You are currently viewing Άννα Πετρίδου: Αντικαταστάτης γαμπρός

Άννα Πετρίδου: Αντικαταστάτης γαμπρός

Ό αντικαταστάτης γαμπρός βρισκότανε κιόλας μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας κρατώντας μια ανθοδέσμη με ροζ  ορτανσίες. Μετά από πενήντα  λεπτά, ακούστηκαν στον δρόμο γύρω από την εκκλησία κορναρίσματα. Ο  αντικαταστάτης γαμπρός αμέσως έδωσε το σήμα στην «Εταιρεία Αντικαταστάσεις αναμονής»,  ότι πλησιάζει  ο χρόνος λήξης της παρεχόμενης  υπηρεσίας του, ώστε να ειδοποιηθεί ο γαμπρός, να έρθει  στη θέση  του και να υποδεχτεί τη νύφη.

Όμως, ο γαμπρός δεν φαινόταν πουθενά. Μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά   το αυτοκίνητο της νύφης σταμάτησε  μπροστά στην εκκλησία. Η  νύφη κατέβηκε και όλοι οι προσκεκλημένοι   την υποδέχθηκαν  με χειροκροτήματα. Ο  φωτογράφος αποθανάτισε τη στιγμή και η κάμερα κατέγραφε κάθε βήμα της νύφης μέχρι να φτάσει στην είσοδο  του ναού.  Ο  αντικαταστάτης γαμπρός με ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε τη νύφη μπροστά στο πλατύσκαλο  της εκκλησίας. Όλοι οι καλεσμένοι αποθέωναν τη στιγμή, και τα φλας αναβόσβηνε   επάνω στη νύφη και στον αντικαταστάτη γαμπρό. Ο αντικαταστάτης γαμπρός πρόσφερε  την ανθοδέσμη στη νύφη, κατόπιν  της έδωσε το χέρι του  και την οδήγησε μέσα στο ναό.

Ο  ιερέας άρχισε κανονικά τη λειτουργία του μυστηρίου.

Τη στιγμή που πήρε τα δαχτυλίδια και είπε αρραβωνιάζεται ο δούλος του Θεού ακούστηκε το όνομα του κανονικού  γαμπρού. Το  ίδιο και όταν έφτασε η ώρα να αλλάξουν τα στέφανα.  Η   νύφη και ο αντικαταστάτης γαμπρός ήπιαν από το ίδιο ποτήρι και ο ιερέας τους έδωσε την ευχή του για έναν «βίον ανθόσπαρτον».

Το ζευγάρι με τον αντικαταστάτη  γαμπρό και τη νύφη στάθηκαν μπροστά στην έξοδο της εκκλησίας περιμένοντας έναν έναν τους καλεσμένους, που περίμεναν στην ουρά για  να τους ευχηθούν.

Ο αντικαταστάτης γαμπρός και η νύφη μπήκαν μαζί στο νυφικό αμάξι.  Όπως  είχαν συμφωνήσει με τον φωτογράφο τράβηξαν κατά τη θάλασσα στο Καβούρι  για τις αναμνηστικές φωτογραφίες.  Την  ίδια ώρα ο κανονικός  γαμπρός έφτασε παραπατώντας στην εκκλησία και λουσμένος στον ιδρώτα. Ο ιερέας τον περίμενε στο γραφείο του ναού   και του ζήτησε να πληρώσει τα έξοδα του γάμου. Ο κανονικός γαμπρός στάθηκε μπροστά στην πόρτα, ξεκούμπωσε το σακάκι κι έλυσε με το δεξί χέρι τη γραβάτα. Κούνησε  το κεφάλι αριστερά και δεξιά, δυσανασχετώντας.

«Πού πήγαν , θέλω τη γυναίκα μου» είπε παραπατώντας και λυγίζοντας τα γόνατα.

