You are currently viewing Παναγιώτης Δήμου, Ενδιάμεσες στιγμές, Ποίηση, φωτογραφία εξωφύλλου Γιώργος Μέκρας, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Μάρτιος 2023

Παναγιώτης Δήμου, Ενδιάμεσες στιγμές, Ποίηση, φωτογραφία εξωφύλλου Γιώργος Μέκρας, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Μάρτιος 2023

Δεν υπάρχει ο χάρτης της ιστορίας

Ποδοβολητό
έξω από τις πόλεις
πόθοι
έξω από τις πόλεις
τα πλουμίδια των ποιητών
έξω από τις πόλεις
ο ιδρώτας των εραστών
έξω από τις πόλεις
ο επιτάφιος
έξω από τις πόλεις

 η Αντιγόνη νεκρή
μέσα στις πόλεις.

Ο Παναγιώτης Δήμου και στη νέα ποιητική του συλλογή διατυπώνει τους προβληματισμούς του για τα σύγχρονα δυστοπικά συμβάντα. Κοινωνική ευαισθησία, απορία και συχνά πόνος για τον ίσκιο του θανάτου που φωλιάζει δίπλα και μέσα μας. Ρήματα όπως το πληγώνω και θάβω, ουσιαστικά όπως σκοτάδι και βάσανο, λυγμοί κι ανάσες, χρώμα το μαύρο και κόκκινο από το αίμα, σκληρές λέξης αγωνίζονται να ψηλαφήσουν τα όρια και τους όρους της επιβίωσης: στα παγωμένα νταμάρια/ που απόμειναν γύρω σου / μ’ αυτούς που γλίτωσαν/ από την αστοχία του έρωτα / στοιβαγμένοι / στον ανελέητο χτύπο/ όταν σπάνε τα δόντια τους/ στο μάρμαρο/ μαζεύοντας πυροφάνι/ τη σκόνη στο στέρνο τους/ σαν αντικρύσανε// πνιγμένα φυλαχτά/ τάματα σε μαντήλια μαύρα// πασαπόρτια άγνωστης χώρας.

Στον αντίποδα του ζοφερού παρόντος ο Π.Δ. αποζητά τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας, το γαλανό του ουρανού και το γαλάζιο του ατέρμονος τοπίου εκεί όπου στην όχθη του θα ξεχειλίζει η αγάπη. Είναι το αναγκαίο ευοίωνο πρόσημο που θα απαντήσει στα πολλά δύσκολα του καιρού μας, εκεί όπου «ο ήλιος δεν παφλάζει». Γιατί είναι γνωστό πως η ασφυξία του θανάτου αντιμετωπίζεται με τον έτερο πόλο της ζωής, τον έρωτα: Ρούχα σηκώνονται/ από την κάψα του κορμιού/ στα στάχυα δίπλα/ περιμένει ποδηλάτης καιρός/ αχτίδας τραγούδισμα/ ν’ ανεβάσει την ανάσα του/ πάνω από τη στάθμη του θανάτου,// ορθοπεταλιά.

Μια ακόμη παράμετρος ελπίδας παραμένει το φως ως απάντηση/ αντιστάθμισμα στο σκοτάδι. Πολύ φως, παρά το βαρύ της φορτίο, διαχέεται στη συλλογή του Π.Δ., ακόμη κι εκεί όπου μιλά για τα ξαπλωμένα σώματα στον Έβρο. «Οι εξόριστοι μέσα στα μαύρα δίχτυα του πολιτισμού» έχουν δικαιολογημένα ένα μεγάλο μερίδιο στην ποίηση του καιρού μας και στο σώμα της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Παναγιώτη Δήμου: Δίχως φωτογραφίες προσώπων/ αγνώστων στοιχείων/ αγνώστου καιρού/ αγνώστου τόπου,// δίχως να καίει φεγγάρι σε κερί/ σε χέρι/ σε καντήλι.// Δίχως ιώδιο αγρύπνιας,// αμαχητί.  Το παρήγορο στην εποχή μας είναι ότι οι άνθρωποι της ποίησης σε αντίθεση με αυτούς της πολιτικής κρατούν ζωντανοί την αλληλεγγύη και την ευαισθησία στα χρόνια μας. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο στον κόσμο. Ένα ακόμη δείγμα της ζωντάνιας της ποίησης και της αξίας της.

Ο Παναγιώτης Δήμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο université Paris-Diderot (Paris-VII). Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο Ψυχολόγου στο Περιστέρι. Οι ενδιάμεσες στιγμές είναι η τρίτη ποιητική του συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Ποιήματα του έχουν φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.