκπομπές, ιδίως τις θεατρικές. Βρίσκεται επίσημα στο χώρο της λογοτεχνίας από το 1980, και έχει γράψει πέραν των 50 βιβλίων για μεγάλους και παιδιά με έμφαση το θέατρο. Έργα της έχουν ανεβαστεί με επιτυχία στη σκηνή. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 35 λογοτεχνικά βραβεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό, είναι μέλος πολλών Λογοτεχνικών Σωματείων και Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου. Το 2005 το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) για να την τιμήσει για την προσφορά της στον τομέα πρόληψης και ενημέρωσης των νέων στις ουσίες εξάρτησης, την εντάσσει στο Τιμητικό Συμβουλευτικό του σώμα. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες και κυκλοφορούν σε ψηφιακούς δίσκους. Το 2017 ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο στην μνήμη της Άστριντ Λίντγκρεν.

  

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.