You are currently viewing Φροσούλα Κολοσιάτου Κλίμακα χρωμάτων, 180 χαϊκού για τα αγριολούλουδα της Κύπρου, Εκδόσεις Μανδραγόρας.

Φροσούλα Κολοσιάτου Κλίμακα χρωμάτων, 180 χαϊκού για τα αγριολούλουδα της Κύπρου, Εκδόσεις Μανδραγόρας.

 Η Φροσούλα Κολοσιάτου επιτελεί πολλαπλό έργο σ’ αυτή τη συλλογή, στην οποία συνυπάρχουν η ποιητική με τη ζωγραφική τέχνη, καθώς κάθε σελίδα κοσμείται από ένα πρωτότυπο σχέδιο αγριολούλουδου φιλοτεχνημένο από την Φραντζέσκα Μανούσα: υπηρετεί το ποιητικό είδος στην παραδοσιακή του μορφή, όχι μόνο στην τεχνική των συλλαβών (5-7-5), αλλά και στη θεματολογία του, καθώς τα ιαπωνικά χαϊκού ιστορικά πραγματεύονται την σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο. Ακόμα, καταγράφει πάρα πολλά από τα αγριολούλουδα που ενδημούν στην κυπριακή ύπαιθρο με τις κοινές τους ονομασίες στην κυπριακή διάλεκτο (παραθέτοντας και τις επιστημονικές τους ονομασίες στο αλφαβητικό ευρετήριο του τέλους).

 

Τα φωνήεντα

Των χρωμάτων ωραίους

Λαλέδες δίνουν

 

Το σκολαρίτζιν

Χαράς παραπάτημα

Αυτοφύεται.

 

Η Φροσούλα Κολοσιάτου γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1954. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση.
Για την ποιητική συλλογή Διαγωγή τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη και για τη συλλογή Όταν φεύγουν τα φλαμίγκο τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Ποίησης, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ποιητικές ανθολογίες.
Η ποιητική της συλλογή Φοράει τα μάτια του νερού, μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Le miel des anges (2020).

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.