You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Σε λίγο θα κάνουν τζαμιά και τα ερείπια…

Λένη Ζάχαρη: Σε λίγο θα κάνουν τζαμιά και τα ερείπια…

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια πολλά και καρποφόρα, αγαπημένοι φίλοι και φίλες!

Δεν πρόλαβαν να περάσουν οι μέρες του Πάσχα και γίνεται παντού της τρελής…Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπές, οι εμπλεκόμενοι κρύβονται πίσω απ’ τα δάχτυλά τους, οι πολιτικοί στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία, δέχονται επιθέσεις κι άλλα τέτοια παλαβά κι εμείς έχουμε την Τουρκία κάθε τόσο να μας παίζει το ταμπούρλο και να χορεύουμε…  Οι γείτονές μας μας φύλαγαν για έκπληξη εορταστική την μετατροπή του Καθολικού της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί!

Με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η Μονή της Χώρας (σ.σ. Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα), μια ιστορική εκκλησία που λειτουργούσε μέχρι τώρα ως μουσείο, μετατρέπεται πλέον σε τζαμί.

Η Μονή της Χώρας, ήταν έως τώρα μουσείο και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά. Γνωστή στις ημέρες μας ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 1511. Από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη (στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπί), νότια του Κεράτιου Κόλπου.

Το μνημείο έως και σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Πέρυσι την μετατροπή του μοναστηριού σε τζαμί είχε αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το ανώτατο τουρκικό διοικητικό δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί.

Την απόφαση για ακύρωση της σχετικής πράξης του 1945 του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε το ίδιο τμήμα του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου που ένα χρόνο αργότερα έλαβε και την αντίστοιχη απόφαση για την Αγία Σοφία. Η δίκη στηρίχτηκε επίσης σε προσφυγή του «Συνδέσμου Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον», της ίδιας δηλαδή οργάνωσης που είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια για την Αγία Σοφία. Ωστόσο, την Παρασκευή η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να προχωρήσει στη νέα αυτή πρόκληση και πλέον η σχετική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Απορίας άξιον παραμένει η τύχη των ανεκτίμητης αξίας βυζαντινών ψηφιδωτών που υπάρχουν εντός του ναού και πώς αυτά θα καλυφθούν, προκειμένου να λειτουργήσει το κτήριο ως μουσουλμανικός λατρευτικός χώρος, δεδομένου ότι στο σουνιτικό Ισλάμ απαγορεύεται η εικονογράφηση του προσώπου.
Για την ακρίβεια καθόλου απορία αφού τη λύση την έχουν βρει “προσωρινά”. Σεντόνια κρεμασμένα μπροστά από τα ψηφιδωτά θα κρύβουν τα πρόσωπα των Αγίων και του Χριστού.
Απίστευτες είναι όμως οι αντιδράσεις των γειτόνων! Λες και όλη η ζωή τους εξαρτιόταν από την απόφαση αυτή!
«Με θέρμη και ενθουσιασμό υποδέχονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Εκδηλώσεις χαράς λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην Πόλη, αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό γεγονός για το τουρκικό κράτος. «Από την πρώτη μέρα θέλαμε να έρθουμε να προσευχηθούμε», δήλωσε ένας πολίτης. «Δόξα τον Αλλάχ. Να είναι καλά ο πρόεδρός μας, ο Θεός να τον έχει καλά. Άνοιξε, είμαστε χαρούμενοι. Ο Θεός να έχει καλά τον πρόεδρό μας και να μη μας λείψει ποτέ. Όταν ήταν κλειστός αυτός ο χώρος είχαμε μια θλίψη. Τώρα έχουμε χαρά. Σε λίγο θα προσευχηθούμε. Ο Θεός να έχει καλά όσους πήραν αυτή την απόφαση. Χαρήκαμε όσο χαρήκαμε και για την Αγία Σοφία. Τους ευχαριστούμε». «Οι αγιογραφίες εντός του χώρου προσευχής στο Καριγιέ τζαμί και όπως βλέπετε καλύφθηκαν με ειδικά καλύμματα που έχουν την όψη μαρμάρου. Όπως βλέπετε εδώ, υπάρχει μια ψηφιδωτή αγιογραφία, σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες αυτή η αγιογραφία έπρεπε να καλυφθεί κι έτσι έγινε», είπε ένας, για να συμπληρώσει: «Ήρθα μόλις έμαθα πως άνοιξε. Ευχαριστώ όσους εργάζονται για να κερδίσουμε και πάλι τα ιστορικά μας μνημεία».
Το “αστείον” του πράγματος είναι η αναφορά των περισσότερων τουρκικών ΜΜΕ στην δήλωση Μητσοτάκη που περιέχει την ενόχληση του Πρωθυπουργού σχετικά με το θέμα! Ε, να τους εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και να τους προσκαλέσουμε να διακοσμήσουν και τον Παρθενώνα!!! Είπαμε, να μην είμαστε φανατικοί και εθνικιστές αλλά στο τέλος θα καταλήξουμε και εντελώς ηλίθιοι από την πολλή σιωπή! Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα μέρη αν είχαν στόμα θα μίλαγαν, αλλά και χωρίς στόμα μιλάνε τα έργα και δηλώνουν τους κτήτορες τους! Επειδή οι κατακτητές τους είναι βάρβαροι δεν χρειάζεται να σωπαίνουμε μπροστά στην αυθαιρεσία…

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.