You are currently viewing Πάνος Βαλαβάνης: Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους. Εκδ. Πρώτη Ύλη

Πάνος Βαλαβάνης: Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους. Εκδ. Πρώτη Ύλη

Μία πρωτότυπη, μοναδική στο είδος της μελέτη για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο

 

Το νέο βιβλίο του αρχαιολόγου και ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου, Πάνου Βαλαβάνη αποτελεί μία βαθιά έρευνα στους αρχαίους χρόνους μέσα από κείμενα και πηγές. Με το ζωντανό κείμενο και την πλούσια εικονογράφηση της εξαίρετης Χαράς Μαραντίδου, το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει ερωτήματα που ο καθένας μας θέτει:

• Πότε πρωτοεμφανίζεται ο σκύλος στις ανθρώπινες κοινωνίες;

• Γιατί θεωρείται ο παλαιότερος φίλος του ανθρώπου;

• Πώς γίνεται κατοικίδιο και ποιες ράτσες υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα;

• Πώς χρησιμοποιούνται τα σκυλιά στους μύθους και γιατί το αστέρι Σείριος ήταν σκύλος

Οι λέξεις κυν-ήγι και κυν-ηγός έχουν ως πρώτο συνθετικό τον σκύλο.

• Τι μας λένε σχετικά οι περίπου 1300 παραστάσεις σκύλων στα αγγεία και τα 9 βασιλικά κυνηγόσκυλα στην τοιχογραφία της Βεργίνας;

• Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόζωοι και τι ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους;

• Τα έπαιρναν μαζί τους στα συμπόσια, τα έβγαζαν βόλτα και πώς αντιδρούσαν με τα αδέσποτα στις αγορές και στα γυμνάσια;

• Υπήρχαν πολεμικά σκυλιά και πώς είναι δυνατόν ένας σκύλος να θεωρηθεί Μαραθωνομάχος;

• Τι ήταν τα ιερά σκυλιά και γιατί τα συναντάμε στα Ασκληπιεία;

• Υπήρχε άραγε ιδιαίτερη σχέση των σκύλων με τα παιδιά και γιατί εμφανίζονται τόσο συχνά στα παιδικά επιτύμβια μνημεία;

• Πώς αναγνωρίζονται οι σκύλοι στις ανασκαφές;

Μια γοητευτική αναδίφηση σε κείμενα, εικόνες και αρχαιολογικά ευρήματα. Μια μικρή συμβολή για να κατανοήσουμε το παρελθόν του πιο πιστού φίλου του ανθρώπου. Ένα ταξίδι στις φιλίες που, αν και χαμένες στο βάθος του χρόνου, αναδεικνύουν το βασικό και σταθερό χαρακτηριστικό μας, την συντροφικότητα. Ένα βιβλίο γνώσεων με όχημα την πληροφορία που ακουμπάει την καρδιά.

Για μικρούς και μεγάλους.

 

 

 

O Συγγραφέας

Ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα για την αρχαιότητα. Ωστόσο, του αρέσει ιδιαιτέρως να εξιστορεί το παρελθόν, με τρόπο κατανοητό για τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Έχει γράψει 25 βιβλία με ιστορίες για αρχαία αγγεία και ναούς, για τα μνημεία της Αθήνας, της Ολυμπίας και των Δελφών, για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, για τη δουλειά του αρχαιολόγου, οδηγούς αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, κ.ά., τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Γι’ αυτό του το έργο βραβεύτηκε το 2023 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Η εικονογράφος

Η Χαρά Μαραντίδου είναι εικαστικός, αρχιτέκτονας και designer. Πιστεύει ότι τα πάντα είναι ενδιαφέροντα αρκεί να τα κοιτάξει κανείς από κοντά. Σε όλα τα έργα της προσπαθεί να αφηγηθεί ιστορίες  μέσα από τον συνδυασμό εικόνας, κειμένου, αντικειμένων αλλά και μέσα από τον χώρο, τα υλικά, τον ήχο και ό,τι μπορεί να συνδυαστεί  ώστε να εμπλουτίσει την εμπειρία της αφήγησης. Σχεδιάζει εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό, μουσειοσκευές, δράσεις για παιδιά και ενήλικες, βιβλία και αντικείμενα για διάφορους φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.