You are currently viewing Κριστιάν Μπομπέν: Ο σχοινοβάτης. Μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος – Béatrice Connolly  Σελίδες: 40 Εκδόσεις Κίχλη 

Κριστιάν Μπομπέν: Ο σχοινοβάτης. Μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος – Béatrice Connolly Σελίδες: 40 Εκδόσεις Κίχλη 

ΣΤΟΝ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΗ ο αφηγητής συναντά στην εξοχή έναν άνθρωπο με κεφάλι αλόγου. Μια φιλία γεννιέται ανάμεσά τους. Κατά τις συχνές συναντήσεις τους λαμβάνουν χώρα συζητήσεις οι οποίες θυμίζουν τους πλατωνικούς διαλόγους. Τα θέματα που συζητιούνται διαδοχικά είναι τα ακόλουθα: η σχέση ποίησης και τσίρκου· η αδυναμία των βιβλίων και της γραπτής γνώσης να εξηγήσουν τον κόσμο και να προσφέρουν χαρά· η αιφνίδια ανακάλυψη της άνοιξης – ανακάλυψη που δεν έχει σχέση με την εποχή, αλλά αφορά το άνοιγμα των αισθήσεων και της ψυχής στο μεγαλείο των απλών πραγμάτων. Μία των ημερών, και αφού προηγουμένως εγχειρίζει στον αφηγητή ένα ποίημα «που κόβει την ανάσα», ο άνθρωπος με το κεφάλι αλόγου εξαφανίζεται.

Πίσω από την απέριττη απλότητα της πλοκής του Σχοινοβάτη, στην οποία οφείλεται ασφαλώς ένα μέρος της γοητείας του, ανιχνεύονται θέματα που απασχόλησαν διαχρονικά τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Τα θέματα αυτά ο Κριστιάν Μπομπέν τα επαναπροσεγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο: συνδυάζοντας την ποίηση με το στοχασμό και διαποτίζοντας την αφήγησή του με μιαν έντονη πνευματικότητα.

 

*

 

Ο Κριστιάν Μπομπέν γεννήθηκε το 1951 στο Λε Κρεζό της Βουργουνδίας, όπου και πέθανε το 2022.  Σπούδασε φιλοσοφία. Έζησε με φραγκισκανική απλότητα, απομονωμένος στην καρδιά ενός δάσους, ως άλλος αναχωρητής, έξω από την τύρβη των παρισινών λογοτεχνικών κύκλων.

Εκτός από μυθιστορήματα, αφηγήματα και δοκίμια εξέδωσε και πολλές ποιητικές συλλογές. Τελικά, η διασημότητα που τόσο πολύ απέφευγε, τον βρήκε το 1992 για το βιβλίο του Le Très-Bas, αφιερωμένο στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, το οποίο του απέφερε το Prix des Deux Magots κι έναν χρόνο αργότερα το Μέγα Καθολικό Λογοτεχνικό Βραβείο (Grand Prix Catholique de Littérature). Το 2016 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Ο Μπομπέν άφησε έργο με έντονο ποιητικό χαρακτήρα, που αποπνέει γνήσια πνευματικότητα. Όπως είπε κάποτε: «Ονειρεύομαι πάντοτε να επιτύχω μια γραφή που, ενώ θα παραμένει ευτυχής, δεν θα παραλείπει τίποτα από την ανθρώπινη δυστυχία».

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.