You are currently viewing Αθηνά Παπαδάκη: Σκιά ψυχής. Εκδόσεις Καστανιώτης

Αθηνά Παπαδάκη: Σκιά ψυχής. Εκδόσεις Καστανιώτης

Η Αθηνά Παπαδάκη με τη νέα της ποιητική συλλογή Σκιά ψυχής, αρθρώνει λόγο με ενέργεια υψηλής τάσης, λόγο ο οποίος εμπεριέχει κοινωνική και οντολογική  θεματολογία.

Οι μάστιγες των καιρών, δραματικά παρούσες, αναμετρούνται με αμυντικές δυνάμεις, τις δημιουργικές και αντιασφυξιογόνες ασπίδες του ανθρώπου. Αναχαίτιση στα δεινά, η διαρκής εμψύχωση της ζωής με μαγεία, σαγήνη, το απρόοπτο της στιγμής, καθώς και η πολυμήχανη ατομική φαντασία. Ελπίδα, το γίγνεσθαι του κόσμου και οι αγέννητοι της γης.

 

ΑΤΕΛΕΣ ΧΡΟΝΙΚΟ

 

Καταρρέει πάλι το μνημείο γεωγραφία.

Σπίτια στο χείλος του γκρεμού,

προσεύχονται

στα χαμηλά της Ιστορίας.

Κι όπου τα καταπιεί η γη.

 

Πώς πήραν αέρα τόσα φονικά;

Μέχρι και τα βουνά κατάκοπα

από το βάρος των βημάτων.

 

Αμήχανη παραμένω

κοιτάζοντας το παραθαλάσσιο κάστρο.

Με τις πέτρες του λιθοβολείται

η ελκομένη φύτρα των ανθρώπων.

 

Αληθεύει πως ο βίος μας

θα καταγραφεί σαν μαρτυρία εποχής;

Αποδημούν οι πράξεις

ταχύτερα από τα λόγια.

Λόγια.

 

 

Η Αθηνά Παπαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι κόρη του ιστορικού Τάκη Λάππα και νύφη της ποιήτριας Σοφίας Μαυροειδή–Παπαδάκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάστηκε ως δημοσιογράφος· υπήρξε παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής “Τα παραμύθια μας” όπου τα παιδιά ήταν οι δημιουργοί των ιστοριών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ. Τα ταξίδια σε πολλές χώρες του κόσμου (Ασία, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική) της πρόσφεραν εμπειρίες πολύτιμες που την καθόρισαν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Επίσης έχει συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ Ποίησης στον κόσμο (Κούβα, Κολομβία, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Δανία). Έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές – η δέκατη πέμπτη συλλογή της Σκιά ψυχής μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη – και δύο συγκεντρωτικές, μία συλλογή ποιημάτων σε πεζό και μια συλλογή αφηγημάτων ποιητικού ύφους με ιδιαίτερο ειδολογικό ενδιαφέρον καθώς και επτά βιβλία για παιδιά. Επιμελήθηκε την έκδοση: Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη· Ρωμαλέα και λυρική, Αθήνα, Ερμής, 1998. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πλούσια αρθρογραφία, δοκίμια και βιβλιοκρισίες. Ποιητικές συλλογές της και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, ρουμανική, τουρκική, αλβανική, ισπανική, ιταλική, πολωνική και ινδική γλώσσα. Το βιβλίο της Με λύχνο και λύκους βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2010.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.