You are currently viewing Γεώργιος Κ. Τασούδης:  Δημήτρης Τζεφαλής, «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις», SRORTBOOK, 2018.)

Γεώργιος Κ. Τασούδης: Δημήτρης Τζεφαλής, «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις», SRORTBOOK, 2018.)

Δεν είσαι μόνος…

 

(Σημείωμα εντυπώσεων με αφορμή το βιβλίο Δημήτρης Τζεφαλής, «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις», SRORTBOOK, 2018.)

 

Ο Δημήτρης Τζεφαλής κατάγεται από το Μοναστηράκι της Δράμας και είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, εν ενεργεία προπονητής στίβου, αθλητής δρόμων μεγάλων αποστάσεων, καθώς και συγγραφέας βιβλίων. Είναι λάτρης του Μαραθωνίου —έχει τερματίσει σε περισσότερους από 20 σε Ελλάδα και εξωτερικό—, αλλά και όλων των αποστάσεων, σε αστικό και ορεινό τοπίο.

Από το αντάμωμα και την ώσμωση της προπονητικής του σταδιοδρομίας, της αθλητικής του εμπειρίας, της επιστημονικής του κατάρτισης και της αγάπης του για τη συγγραφή, γεννήθηκε το πόνημά του «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις».

Δίχως υπερβολή, μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα μνημειώδες έργο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό και σημαντικό βοήθημα τόσο για τους προπονητές όσο και για τους αθλητές (όλων των επιπέδων και εμπειριών), που ασχολούνται ή φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τους αγώνες αντοχής. Το βιβλίο είναι ολοκληρωμένο, μα όχι… ολοκληρωτικό. Είναι περιεκτικό, μα όχι… συγκεντρωτικό, αντιδιαστολές που και ο ίδιος ο Δ. Τζεφαλής εμφατικά και κατ’ επανάληψη επισημαίνει. Μπορεί, λοιπόν, το εν λόγω συμβουλευτικό εγχειρίδιο να αποτελεί καταστάλαγμα σοφίας/απαύγασμα εμπειριών για ευρύτερους τομείς των δρόμων αντοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τους καθ’ ύλην αρμόδιους· τον προσωπικό προπονητή, τον αθλητίατρο, τον φυσικοθεραπευτή, τον διατροφολόγο κ.ο.κ. Η εμπέδωση της συγκεκριμένης αποσαφήνισης δύναται κυριολεκτικά να προφυλάξει από πολλές ταλαιπωρίες όπως είναι οι επίπονοι και επίμονοι τραυματισμοί ή οι ψυχολογικές παλινωδίες.

«Στο φέρνοντας κοντά…» ο αναγνώστης θα βρει α) τεχνικές βελτίωσης της δρομικής τεχνικής και της αναπνοής, β) πλήρη οδηγό διατάσεων και ασκήσεων για όλο το σώμα, γ) οδηγούς σωστής δόμησης του ετήσιου προγράμματος, ρυθμών προπόνησης και αγώνων, διατήρησης της καλής σωματικής υγείας και πρόληψης τραυματισμών, δ) συμβουλές διατροφής, ενδυνάμωσης, ψυχολογίας, τακτικής αγώνων, καθώς και πλήθος άλλων αξιολογότατων προσεγγίσεων όσον αφορά στον συναρπαστικό κόσμο του τρεξίματος.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί μονομιάς, κλιμακωτά ή αποσπασματικά, ανάλογα με τη στόχευση ή την ανάγκη εστίασης του κάθε ενδιαφερόμενου και σε καμία περίπτωση δεν «παροπλίζεται» μετά την ανάγνωσή του, καθώς οι έγκυρες σελίδες του λειτουργούν ως ένα διαρκές σημείο αναφοράς.

Κλείνοντας, μετά λόγου γνώσης, το «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» του αγαπητού Δημήτρη Τζεφαλή, αποτελεί βιβλίο – σταθμό για τους ασχολούμενους με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και τον αθλητισμό γενικότερα. Βιβλίο κατατοπιστικό, περιεκτικό και συνάμα απροσδόκητα ευανάγνωστο, καθότι, προσεγγίζοντάς το με αμιγώς λογοτεχνικά κριτήρια, είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, είναι βιβλίο που ήρθε για να μείνει και για να αγαπηθεί. Ειλικρινά πρόκειται για έναν σπουδαίο δρομικό φίλο. Όποιος, λοιπόν, αποφασίσει να πάρει τους δρόμους, ας γνωρίζει πως πλέον δεν είναι μόνος!

 

Γεώργιος Κ. Τασούδης, Θούριο Ορεστιάδας/30 Μαΐου 2023

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.