Loading...
Βιβλία που εντοπίσαμεΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

33 Ιστορίες για το 1821 (συλλογική έκδοση), Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζεμπέλης, Εκδόσεις Gema

 Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με συμμετοχές από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό. Σε μια γλωσσική ποικιλία ο αναγνώστης θα χαρεί ιστορικά κείμενα από γεγονότα που έχουν γραφεί στην αιωνιότητα με ανεξίτηλα γράμματα.

Υπάρχουν διάφορα είδη αφήγησης που αποβλέπουν το καθένα σε ένα και μοναδικό σκοπό. Την ανάδειξη της ανδρείας, της αποφασιστικότητας ενός λαού να βρει την ελευθερία του και να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του που ξεκινούν από τους προ Χριστού αιώνες.

Ένα ένοπλος αγώνας ψυχωμένων Ελλήνων που πολέμησαν με καρδιά και τόλμη αψηφώντας κάθε αντιξοότητα προσέφεραν το αίμα τους απέναντι σε μια οργανωμένη οθωμανική αυτοκρατορία, όσο και πολιτικά αντιστάθηκαν στους (συμμάχους) Άγγλους – Γάλλους που ήθελαν μια υποδουλωμένη Ελλάδα προτεκτοράτο τους.

Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν λογοτεχνικές αφηγήσεις για κάποια περιστατικά που δείχνουν το κλίμα της εποχής και που αξίζουν να διαβαστούν.

Η κάθε ιστορική αναφορά –σε κάθε ένα χωριστά διήγημα- δοσμένη από την οπτική γωνία του καθενός συγγραφέα προσδίδουν έναν πλουραλισμό απόψεων που προβάλλουν τις αξίες ενός λαού που έχει διατηρήσει την ύπαρξή του δια πυρός και σιδήρου έως σήμερα.

Κι αν η λογοτεχνία με σύμμαχο της τη φαντασία χαρίζει τροφή στο πνεύμα, όταν όμως αναφέρεται και καταγράφει την ιστορικότητα μιας εποχής, τότε αξιοποιεί τον ρεαλιστικό της ρόλο. Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι σίγουρο πως θα ζήσει νέα δεινά.

 

Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

 

Στο βιβλίο συμμετέχουν οι:

Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Παναγιώτης Γούτας, Γεράσιμος Δενδρινός, Χρήστος Δεσύλλας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαδάκης, Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη, Γιάννης Πατσώνης, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Γιάννης Ράγκος, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης.

Η επιμέλεια καθώς και ο πρόλογος του βιβλίου είναι του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.