«Αυτός, που  μου την έκλεψε , θα το πληρώσει, όλα αυτός θα τα πληρώσει  είπε στραβώνοντας τα χείλη.  «Είναι δική μου η γυναίκα, δεν τη χαρίζω πουθενά.

…………….

Το    μαγαζί για το γλέντι ήταν μερικά στενά πιο κάτω απ΄ τον δρόμο της εκκλησίας. Με  κορναρίσματα ο οδηγός σταμάτησε  μπροστά στα σκαλοπάτια του μαγαζιού. Ο αντικαταστάτης γαμπρός και η νύφη στηριγμένη στο μπράτσο του, πέρασαν την πόρτα με το ίδιο χαμόγελο της φωτογραφίας, αφού η νύφη δεν είχε καμία διάθεση να χαλάσει το γλέντι και το κέφι των προσκεκλημένων . Άλλωστε  τόσα λεφτά είχαν πληρώσει για αυτό. Οι  φίλες της νύφης μόλις  μπήκαν στο μαγαζί τους περικύκλωσαν και τους επευφημούσαν συνεχίζοντας με αστεία και χωρατά να τσουγκρίζουν τα ποτήρια με τη σαμπάνια.  Η πρώτη μποτίλια σαμπάνια ανοίχτηκε, συμφωνία με το κατάστημα, όταν η νύφη και ο αντικαταστάτης γαμπρός στάθηκαν κι οι δυο μαζί  στο τραπέζι με τη γαμήλια τούρτα.  Όσο  έπαιζε η ορχήστρα τραγούδια, που ήταν  παραγγελιά του ζευγαριού, τα γκαρσόνια δεν προλάβαιναν να ανοίγουν τις μποτίλιες.  Η  νύφη, κάθε φορά που ακούγονταν ο κρότος που κάνει  ο φελλός  όταν τινάζεται  και ξεχείλιζε από αφρούς η μποτίλια με τη σαμπάνια ξεκαρδίζονταν στα γέλια. Απρόσμενα, εμφανίστηκε ο κανονικός γαμπρός, που ζαλίστηκε τώρα ακόμη περισσότερο,  όταν είδε όλο αυτό που συνέβαινε. Κάτι  τα ουζάκια που είχε πιει νωρίτερα , κάτι ο κόσμος που μαζεύτηκε για το γλέντι με τόση ευθυμία, αισθάνθηκε σαν να τους έβλεπε όλους για πρώτη φορά. Ο  αντικαταστάτης γαμπρός τον κάλεσε μάλιστα στο νυφικό τραπέζι. Πλησίασε παραπατώντας να πέσει εδώ , να πέσει εκεί.  Φτάνοντας στο τραπέζι, οι  υπόλοιποι προσκεκλημένοι μετακινήθηκαν μία θέση για να καθίσει και αυτός κοντά τους. Ο Αντικαταστάτης γαμπρός σηκώθηκε απ΄τη θέση του, τον πλησίασε και τράβηξε με την αριστερή παλάμη μια καρέκλα για να  καθίσει  δίπλα στη νύφη. Ο  αντικαταστάτης γαμπρός τον κέρασε ένα ποτήρι σαμπάνια και το γλέντι συνεχιζόταν. Όλοι  ύψωσαν τα χέρια με τα ποτήρια της σαμπάνιας. Γύρω  στα μεσάνυχτα η νύφη σηκώθηκε και χόρεψε στην πίστα που είχε διαμορφωθεί για τον λόγο αυτό. Για το   χορευτικό έκανε πολλές πρόβες  καιρό πριν από το γάμο με τις φίλες και συμφώνησαν μάλιστα, να είναι  όλες  ντυμένες ομοιόμορφα. Ο  κανονικός γαμπρός και ο αντικαταστάτης γαμπρός παρακολουθούσαν με την ίδια έκσταση,  το χορευτικό και στο τέλος σηκώθηκαν όλοι όρθιοι για να χειροκροτήσουν τα κορίτσια για το υπέροχο γλέντι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.