You are currently viewing Χριστίνα Καρακιουλάφη: Οι εργάτες της Τέχνης. Εκδόσεις Παπαζήση

Χριστίνα Καρακιουλάφη: Οι εργάτες της Τέχνης. Εκδόσεις Παπαζήση

Tο παρόν βιβλίο γράφτηκε σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τον καλλιτεχνικό κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων περιορισμού της διασποράς της. Πολλοί καλλιτέχνες δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν των μέτρων στήριξης, λόγω των ιδιαίτερων εργασιακών τους καθεστώτων, ενώ ακόμα περισσότεροι βίωσαν μια συνθήκη εκτεταμένης αβεβαιότητας μην ξέροντας αν, πότε και πώς θα ξαναδουλέψουν. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο μακροχρόνια προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους του πολιτισμού (εργασιακή επισφάλεια, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, πολυαπασχόληση, κ.ο.κ.) και οι διεκδικήσεις των σωματείων τους προκάλεσαν συζητήσεις ως προς την αναγκαιότητα ρύθμισης των εξαιρετικά απορρυθμισμένων εργασιακών τους σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καλλιτέχνες και οι συλλογικότητές τους διεκδίκησαν μια άλλου είδους ορατότητα και αναγνώριση : εκείνη ως εργαζόμενων. Έτσι λοιπόν, κατά την περίοδο της πανδημίας, άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο η έννοια του «εργάτη της τέχνης». Το βιβλίο αυτό διερευνά όψεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις αγορές εργασίας των καλλιτεχνών, τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και την καλλιτεχνική εργασία γενικότερα, και τα οποία εξηγούν ως έναν βαθμό τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στους καλλιτέχνες. Επιπρόσθετα επιχειρεί να εξετάσει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζονται στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου καλλιτεχνικού επαγγέλματος, αυτό του ηθοποιού στην Ελλάδα.

Η Χριστίνα Καρακιουλάφη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τις σπουδές στη Γαλλία. Έχει διδάξει ως μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ και διδάσκει σε προγράμματα συνδικαλιστικής εκπαίδευσης της Ακαδημίας της ΓΣΕΕ και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν ζητήματα εργασιακής επισφάλειας, ανεργίας, κοινωνιολογίας των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας, εργασιακών σχέσεων και συνδικαλισμού. Στην παρούσα φάση διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις και τη συλλογική δράση των καλλιτεχνών.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.