You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Η Θυσία του Χριστού

Λένη Ζάχαρη: Η Θυσία του Χριστού

Πάσχα 2024…

Ο Αμνός προδίδεται μ’ ένα φιλί στο μάγουλο κι οδεύει στο μαρτύριο, οδεύει στη σφαγή μαζί με την ανθρωπότητα…
Αυτός που έλαβε ανθρώπινη σάρκα για να σώσει τον άνθρωπο από τον διάβολο και την αμαρτία, οδηγείται στον σταυρό ως ληστής, ως κακούργος. Την ίδια ώρα, η ανθρωπότητα κλείνει τ΄αφτιά της στους λόγους Του και στο παράδειγμά Του και προχωράει ακάθεκτη προς την καταστροφή.
Γιατί ήρθε ο Χριστός στον κόσμο; Για να σώσει τον κόσμο! Το είπε ο Θεός Πατήρ στο φίδι – Διάβολο, όταν παράκουσαν οι Πρωτόπλαστοι την μοναδική εκείνη εντολή περιορισμού, πως βάζει έχθρα ανάμεσα στο σπέρμα του και στο σπέρμα της γυναικός και πως αυτό θα του τσιμπήσει τη φτέρνα απλώς ενώ εκείνο θα του συντρίψει το κεφάλι!
Πάλευε ο διάβολος να σταυρωθεί ο Χριστός, αγνοώντας πως αυτή ήταν η αποστολή Του. Πως ήρθε για να θυσιαστεί και να σωθεί ο Κόσμος. Να διδάξει την Αγάπη και την Ειρήνη, τη Θυσία! Αλλιώς; Θα έκανε τα πάντα για το αντίθετο. Αφού ηττήθηκε κατά κράτος και συνετρίβη, παλεύει αιώνες να διαλύσει την ανθρωπότητα. Πόλεμοι, σφαγές, κακό, όλα τα φοβερά του κόσμου…
Τώρα, που μυρίζουν πασχαλιές και η Άνοιξη φοράει τα γιορτινά της, οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται και με μίσος βαθύ θέλουν ο ένας το κακό του άλλου. Κάθε τέτοια στιγμή είναι σαν να ξανανεβαίνει ο Νυμφίος ματωμένος στον Γολγοθά και να ξανασταυρώνεται με λύσσα και φανατισμό όχι από τους Ιουδαίους πια, αλλά από αυτούς που δεν γνωρίζουν την Ειρήνη της Αγάπης και της Ανάστασης.
Κάθε που στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, διώχνουμε μακρυά την Ειρήνη και την Αγάπη του Χριστού.
Η θυσία Του – που δεν μοιάζει με καμία μέσα στην ιστορία ή στον μύθο, αν κι έχουμε πολλά παραδείγματα – έχει αποκλειστικά σωτηριολογική διάσταση. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος σαρκώνεται και ως άνθρωπος θυσιάζεται για να λυτρωθεί ο άνθρωπος από το σκοτάδι και την αμαρτία. Κι αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα. Εξαγόρασε εμάς με το αίμα του εκ της κατάρας και μας απελευθέρωσε! Ο Σταυρός είναι νίκη πάνω στον θάνατο! Γίνεται σύμβολο ζωής! Η Σταύρωση είναι το κορυφαίο γεγονός. Ο τέλειος άνθρωπος, ο νέος Αδάμ, ο Θεάνθρωπος Χριστός ταπεινώνεται και σταυρώνεται για να σωθεί όλο το ανθρώπινο γένος. Για να λυθεί η κατάρα, να λυθούν τα δεσμά, να αποκατασταθεί η σχέση με τον Θεό! Πλέον ανάμεσα στον Θεό και στους ανθρώπους δεν υπάρχουν εμπόδια.  Μας έδειξε τον δρόμο, τη θυσία, για να Τον ακολουθήσουμε, αλλά και το “τέρμα” που είναι η Ανάσταση! Γιατί αν δεν υπάρχει Ανάσταση, δεν υπάρχει τίποτα! Κι ο κόσμος θα συνεχίσει να κατρακυλάει μέσα στη φθορά και στο θάνατο.
Υπάρχει όμως η Ελπίδα! Υπάρχει η Ανάσταση και η Ζωή που ανατρέπει τα πάντα και απελευθερώνει από τα δεσμά του θανάτου, φυσικού και πνευματικού! Αυτό το ζούμε μέσα στην Εκκλησία, η οποία αιώνες τώρα βιώνει τη θυσία και την Ανάσταση του Χριστού μυστηριακά μεταδίδοντας την και στους πιστούς της.
Η θυσία έχει νόημα και ουσία!

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.