You are currently viewing Μαρία Δριμή: Σώματα που υγραίνονται τις νύχτες

Μαρία Δριμή: Σώματα που υγραίνονται τις νύχτες

Λίγα λόγια για το θεατρικό μου έργο «Ξέρξης»,  που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Praxis 8 του Λονδίνου

 

Πείτε μου πείτε μου, γιατρέ, τι στερεό αντίδοτο προτείνετε για σώματα που υγραίνονται τις νύχτες κι απομένουν μέχρι δακρύων υγρά ως το πρωί; λέει ο Γιάννης Βαρβέρης σε ένα ποίημα. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο παράθεμα για το θεατρικό μου έργο «Ξέρξης». Τέτοια είναι τα σώματα των  γυναικών του έργου και εγώ, ως γιατρός, τους έδωσα ως στερεό αντίδοτο τον Ξέρξη.

Η υπόθεση του έργου: τέσσερις γυναίκες, φίλες από παλιά, γιορτάζουν τα εξηκοστά γενέθλια της μίας από αυτές. Η Μίνα, η εορτάζουσα, είναι δικηγόρος, ανύπαντρη, πολύ πλούσια, σέξι και δυναμική. Της αρέσουν οι νεότεροι άντρες και τα ακριβά αυτοκίνητα. Η Κλειώ είναι συνταξιούχος καθηγήτρια αγγλικών, έχει ανάπηρο σύζυγο  και γιο μποντιμπιλντερά. Παρακολουθεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής και φιλοδοξεί να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Η Φαίη είναι δερματολόγος, με ιατρείο στο Κολωνάκι. Χήρεψε τρεις φορές και κάνει σχέσεις με παραβατικούς άντρες που μπαινοβγαίνουν στη φυλακή. Η Μαίρη είναι μοδίστρα, διαζευγμένη, με δύο κόρες στην εφηβεία. Οι ζωές των τεσσάρων γυναικών, γεμάτες από τις χαρές και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αναστατώνονται από το απρόβλεπτο δώρο που τους επιφυλάσσει η Μίνα: έχει αγοράσει για όλες τους από έναν δονητή, το υπερσύγχρονο «έξυπνο» μοντέλο Ξέρξης. Την επίδειξη της συσκευής κάνει ο αντιπρόσωπος Αλκιβιάδης Γεμιστός, ένας μεσήλικας, επικοινωνιακός και άνετος, όπως είναι συνήθως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοια πόστα. Ο Ξέρξης στην αρχή φέρνει τεράστια απόλαυση στις γυναίκες. Οι ζωές τους αλλάζουν ταχύτητα. Όμως αυτό δεν διαρκεί πολύ.

Το έργο πραγματεύεται θέματα όπως η φιλία, η γυναικεία σεξουαλικότητα στην ώριμη ηλικία, η μοναξιά, η φθορά. Καθεμιά από τις γυναίκες κουβαλάει ένα παρελθόν με χαρές που έγιναν αναμνήσεις, με αμέτρητες ήττες και ακυρωμένα όνειρα, όμως παραμένουν ζωντανές και έτοιμες για την πολυπόθητη αλλαγή, για μια νέα περιπέτεια, για ένα όνειρο που θα φωτίσει το παρόν και το μέλλον τους. Ο ανδρικός χαρακτήρας με το πομπώδες όνομα Αλκιβιάδης Γεμιστός είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, τελείως διαφορετικός από την εικόνα που του έχει υπαγορεύσει η εταιρεία να πουλάει στις πελάτισσες. Η συνάντησή του με τις γυναίκες θα αλλάξει ανεπιστρεπτί και τη δική του ζωή.

Έγραψα τον «Ξέρξη» τα Χριστούγεννα του 2020, εν καιρώ πανδημίας, στο δεύτερο έτος της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία. Ο Θανάσης Τριαρίδης μας είχε δώσει ως πυροδοτικό άξονα  τον  Ξέρξη, αφήνοντας υπονοούμενα για την υπόσταση του ως εραστή. Είχα μεγάλη άρνηση να σκεφτώ και να γράψω περίληψη για έργο που να έχει αφετηρία ένα ιστορικό πρόσωπο. Έτσι έκανα τον Ξέρξη δονητή στα χέρια τεσσάρων φιλενάδων. Το έργο γράφτηκε σχεδόν εκρηκτικά, με μία ανάσα. Κυριολεκτικά με κατέλαβε, απέκτησα μια εμμονική σχέση μαζί του για όσον καιρό το έγραφα. Οι ηρωίδες ήταν διαρκώς μπροστά μου, τις σκεφτόμουν όταν διάβαζα, όταν οδηγούσα, έρχονταν στον ύπνο μου τα βράδια. Με είχε κατακυριεύσει η ιστορία τους, οι ατάκες ξεπηδούσαν αβίαστα, η μία σκηνή έφερνε την άλλη. Η πρώτη μορφή του έργου γράφτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναν μήνα και κάτι. Επεξεργάστηκα το αρχικό κείμενο αρκετές φορές, έκανα προσθήκες, αλλά η πλοκή δεν άλλαξε.

Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων με γλυκόπικρες αποχρώσεις. Ήθελα να είναι ένα έργο φωτεινό, με χιούμορ και ατακαδόρικους διαλόγους, κάτι που να ξορκίσει όλη αυτή την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που ζούσαμε εκείνη την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Ο «Ξέρξης» είναι ίσως το πιο αγαπημένο από τα θεατρικά μου κείμενα και είμαι πολύ χαρούμενη που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Praxis 8 για δεύτερη φορά, στο Hellenic Centre του Λονδίνου, στις 25 Νοεμβρίου. Η πρώτη φορά ήταν στην Οξφόρδη, που είναι και το παρατσούκλι της μίας από τις ηρωίδες. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που επιλέχθηκε αυτό το έργο μου από την καταπληκτική ομάδα της Αναστασίας Ρεβή. Είναι σημαντικό να προβάλλεται το νεοελληνικό θέατρο στο εξωτερικό και η κ. Ρεβή δουλεύει εδώ και χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εύχομαι ο «Ξέρξης» να ζωντανέψει σύντομα και σε εγχώρια σκηνή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.