You are currently viewing Φίλιππος Φιλίππου: Είκοσι τρία εγκλήματα στον Χολαργό – Πρόλογος Ιωάννα Πετρίδου, Εκδόσεις Κύφαντα, 2023, σελ.358

Φίλιππος Φιλίππου: Είκοσι τρία εγκλήματα στον Χολαργό – Πρόλογος Ιωάννα Πετρίδου, Εκδόσεις Κύφαντα, 2023, σελ.358

Ιστορίες δραματικές, τραγικές και με χιούμορ

 

Μια ιδέα του Κώστα Στοφόρου για το γράψιμο και την έκδοση ενός βιβλίου με διηγήματα με εγκλήματα στο Χολαργό, ανέλαβε να υλοποιήσει η Ιωάννα Πετρίδου, του βιβλιοπωλείου Monogram του Χολαργού και ο εκδότης Γιάννης Χουτόπουλος. Έτσι προέκυψε ο τόμος  Είκοσι τρία εγκλήματα στον Χολαργό στον οποίο συμμετέχουν οι εξής συγγραφείς με διαφορετικό ύφος και στιλ γραφής:

Γρηγόρης Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Πάνος Αμυράς, Ειρήνη  Βαρδάκη, Άντυ Βρόσγος, Χρήστος Γιαννάκενας, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Νίνα Κουλετάκη, Αλέξης Μοστριός, Γιάννης Μόσχος, Κωνσταντίνα Μόσχου, Λ Μπούρος, Γιάννης Πανούσης, Βάσω Παπαδοπούλου, Τέση Παπαθανασίου, Γιάννης Ράγκος, Κώστας Στοφόρος, Φίλιππος Φιλίππου, Μαργαρίτα Χαντζιάρα, Βίκυ Χασάνδρα, Έλενα Χουσνή.

Όλες οι ιστορίες του βιβλίου τοποθετούνται στο Χολαργό, εκεί κινούνται οι ήρωες κι οι ηρωίδες που μπλέκουν σε αιματηρά γεγονότα, ––εκτός εξαιρέσεων–, τα οποία συνδέονται με δολοφονίες, μυστήρια, απάτες, απαγωγές, ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμοί. Διότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, «Έγκλημα είναι η λαθεμένη αντίδραση μιας προσωπικότητας σε μια κρίσιμη κατάσταση».

Έχουμε λοιπόν διήγημα με έναν επαγγελματία δολοφόνο, ο οποίος κατορθώνει να ξεφύγει από την αστυνομία. Σε άλλο διήγημα μια νύφη αντιμετωπίζει την απώλεια των φωτογραφιών του γάμου της που οφείλεται σε κλοπή. Ένα ζευγάρι διαπιστώνει ότι έγινε διάρρηξη στο σπίτι τους και κλάπηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, ενώ την υπόθεση μπλέκεται κι ένας αθώος. Μια γυναίκα μέσα στο μετρό συναντάει ένα άντρα κι αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο.

Επίσης. Στον θάλαμο ενός ασανσέρ βρίσκεται νεκρή μια γυναίκα και η αστυνομία ανακρίνει τον σύντροφό της∙ ένας άντρας παίρνει ένα φάκελο με φωτογραφίες μιας γυναίκας με σκοπό να τις παραδώσει σε άλλον∙ μια έκρηξη που ακολουθείται από πυρκαγιά αποκαλύπτει ένα έγκλημα κι έναν εκβιασμό∙ άντρες και γυναίκες με αρχαία ονόματα εμπλέκονται σε ερωτικές ιστορίες που καταλήγουν σε θανάτους∙ ο δήμαρχος του Χολαργού και το δημοτικό συμβούλιο προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα της κακοποίησης ενός αγάλματος της περιοχής∙ την παραμονή του γάμου του ο γαμπρός εξαφανίζεται προκαλώντας μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα, είναι εποχή δικτατορίας και οι ήρωες ζουν υπό καθεστώς φόβου.

Ακόμα. Ένας πελάτης μπαίνει σε ταξί και ακολουθεί μια ιστορία που τελειώνει με σύλληψη∙ την εποχή της γερμανικής Κατοχής παιδιά σαλτάρουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και η πράξη τους οδηγεί σε δράμα∙ ζευγάρι εξαπατάει υποψήφιους ενοικιαστές ενός διαμερίσματος και στην πορεία έχουμε ένα φόνο∙ άντρας σώζει ένα νεαρό κορίτσι από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση∙ πριν από την εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου γίνεται μια δολοφονία και το όνομα του θύματος οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Εγκληματολογία δεν μπορεί να λύσει όλα τα μυστήρια∙ μια ηλικιωμένη γυναίκα κάνει παράνομες πράξεις, όπως σκίσιμο λάστιχων αυτοκινήτων και η αστυνομία αναζητεί τους λόγους που το κάνει∙ ένας μικρός μαθητής πέφτει στα χέρια απαγωγέων και τον απελευθερώνει μια ξανθιά γυναίκα, η οποία τιμωρείται γι’ αυτό.

Τέλος. Την εποχή της γερμανικής Κατοχής μια τριπλή δολοφονία αναστατώνει την περιοχή, κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για ληστεία ή  κάτι άλλο∙ ένας άντρας ερωτεύεται μια γυναίκα κι όταν αυτή βρίσκεται χτυπημένη μαθαίνουμε μια ιστορία με ένα περιδέραιο Εβραίων που έγινε τον καιρό της Κατοχής∙ ένας άντρας που σκοτώνει ζώα και φιλοδοξεί να γίνει επαγγελματίας φονιάς πέφτει θύμα ενός σκύλου∙  δάσκαλος κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε μια κοπέλα στο σπίτι της και η μητέρα της προσπαθεί να τον μπλέξει σε μια δολοφονία∙ ιδιωτικός ντετέκτιβ πέφτει στα χέρια μια αποφασισμένης γυναίκας, η οποία θέλει να εκδικηθεί τον άντρα της∙ ζευγάρι έχει ένα καθαριστήριο και όταν η γυναίκα αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα εκείνος πανικοβάλλεται και κάνει κάτι αποτρόπαιο.

Αυτό που παρατηρεί ο αναγνώστης στα διηγήματα της συλλογής είναι η διάθεση του κάθε συγγραφέα να γράψει κάτι πρωτότυπο, κάτι που θα αρέσει και ενδεχομένως να ενθουσιάσει τον αναγνώστη, πράγμα λίγο δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη. Έτσι προέκυψαν ιστορίες δραματικές, ιστορίες τραγικές, αλλά και ιστορίες με πολύ χιούμορ που προκαλούν αναγνωστική απόλαυση. Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ιωάννα Πετρίδου, διοργανώτρια του ετήσιου φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα, αξίζει την προσοχή μας: αρκετά διηγήματα είναι εξαιρετικά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.