You are currently viewing Ιωσήφ Ιωσηφίδης: Η γυναίκα του παραιτηθέντος υπουργού

Ιωσήφ Ιωσηφίδης: Η γυναίκα του παραιτηθέντος υπουργού

Ουρανία!! Τι ωραίο όνομα, είπα όταν την πρωτογνώρισα. Σίγουρα το ίδιο το όνομά της, σκέφτηκα, θα την επηρεάζει να δέχεται τη ζωή της με ανοιχτοσύνη και διαφάνεια. Και επηρεασμένη απ’ το όνομα της, μάλλον θα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο, θα εκφράζεται με φωτεινή ειλικρίνεια και θα έχει καρδιά απέραντη, υπολόγισα στο δεύτερο ραντεβού μας.

Και όλα αυτά γιατί έβλεπα με θετική σκέψη τη λέξη Ουρανία, ένα ασυννέφιαστο ουρανό με ολόλαμπρο ήλιο. Δεν πήγε ποτέ το μυαλό μου στην αρνητική όψη του ουρανού, σε σκοτεινιά και καταιγίδες. Η σκοτεινή όψη της Ουρανίας ήλθε ανυποψίαστα, χρόνια μετά, όταν αποδέχτηκα τη θέση του Υπουργού Νανο-τεχνολογίας και Κυβερνο-επιθέσεων.

– Ουρανία είναι ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μας που βάλλεται από νέους εισβολείς.

 – Μα εσύ είσαι λογιστής. Νάνος άλλου κόσμου! Με ποια σοβαρά κριτήρια σε διόρισαν;

 – Με σύστησε ο αρχηγός του κόμματός μας… κοίτα, έχω πτυχία ΑBC, DEF, GHI, XYZ λογιστικών, μα και δίπλωμα Αποτελεσματικής Ηγεσίας από το Sussex University. Λίγα;

 – Και τι μ’ αυτό; Όλα είναι της λογιστικής, άντε και κάτι πλαϊνό. Άλλα πτυχία θέλει η θέση!

Η αλήθεια είναι ότι ο προηγούμενος Υπουργός τα κατάφερε, ακόμα και μέσα στο χάος της πανδημίας. Έβαλε, λένε, τις βάσεις για αυτές τις, πώς τις λεν, Νανοτεχνολογίες και Κυβερνοεπιθέσεις, με ψηφιακή τεχνολογία… πράγματα που τα έπαιζε στα δάκτυλά του. Αλλά εγώ στο Λονδίνο έμαθα ότι «Management is doing everything by doing nothing». Θα διατάζω τους υπαλλήλους να δουλεύουν κι όσα κάνουν θα τα παρουσιάζω δικά μου.

– Ουρανία, ο ουρανός του Υπουργείου είναι σκοτεινός. Οι υπάλληλοι μου είναι λίγοι, ελάχιστοι έχουν δεξιότητες, ελάχιστοι ξέρουν Διαδίκτυο, Μεγάλα Δεδομένα, Λογισμικό.

– Πες τα στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Ζήτησε του κι άλλους, με γερή εκπαίδευση.

– Αν εγκρίνει ο κολλητός του ο κ.Κιπής, που τον έστησε να ελέγχει τους Υπουργούς.

– Ναθαναήλ, σου τα λεγα…. τα βάσανα σου μόλις άρχισαν, με κάρφωσε η Ουρανία.

Και τι ξέρω εγώ από Κβαντική Υπολογιστική, για να τους διατάξω να εργαστούν. Τι σκαμπάζω από Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια, για να εργαστούν για μένα. Ακούω να λέει ο συνάδελφος Υπουργός σε άλλη χώρα πως «η τεχνητή νοημοσύνη έχει επεκταθεί σε όλα τα φάσματα της ανθρώπινης ζωής, καθώς πλέον ο τεράστιος όγκος δεδομένων που υπάρχει διαθέσιμος, μέσω εργαλείων όπως το ChatGPT, έχει διανοίξει άλλες προοπτικές». Δεν κατάλαβα τίποτα. Μετά είπε: «η ελεύθερη πρόσβαση σε τόσες πηγές πληροφοριών θέτει ένα μέγα ηθικό θέμα για πνευματική ιδιοκτησία, λογοκλοπή, παραπληροφόρηση». Ουφ, ανάθεμα με κι αν κατάλαβα τι εννοούσε. Και ποιοι θα με κρίνουν αν ξέρω ή αν δεν ξέρω; Μήπως ο κ.Κιπής που δεν έχει ιδέα απ’ όλα αυτά; Ίσως με κρίνουν οι ειδήμονες σε κανένα συνέδριο που με καλούν να μιλήσω και να παρέμβω.

– Ουρανία, σε κάποιο συνέδριο οι ειδήμονες θα με απογυμνώσουν. Τι λες να κάνω; Να  λέω γενικότητες και να κρύβομαι πίσω από λέξεις, όπως κάνουν οι δικηγόροι στις δίκες;

– Δηλαδή θα λες μπαρούφες; Ήξεις αφίξεις, κι ας μην καταλάβουν… χα, χα, μπαρούφες!

Πέρασαν δέκα μήνες από τον διορισμό μου και το μόνο που ήξερα κι έκανα ήταν να ερευνήσω γιατί στο Υπουργείο Οικοανεμικών, στον θάλαμο των υπολογιστών λίμναζαν νερά απ’ την ταράτσα κι οι υπάλληλοι για πέντε χρόνια τα μάζευαν σε λεκάνες. Πλήρωσα και ειδικούς για να έχω ανεξάρτητη έρευνα και είπαν ότι έφταιγε πρώτα ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου, ο Υπεύθυνος για την ασφάλεια του θαλάμου. Με απλά λόγια, ο σημερινός κολλητός γκεσταπίτης κ.Κιπής που ελέγχει το έργο Υπουργών.

