You are currently viewing Η άΦθονη λιτότητα. Κριτικά κείμενα για το έργο του Κωνσταντίνου Μπούρα. Εισαγωγή, επιμέλεια: Γιώργος Ρούσκας. Εκδόσεις ΟΤΑΝ

Η άΦθονη λιτότητα. Κριτικά κείμενα για το έργο του Κωνσταντίνου Μπούρα. Εισαγωγή, επιμέλεια: Γιώργος Ρούσκας. Εκδόσεις ΟΤΑΝ

 

Η συμβολή θεάσεων ενός έργου Τέχνης από διαφορετικές θέσεις και με διαφορετικό εξοπλισμό από μοναδικούς, άρα διαφορετικούς παρατηρητές-μελετητές, κατορθώνει μία ευρύτερη θέαση, ένα μοναδικό πανόραμα, μέσω του οποίου η απόσταση από την αντικειμενικότητα μειώνεται εκθετικά. Στο Δέλτα του ποταμού, τα ιζήματα κρατάνε στοιχεία φερμένα με το νερό όλων των παραποτάμων, γι’ αυτό και οι προσχώσεις χαρακτηρίζονται από το λεκτικό τρίγωνο: ευφορία, ποικιλότητα, αφθονία.

Κατ’ εφαρμογήν του παραπάνω σκεπτικού όχι μόνο σε ένα έργο Τέχνης αλλά σε ένα χιλιάδων σελίδων ποιητικό, θεατρικό και κριτικό corpus, δεκαοκτώ (μαζί με την Εισαγωγή) επιμέρους επιλεγμένα ψηφιδωτά κριτικής αποτίμησης του έργου του δρ Κωνσταντίνου Μπούρα, γίνονται ψηφίδες και συνθέτουν το παρόν χάρτινο ψηφιδωτό, το οποίο με τη σειρά του προσθέτει μία ομαδικής δημιουργίας ψηφίδα στο χαοτικό δάπεδο της Τέχνης.

(Από το οπισθόφυλλο)

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ                                                                                                                                                                                                        

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 44 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Αριστούχος διδάκτωρ τού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας τού Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δίδαξε θεατρική κριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Κριτική και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Διδάσκει πολιτιστική διαχείριση, καθώς και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού.

E-mail: kbouras8@gmail.com

Web-site: https://konstantinosbouras.gr

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ

 

Ο Γιώργος Ρούσκας γεννήθηκε το 1962 στην Αττική. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και στη συνέχεια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Στο συγγραφικό του έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται επτά (7) ποιητικές συλλογές, τρία (3) βιβλία κριτικής λογοτεχνίας, ένα (1) θεατρικό, συμμετοχές σε συλλογικά έργα ποίησης, πεζογραφίας και κριτικής λογοτεχνίας.  Στο εικαστικό του έργο, δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και μία ατομική έκθεση κεραμικής.

Είναι μέλος του ΤΕΕ, του ΣΠΜΕ, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του PEN Greece.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, άρθρα και κριτικές αναγνώσεις λογοτεχνίας, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.