You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας:  «Η ζωή και ο θάνατος τού Καραβέλα» τού Κωνσταντίνου Θεοτόκη σε μια αριστουργηματική αναδόμηση στον υπόγειο θεατρικό χώρο τού πάντα φιλόξενου και καινοτόμου Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Κωνσταντίνος Μπούρας:  «Η ζωή και ο θάνατος τού Καραβέλα» τού Κωνσταντίνου Θεοτόκη σε μια αριστουργηματική αναδόμηση στον υπόγειο θεατρικό χώρο τού πάντα φιλόξενου και καινοτόμου Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

Το δραματικό κείμενο λειτουργεί συχνά ως χρονοκάψουλα που μας οδηγεί με ασφάλεια σε άλλα χωροχρονικά συμφραζόμενα, ένθα απολαμβάνουμε εκ του σύνεγγυς παρωχημένες προβληματικές και κοινωνικοπολιτικές δομές που έχουν προ πολλού καταρρεύσει.

Η φαλλοκρατική πατριαρχία, το σεξ ως συνάλλαγμα, οι σχέσεις υποταγής και ο ανταλλακτικός μηχανισμός τής προτεχνολογικής κοινωνίας, όπου η συναλλαγή σε είδος συμπεριελάμβανε και το βασανισμένο ανθρώπινο σώμα είναι ακόμα παρόν, αν και θα θέλαμε να έχουν βυθιστεί για πάντα στη λήθη τού Χρόνου.

Όμως ισχύουν σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος τού πλανήτη και βυθίζουν πολλές ταλαίπωρες υπάρξεις στην απόγνωση.

Ο Καραβέλας (στο διαχρονικής εμβέλειας μυθιστόρημα τού Κωνσταντίνου Θεοτόκη) θεώρησε – φεουδαρχικώ τω δικαιώματι – ότι μπορεί να εξαγοράσει μια ζουμερή παντρεμένη νεαρή γυναίκα και να ζήσει μαζί της σε ένα αλλόκοτο οθωμανικού τύπου «ιψενικό τρίγωνο», μόνο που πληρώνει το τίμημα τής αναχρονιστικότητάς του. Κοινωνία και Εκκλησία, Νέμεσις και Δίκη, συνείδηση και Ασυνείδητο καιροφυλακτούν να τιμωρήσουν τον υβριστή παραβάτη.

Το τέλος του είναι βίαιο και παραδειγματικό. Η μοιχός αθωώνεται ως θύμα μιας «λεοντείου συμβάσεως» [όπως λέγεται στη νομική ορολογία] κι εμείς διδασκόμαστε το «ου μοιχεύσεις»!!!

Εκπληκτική παράσταση!!! Αυτά τα νέα παιδιά, με κέφι, γνώση, μεράκι, μουσική αρμονία, αισθητική μελωδία, με άψογο συντονισμό και αξιοζήλευτη ενορχήστρωση κινήθηκαν, ομίλησαν, χόρεψαν, συνδύασαν γλωσσικούς και παραγλωσσικούς κώδικας και συνδημιούργησαν μία καινοφανή μελοδραματική αποστασιοποίηση.

Ακόμα και οι φωτισμοί παρέπεμπαν σε πίνακες τού τέλους τού 19ου αιώνα, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν ηθογραφία αλλά μετανεωτερική ελευθερία διεξοδικού τύπου.

Το σώμα κυριαρχούσε χωρίς να εκπίπτει στην παντομίμα!!! Μεγάλος άθλος αυτός. Είναι σημαντικό να παίρνουμε τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα και να τα μεταπλάθουμε σκηνικά έτσι ώστε το παραστασιακό αποτέλεσμα να μας αφορά σήμερα.

 

Παράσταση για βραβείο!!!

Αξιοθαύμαστοι, αξιόλογοι, αξιομνημόνευτοι απαξάπαντες οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αντρέας Ψύλλιας

Δραματουργία: Σπύρος Αναστασίνης

Μουσική: Ελένη Αληφραγκή

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Χαλάς

Κίνηση: Αφροδίτη Καλαφάτη

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπαρή

Φωτογραφίες-Video: Μάριος Παραδείσης

Αφίσα: Κατολέων Μαριάννα

Φωτισμοί: Γιάννης Καραλιάς

Κατασκευή Κοστουμιών: Γεωργία Καραθανάση

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Αυτή κι Αυτοί ΑΜΚΕ

Μουσικοί επί σκηνής: Ελένη Αληφραγκή, Βαγγέλης Σταθόπουλος

Παίζουν: Τερέζα Καζιτόρη, Σπύρος Αναστασίνης, Αλέξανδρος Παυλίδης,

Ηρώ Κόκκινου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Πάνος Μαλικούρτης.

