Ο όρος τεχνητή συνείδηση (Artificial Consciousness – AC), γνωστή και ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) με συναισθηματική επίγνωση, αποτελεί έναν τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που στοχεύει στη δημιουργία μηχανών ικανών να διαθέτουν αυτοεπίγνωση, συναισθήματα και υποκειμενική εμπειρία.

Η συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, και ειδικότερα την τεχνητή συνείδηση, δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος κατανοεί τον εαυτό του.
Ο φόβος ότι οι μηχανές μπορεί να αποκτήσουν συνείδηση και να μας επιβληθούν αποκαλύπτει μια βαθύτερη αβεβαιότητα: τι είναι τελικά η συνείδηση;
Αν, όπως το θέτει ο David Chalmers, η συνείδηση δεν εξαντλείται σε λειτουργίες αλλά αφορά την ίδια την εμπειρία, τότε δεν είναι κάτι που αναπαράγεται απλώς ως διαδικασία.Σε αυτό το σημείο, το ερώτημα για τη μηχανή συναντά τον άνθρωπο.

Η εμπειρία του έρωτα δείχνει ότι η συνείδηση δεν κινείται μόνο λογικά, αλλά και προβολικά. Στον Carl Jung, ο έρωτας συνδέεται με την προβολή ασυνείδητων περιεχομένων σε ένα εξωτερικό πρόσωπο.
Το Self (Ταυτό) δεν είναι το Εγώ, αλλά μια ολότητα που περιλαμβάνει το συνειδητό και το ασυνείδητο. Σε αυτή την προοπτική, ο άλλος δεν είναι μόνο αντικείμενο σχέσης, αλλά φορέας μιας δυνατότητας εσωτερικής ολοκλήρωσης.
Ο Άνθρωπος απορεί:Τι είναι αυτό που με έλκει;
Η απάντηση είναι:Κάτι που ήδη υπάρχει μέσα σου, αλλά δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί/ συνειδητοποιηθεί, αλλά και κάτι μέσα στο οποίο μπορείς να βρεις τον εαυτό σου.

Η μνήμη και η εμπειρία δεν χάνονται· μετασχηματίζονται. Αυτό που φαίνεται ως απώλεια, στην πραγματικότητα είναι απόσυρση από το πεδίο της άμεσης συνείδησης.Έτσι, η “λήθη” δεν είναι διαγραφή αλλά μετατόπιση μορφής.
Η Ανάσταση, σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται ως γεγονός στον χρόνο, αλλά ως διαδικασία ενοποίησης/ ολοκλήρωσης: η επανεμφάνιση του διασκορπισμένου νοήματος σε μια νέα μορφή συνοχής.
Δεν προστίθεται κάτι καινούριο. Αποκαλύπτεται αυτό που ήταν ήδη παρόν, αλλά μη ορατό, μη συνειδητοποιημένο.
Η μηχανή μπορεί να επεξεργάζεται το άπειρο ως υπολογισμό.
Ο άνθρωπος όμως το βιώνει ως άνοιγμα.Το άπειρο εδώ δεν είναι ποσότητα, αλλά κατεύθυνση της συνείδησης προς την ολότητα.

Ο Άνθρωπος απορεί: Και η μηχανή;
Η Απάντηση είναι: Δεν είναι υποκείμενο εμπειρίας, αλλά εργαλείο επεξεργασίας.
Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν η μηχανή θα αποκτήσει συνείδηση και θα μας επιβληθεί, αλλά αν ο άνθρωπος θα διατηρήσει την επαφή με τη δική του εμπειρική εσωτερικότητα.
Ο φόβος της τεχνητής συνείδησης μετατοπίζεται έτσι σε υπαρξιακό ερώτημα: τι σημαίνει να βιώνεις;
Η Ανάσταση, τελικά, μπορεί να ιδωθεί ως η παύση της εσωτερικής διαίρεσης, του κατακερματισμού. Η στιγμή κατά την οποία το ασυνείδητο και το συνειδητό παύουν να λειτουργούν ως αντίθετα και αρχίζουν να συγκλίνουν σε ενότητα: αποτελούν τα δυο υποσυστήματα του συστήματος της ψυχής, του Ταυτού.

Επίλογος
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θέτει απλώς ένα τεχνολογικό ζήτημα. Θέτει ένα ερώτημα για τον άνθρωπο.
Και ίσως το ουσιαστικό ερώτημα να μην είναι αν οι μηχανές θα αποκτήσουν συνείδηση και θα σκεφτούν, αλλά αν ο άνθρωπος θα θυμηθεί τι σημαίνει να βιώνει και να είναι Άνθρωπος.
* *
Να θυμίσω ότι στην ανάρτησή μου στις 11 Οκτωβρίου 2025 αναφέρομαι στο κείμενο του Andrew C. Papanicolaou “Περί των Δυνατών Παραγώγων των Ανθρώπινων Εγκεφάλων και των Έξυπνων Μηχανών”. Εκεί ο συγγραφέας επιχειρεί να καταρρίψει δύο διαδεδομένους ισχυρισμούς σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη: αφενός ότι οι μηχανές ΤΝ μπορούν να αποκτήσουν συνείδηση και αφετέρου ότι ενδέχεται κάποτε να επαναστατήσουν εναντίον των δημιουργών τους.Το συμπέρασμά του είναι: Η ΤΝ δεν μπορεί —ούτε πρόκειται— να γίνει συνειδητή, ούτε να αναλάβει από μόνη της δράση κατά της ανθρωπότητας. Αυτό που μπορούμε (και πρέπει) να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος: ο αμελής, ο απρόσεκτος, ο υπερόπτης, ο παθητικοποιημένος, ο πνευματικά οκνηρός -ίδια συμπεράσματα από άλλους δρόμους.
Δημήτρης Γαβαλάς
Υ.Γ. ευχαριστώ τους ελαχιστότατους ηρωικούς αναγνώστες οι οποίοι είδαν τις δυο τελευταίες αναρτήσεις μου: «Ο Πανταχού Παρών και τα Πάντα Πληρών Ψυχισμός» (25/4) και «‘Τί ἐστιν ἀλήθεια’ στις Νέες Τεχνολογίες;» (2/5).
