You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Πεσμένα Φύλλα / Kuolleet Lehdet / Fallen Leaves (2023), Φιλανδική δραματική ταινία με ανθρωπιστικά μηνύματα.

Κωνσταντίνος Μπούρας: Πεσμένα Φύλλα / Kuolleet Lehdet / Fallen Leaves (2023), Φιλανδική δραματική ταινία με ανθρωπιστικά μηνύματα.

Κατάλληλη για εξάσκηση ενσυναίσθησης αυτή η ομοιοπαθητική ταινία που λειτουργεί δραματοθεραπευτικά. Συγκεκριμένα, βγαίνοντας από την υπέροχη υπόγεια αίθουσα τού κινηματογράφου Άστυ με τις υπέροχες γιγαντιαίες κολώνες, λες: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ».

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους. Αυτό το έργο στον πλανήτη γη δεν παίζεται. Όσες φορές κι αν επαναλαμβάνεται, ο βίος είναι αβίωτος για την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων τής μυθικής Γαίας, που έχει απομυθοποιεί από τότε που κάθε τι Αόρατο εξοβελίστηκε από την Επιστήμη.

Στρουθοκάμηλοι, χωλαίνοντας τραγικωμικά διαβαίνουμε όσο μπορούμε κι όπως δυνάμεθα από το καθημερινό μονοπάτι που μας χαράξανε οι προηγούμενοι κι ελάχιστοι υπερβαίνουν εαυτούς με τη ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ, με τη ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ, με την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Αυτό είναι και το μήνυμα τής καλογυρισμένης αυτής ταινίας: «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο βουνό».

Εξαιρετική μουσική. Οι στίχοι των τραγουδιών σχολιάζουν αντιστικτικά την βραδυκίνητη δράση κι ελαφραίνουν το συναισθηματικό τοπίο των θεατών.

Υπέροχες ερμηνείες. Τι ηθοποιοί! Παίζουν με τον ενθουσιασμό ερασιτεχνών! Ο κινηματογράφος ήταν ανέκαθεν η τέχνη τού παγιωμένου «τώρα» κι ο αυθορμητισμός, η γνησιότητα, η αυθεντικότητα… παίζουν ενίοτε σημαντικό ρόλο (βλ. την αθάνατη «Ευδοκία» τού Αλέξη Δαμιανού.

Ακόμα κι οι κινηματογραφόφιλοι, που βγαίνοντας αναζητούν παραλληλισμούς, ομοιότητες, επιρροές… ακόμα κι αυτοί σατιρίζονται.

Γιατί περί αυτού πρόκειται: «Χαλαρώστε. Ενσάρκωση είναι, θα …περάσει» [δικό μου το copyright αυτής της φράσης].

Η τελευταία σκηνή είναι χαρακτηριστική. Στο βάθος ενός φθινοπωρινού πάρκου φέγγει ο ουρανός. Ένας χωλός αλκοολικός που μόλις βγήκε από κώμα μετά από σύγκρουση με τραίνο, μία σεμνή και ταπεινή χαμηλόμισθη εργάτρια κι ένα σκυλάκι βαδίζουν προς το Φως.

Καλές γιορτές. Πάμφωτα Χριστούγεννα!!!

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός https://konstantinosbouras.gr

 

 

info:

 

https://www.athinorama.gr/cinema/movie/pesmena_fulla-10080013/

 

Έγχρ.Διάρκεια: 81′

Ένας αλκοολικός οικοδόμος και μια υπάλληλος σουπερμάρκετ αποφασίζουν, έπειτα από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων, να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το τηλέφωνό της.

 

Σκηνοθεσία:

Ακι Καουρισμάκι

Με τους:

Μάρτι Σουόσαλο

Γιούσι Βατάνεν

Αλίνα Τόμλικοφ

Άλμα Πόιστι

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.