You are currently viewing Συνομιλία του Κοσμά Κοψάρη με την Μάρσια Ισραηλίδη

Συνομιλία του Κοσμά Κοψάρη με την Μάρσια Ισραηλίδη

  • Ποια η επαφή σας με την ποίηση από την παιδική σας ηλικία;

 

Η επαφή μου με την ποίηση άρχισε όταν ήμουν φοιτήτρια. Άρχισα να γράφω στίχους για τραγούδια στα Αγγλικά και τραγουδούσα. Στη συνέχεια μελετώντας λογοτεχνία και ποίηση (που ήταν μέρος των σπουδών μου στην Αγγλική Φιλολογία) άρχισα να αποκτώ μία πολύ πιο στενή σχέση με το είδος. Το μάθημα της Λιάνας Σακελλίου «Δημιουργική Γραφή» ήταν καταλύτης για να αρχίσω να ασχολούμαι συστηματικά.

 

  • Ποιοι οι ποιητές που θεωρείτε ότι έχουν επικαθορίσει την ποιητική σας πορεία;

 

Όσοι έχω διαβάσει κατά καιρούς με αγαπημένους τους Margaret Atwood, Sylvia Plath, Edgar Alan Poe, E. E. Cummings, Κική Δημουλά, Μαρία Λαινά μεταξύ άλλων.

 

  • Πως θα αυτοπροσδιορίζατε το ποιητικό σας σύμπαν;

 

Λιτό, οικείο και άμεσο.

 

  • Πιστεύετε ότι η ποίηση εγκλωβίζει ή απελευθερώνει έναν δημιουργό;

 

Σίγουρα το δεύτερο. Είναι η σκάλα προς την απελευθέρωση και την εσωτερική ενδοσκόπηση. Μέσω της ποίησης αποκρυσταλλώνεται ο κόσμος μας.

 

  • Μιλήστε μας για την ποιητική σας συλλογή Τα μικρά μεγάλα

 

Παρατηρώντας διάφορα αντικείμενα και λεπτομέρειές τους όπως και κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα, ήθελα να αποτυπώσω την ιδιόμορφη σημασία τους για μένα. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχτηκε ένα «ποιητικό λεξικό» γεμάτο με την ουσία των πραγμάτων. Μία ποιητική συλλογή για όλα αυτά που βρίσκονται ή συμβαίνουν γύρω μας και προσπερνάμε βιαστικά.

 

  • Θεματικά, σάς έλκει περισσότερο ο μικρόκοσμος ή ο μεγάκοσμος της ποίησης, ήτοι θέματα εσωτερικότητας ή, στον αντίποδα, ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού πεδίου;

 

Δεν θα μπορούσε να απομονωθεί το ένα από το άλλο διότι αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Επίσης μέσα από τα ποιήματα μου αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να χωρέσω τον «μεγάκοσμο» μέσα στον καθημερινό μικρόκοσμό μας.

 

  • Τι είναι αυτό που σάς φοβίζει περισσότερο ως ποιήτρια;

 

Μάλλον ότι φοβίζει τους περισσότερους ανθρώπους. Η βίωση της μοναξιάς και του θανάτου. Το εφήμερο των ωραίων στιγμών και οι επιπτώσεις του χρόνου στα πάντα γύρω μας.

 

  • Η σημερινή εποχή εκτιμάτε ότι συνιστά ένα φωτεινό ή ένα σκοτεινό σύμπαν για την ποίηση;

 

Καμία εποχή δεν πιστεύω ότι ήταν φωτεινή για την ποίηση. Μέσα από το σκοτάδι τα ποιήματα όμως λάμπουν δείχνοντας αχτίδες ελπίδας.

 

  • Θα θέλατε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό ένα ποίημά σας;

πόδια γυμνά

σε πέδιλα καινούρια

το πέμπτο παγωτό χωνάκι

τόση προσμονή

χρωματιστή

σαν τρούφα πασπαλίζει

αυτό το μεσημέρι

 

αρχή καλοκαιριού

 

διάλεξα νομίζω το πιο αισιόδοξο της συλλογής !

 

  • Ποια τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

 

Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όταν και εάν υπάρχει υλικό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με άλλους μπορεί να υπάρξει και μία δεύτερη συλλογή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις!

 

Ευχαριστούμε πολύ, να είστε πάντα δημιουργική

 

Βιογραφικό σημείωμα

 

Η Μάρσια Ισραηλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έκανε σπουδές στη μουσική. Συμμετείχε στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Τάκης Σινόπουλος» (2019-22), όπως επίσης και στην θεατρική ομάδα των αποφοίτων του Αγγλικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (υπό την ευθύνη της Λιάνας Σακελλίου).

Η ενασχόλησή της με την συγγραφική και την μουσική είναι ενεργή μέσα από το μουσικό project “Playground Theory”, στο οποίο συμμετείχε στην συγγραφή στίχων, σύνθεση, παραγωγή και ηχογράφηση των τεσσάρων μουσικών album του συγκροτήματος : “Speaking of Secrets” (2013), “Connect the Dots” (2016), “Tears Go Upwards”  (2020) και “B-sides and Otherwise” (2022) που κυκλοφόρησαν μέσω της puzzlemusik.  Έχει επίσης συνεργαστεί σε διάφορα μουσικά projects ως guest με φωνητικά και στίχους. To 2022 κυκλοφόρησε νέα τραγούδια με ελληνικό στίχο ως «Μάρσια».

Tην ίδια χρονιά εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική της συλλογή με τίτλο «Τα μικρά μεγάλα» από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Διδάσκει ως καθηγήτρια Αγγλικών σε σχολεία από το 2006 έως σήμερα. Επίσης έχει δανείσει τη φωνή της στο εκπαιδευτικό υλικό (παιδικά τραγούδια και ιστορίες) των Αγγλικών για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έτσι συνεχίζει με τραγούδια και στη πρωινή της δουλειά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.