 

Μην το χάσετε, εάν δεν θέλετε να χαθείτε στο έρεβος τής χρονοκαθυστερημένης μεταμοντερνιάς. Εδώ διαβλέπουμε την κατεύθυνση που παίρνει το νεοελληνικό θέατρο μετά τη λαίλαπα τής μετανεωτερικής αποδόμησης. Καιρός να χτίσουμε, να αναδομήσουμε, να αναπαράξουμε «μετ’ ευτελείας» φιλοσοφώντας άνευ…

 

Μετά Λόγου Γνώσεως,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός

 

 

info:

 

https://www.ticketservices.gr/event/mcf-i-zoi-kai-o-thanatos-tou-karavela/?lang=el
«Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα»
του Κωνσταντίνου Θεοτόκη
Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου 2024 | 20:30
Παράταση Παραστάσεων 10-11 Ιανουαρίου 2025
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ειδικά διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
Μια ματιά στον άνθρωπο.
Αυτόν τον άνθρωπο που ανήκει στη φυλή του ανθρώπου.
Αυτόν τον άνθρωπο που τον κάνει άνθρωπο η ανθρώπινη μορφή του.
Αυτόν τον άνθρωπο που με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του έγινε άνθρωπος.
Αυτόν τον άνθρωπο που συμπεριφέρεται ως άνθρωπος απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο.
Με φαντασία, τόλμη, διάθεση για πειραματισμό και με οδηγό τους για ακόμα μια φορά τα σώματα, τις φωνές και τη ζωντανή μουσική, η ομάδα βουτάει στον κόσμο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και φέρνει στη σκηνή την ιστορία του Θωμά Καψάλη. Ο Θωμάς Καψάλης, γνωστός στην τοπική κοινωνία και ως «Καραβέλας», μετά τον θάνατο της γυναίκας του προσδοκά μια νέα ζωή. Τυφλωμένος από τη ματαιοδοξία του και τον έρωτά του για μια νεότερη γυναίκα, θα οδηγηθεί στην απόλυτη ηθική και κοινωνική κατάπτωση βιώνοντας τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασής του.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους, κατάγεται από την Κέρκυρα και υπήρξε πρωτοπόρος του κοινωνικού ρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία. Γεννημένος το 1872, σε μια αριστοκρατική οικογένεια, αποφάσισε να στραφεί προς τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, επηρεασμένος από τις ανατρεπτικές ιδέες της εποχής του. Με σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και βαθιά γνώση ξένων γλωσσών και πολιτισμών, κατάφερε να εμπλουτίσει τη συγγραφική του φωνή με έντονα κοινωνικά μηνύματα.
Τα έργα του, “Η Τιμή και το Χρήμα”, “Κατάδικος” και “Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα”, αποτυπώνουν την αγωνία και τη μάχη των ανθρώπων ενάντια σε κοινωνικές αδικίες, στη φτώχεια και στις ταξικές διαφορές, θέματα που εξακολουθούν να μας αγγίζουν και σήμερα. Ο Θεοτόκης αντλούσε έμπνευση από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, δημιουργώντας ζωντανές και συγκινητικές ιστορίες, που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου.
Λίγα λόγια την ομάδα
Η θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» δημιουργήθηκε το 2017 από την Ελένη Αληφραγκή (Αυτή), τον Σπύρο Αναστασίνη, και τον Αντρέα Ψύλλια (Αυτοί). Πρωτοεμφανίστηκαν στο φεστιβάλ “Duet Yourself” του θεάτρου Άλφα, όπου παρουσίασαν μια 15λεπτη διασκευή του έργου «Βουρκόλακας» του Αργύρη Εφταλιώτη. Δύο χρόνια αργότερα, παρουσίασαν το έργο ως ολοκληρωμένη παράσταση, και στην ομάδα προστέθηκε ο Τάσος Χαλάς.
Το 2022, ανέβασαν τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενώ την Άνοιξη του 2023 δραματοποίησαν το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Την Κυριακή έχουμε γάμο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το πάθος τους για τα βιβλία είναι ο κινητήριος μοχλός για την ομάδα. Σκοπός τους να μεταφέρουν στη σκηνή τους θησαυρούς που κρύβει η ελληνική λογοτεχνία και να τους παρουσιάσουν στο κοινό με τον δικό τους μοναδικό και ευφάνταστο τρόπο.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.