 

********

 

– Ναθαναήλ, τι σόι «παιδική χαρά» είναι ο Πρόεδρος σας κι εσείς οι Υπουργοί του;

– Εννοείς που έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα και είπε ότι θα αλλάξει τους μισούς Υπουργούς γιατί δεν παράγουν έργο, όπως το οραματίστηκε;… Μας κατονόμασε κιόλας!

– Εσύ είσαι άσχετος με το Υπουργείο σου, μα αυτός είναι χειρότερος. Ο χαζός πρέπει να σας αλλάξει όλους αμέσως, αλλιώς θα είναι δυο φορές χαζός, οργίστηκε η Ουρανία μου.

Έγινε κατασκότεινος ουρανός η Ουρανία, έτοιμη να ρίξει κεραυνούς. Και τι θα πούμε στα τέσσερα παιδιά μας; Ότι ο ένδοξος μπαμπάς Υπουργός απολύθηκε; Και πώς βγαίνεις δημόσια, κύριε Πρόεδρε, και διαλαλείς ότι θ’ αλλάξεις Υπουργούς, προτού καν συμπληρώσουν δεκαοκτώ μήνες, να δικαιούνται κάποια λογική σύνταξη; Για να κάνεις επίδειξη στον κόσμο ότι κάνεις εξοικονόμηση του Ταμείου του κράτους!. Ά, πα, πα! Και ποιος άλλος θα δεχτεί να υπουργοποιηθεί, ξέροντας ότι ανά πάσα στιγμή, ο κ.Κιπής, ο υποβολέας του Προέδρου, μπορεί να τον εκθέσει δημόσια και μετά να το καρατομήσει;

– Μάζευέ τα και παραιτήσου, Ναθαναήλ. Αντί να σε μουντζώνει, μούντζωσε τον πρώτος.

Έχει δίκιο η Ουρανία μου. Αν το κάνω θα καθαρίσει ο ουρανός μας. Πιο πολύ πείσμωσα όταν ο Πρόεδρος μάς κάλεσε, όλους τους Υπουργούς, και στην παρουσία του κ.Κιπή, μάς είπε να κλείσουμε τ’ αυτιά σε όσα γράφουν οι εφημερίδες. Ναι… μα ποια; Αυτά που είπε ο ίδιος στη συνέντευξη. Χα-χα, καιρός να γελάσουμε σ’ ένα θέατρο του παραλόγου.

– Βρε ανόητε Ναθαναήλ, δον Κιχώτη. Στην Έκθεσή που έστειλες στον Πρόεδρο για τον θάλαμο των υπολογιστών – όπου λίμναζαν νερά απ’ την ταράτσα και οι υπάλληλοι για πέντε χρόνια τα μάζευαν με λεκάνες – έγραψες ότι ο Υπεύθυνος για την ασφάλεια του θαλάμου ήταν ο κ.Κιπής που εργαζόταν τότε εκεί, στο Υπουργείο Οικοανεμικών. Νάνε!

Εμ ιδού ο λόγος που ο κ.Κιπής πίεσε τον Πρόεδρο να με απολύσει. Όσο για τους άλλους Υπουργούς, που διαλάλησε ο Πρόεδρος ότι θα τους αλλάξει, ποτέ δεν θα μάθω  για ποιον άλλο λόγο ο κ.Κιπής τους έβαλε στο στομάχι. Όμως να τώρα, όπως λέει και ο οικογενειακός μου Πρόεδρος, η Ουρανία μου «Ουδέν κακό αμιγές καλού». Κι εξηγούμαι:

Φεύγοντας εγώ, κανείς δεν θα καταλάβει, για τους δέκα μήνες που υπηρέτησα, πόσο άσχετος ήμουν για το πόστο που μου ’δωσαν. Αλλά τί φταίω εγώ; Αυτός ο Πρόεδρος με επέλεξε, γιατί έτσι του είπε ο αρχηγός του κόμματός μου και συμφώνησε ο κ.Κιπής. Κι όπως προφήτεψε για μένα ο Καβάφης και καταλήγει στο ποίημά του «Ας φρόντιζαν»:

…Αλλά, κατεστραμμένος άνθρωπος, τί φταίω εγώ.

Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.

Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί

να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.

Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.

Φεύγοντας εγώ, ο Πρόεδρος θα ψάχνει νέους Υπουργούς και δεν θα βρίσκει, γιατί θα λένε: «Ή θα μπερδευτεί ο Πρόεδρος και τελικά δεν θα με αλλάξει, αλλά θα παραμένω καταντροπιασμένος ή θα παραιτηθώ ηρωικά, σαν Ναθαναήλ. Να μου λείπει το βύσσινο».

Φεύγοντας, γίνομαι ξαφνικά βασιλιάς για τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις, τα διαδίκτυα… μα όπως λέει η Ουρανία, ξυπόλυτος βασιλιάς γιατί ήμουν ένας άσχετος.

Ας είναι καλά οι υπεράκτιες εταιρείες: θα μου δίνουν να φτιάχνω τα θολά λογιστικά τους. Σημασία έχει πως το Βιβλίο Γκίνες θα γράψει ότι «έφυγε Υπουργός στους δέκα μήνες, πριν ο Πρόεδρος του κάνει ντους». Αμέ! Ποιος άλλος ξέφυγε από σκωτσέζικο ντους! Μα όπου και να πάω, κάτω από τον ουρανό της Ουρανίας θα μένω, σκοτεινό ή ολοφώτεινο.

 

 

Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

 

τ. Πρόεδρος Λογοτεχνών Κύπρου

 

06 Ιανουαρίου, 2024

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.