You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Στα πρόθυρα της καταστροφής

Λένη Ζάχαρη: Στα πρόθυρα της καταστροφής

Για άλλη μια φορά, τόσο η εσωτερική επικαιρότητα όσο και η εξωτερική, μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό…
Η Μέση Ανατολή φλέγεται στην κυριολεξία και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές… Το καπάκι έχει βγει από την κατσαρόλα και το νερό χύνεται έξω καυτό. Καίει τα πάντα κι όπου να ‘ναι θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις. Αναρωτιέμαι αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι θα συμβεί στη γειτονιά μας, αν ξεσπάσει μια σύρραξη ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη.
Δύο τεράστια μεγέθη και μάλιστα το ένα αντιπροσωπεύει τον ισλαμικό κόσμο με τον οποίο είναι σε σύγκρουση αυτή τη στιγμή το Ισραήλ – Χαμάς & Χεσμπολάχ – καθημερινά.
Το Ιράν είναι ο μεγάλος εχθρός των ΗΠΑ που διαθέτει πυρηνικά, που διαθέτει τρομοκράτες και μπορεί να διοργανώσει τυφλά χτυπήματα σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι φανατικός εχθρός της Δύσης. Το Ισραήλ από την άλλη, είναι ένα Δυτικό κράτος, φιλοαμερικανικό, με ισχυρό λόμπι στην Αμερική, με παρουσία στην Ευρώπη, που η γνώμη του λαμβάνεται υπόψη και βέβαια σύμμαχος. Όταν, λοιπόν, και αν χτυπήσει το Ιράν, θα χτυπήσει κατά του Δυτικού κόσμου στο σύνολό του…
Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτές τις διαστάσεις γιατί δεν αναλύονται από τα κανάλια – κύρια πηγή ενημέρωσης – ή ακόμα και το διαδίκτυο – άλλωστε μοιάζουν με θεωρίες συνωμοσίας – είτε γιατί, πολύ απλά, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν είτε, ακόμα, γιατί είναι προτιμότερο για κάποιους η μάζα να μένει στην άγνοια.
Το μίσος του Ισλάμ για τον Δυτικό κόσμο είναι βαθύ και ιστορικό. Αυτό δεν έχει κάποια ρατσιστική προέκταση, είναι απλά μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες. Ας μην ξεκινήσω από τον 8ο αι. μ.Χ και το Πουατιέ της Γαλλίας, αλλά ας πούμε για την αποικιοκρατία και για την εκμετάλλευση των αραβικών εδαφών, για την υποτίμηση των μουσουλμάνων και γενικά για την αντιμετώπιση από τους Δυτικούς μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. Στη συνέχεια είναι γνωστή η πολιτική και οι ανταγωνισμοί των Δυνάμεων επί Ψυχρού Πολέμου και βέβαια ό,τι συνέβη με τις παρεμβάσεις της Αμερικής στους πολέμους με το Ισραήλ, στα νεότερα γεγονότα κλπ. Πολύ συνοπτικά όλα αυτά. Τις συνέπειες τις έχουμε δει στα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρώπη και Αμερική και στη δημιουργία ισχυρών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο ISIS, που στηρίζονται από τα ισλαμικά κράτη.
Την ώρα αυτή με κομμένη ανάσα όλοι παρακολουθούν το Ιράν και περιμένουν αντιδράσεις, μετά τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην Ιρανική πρεσβεία, στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν 8 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους και τρεις κορυφαίοι στρατηγοί και αξιωματούχοι, αφού το Ιράν έχει δηλώσει ότι πρέπει το Ισραήλ να τιμωρηθεί.
Δεν φτάνει το αίμα των αθώων που χύνεται από τον Οκτώβριο στην περιοχή της Γάζας, τώρα θα εξαπλωθεί η συμφορά – γιατί μόνο συμφορά είναι ο πόλεμος – επειδή για κάποιον λόγο αποφάσισε το Ισραήλ να χτυπήσει ιρανικό έδαφος. Έπρεπε οι ήδη οξυμένες σχέσεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο αφού οι ανθρώπινες ζωές – το βλέπουμε καθημερινά άλλωστε – δεν κοστίζουν τίποτα, δεν έχουν καμιά αξία, καμιά σημασία. Πρέπει, άλλωστε, να χρησιμοποιηθούν κι αυτά τα πυρηνικά! Τι τα φτιάχνουν; Για να τα βλέπουν; Είτε στην Ουκρανία θα γίνει το κακό είτε στη Μέση Ανατολή!
Έτσι είναι ο πόλεμος! Παίρνει το μεγάλο γουδί και το γουδοχέρι του, βάζει μέσα ανθρώπους, πόλεις, χώρες ολόκληρες και κάνει σκορδαλιά κοπανιστή, που λέει κι ο παππούς Αριστοφάνης. Το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα, όταν θα ξυπνήσουμε σ’ ένα τοπίο κατεστραμμένο…

Υγ… Όσο για την εσωτερική επικαιρότητα…
Εδώ σκοτωνόμαστε μόνοι μας. Αυτές που κινδυνεύουν, κατά κύριο λόγο, είναι οι γυναίκες κι ας μην είμαστε ισλαμική χώρα – τι ειρωνεία! Ο μόνος δε που νομίζει ότι είναι “για την Προστασία του Πολίτη” είναι ο υπουργός, γιατί τα όργανα της Τάξης φοβούνται μη γίνουν ταξιτζήδες – τι προσβολή για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί! Κατά τα άλλα σου λέει “Μιλήστε! Μη φοβάστε!”… Πόλεμος! Πόλεμος για να είσαι Γυναίκα, για να είσαι ελεύθερη Γυναίκα!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.