You are currently viewing Βάλτερ Πούχνερ: Σκέψεις μικρές για θέματα μεγάλα, 20

Βάλτερ Πούχνερ: Σκέψεις μικρές για θέματα μεγάλα, 20

(Σχόλια για μια παράξενη διαμονή σ’ έναν παράξενο κόσμο όπου συμβαίνουν παράξενα πράγματα)

 

*

 

Tο πεπρωμένο της ρίζας είναι το χώμα.

 

*

 

Όταν μιλάς για το τέλος

εννοείς την αρχή, νιώθεις

το άμορφο των αγέννητων

 

το ανώνυμο του άγνωστου

δεν ξέρεις τι ακριβώς λες.

 

*

 

Ο έρωτας θρησκεία

και με πολλά μυστικά

υπερβατικές εμπειρίες

 

χίλια μικρά θαύματα

θέαση κρυφής γνώσης.

 

*

 

Δίχως αλμύρα

άνοστος νόστος.

 

*

 

Το πολύ είναι εχθρός του καλού

αλλά το λίγο δεν είναι και εγγύηση.

 

Αφιέρωση

 

Σε όλους που με κάλεσαν και δεν πήγα.

Σε όλους που μου μίλησαν και δεν άκουγα.

Σε όλους που με αγάπησαν και δεν πρόσεξα.

 

*

 

Η σοφία του παιδιού δεν φέρνει

την αθωότητα στα γεράματα.

 

*

 

Ο μύθος μας διευκολύνει σε πολλά

η πραγματικότητα πάντα μας δυσκολεύει.

 

 

*

 

Απ’ όλο το αίμα της ιστορίας πιο κόκκινο

είναι τα χείλη σου, όταν φιλάς την πληγή

που μόλις μου έχεις ανοίξει.

 

 

*

 

Αν έχει το άγνωστο μορφή

-καλύτερα να μην ξέρω.

 

*

 

Άτρωτος αυτός που έμαθε να συγχωρεί.

 

*

 

Της φρίκης το ρίγος

είναι μέρος της ομορφιάς.

 

*

 

Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς μυστικά.

 

Βάλτερ Πούχνερ

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ (ιδρυτής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών µαζί µε τον Σ. Α. Ευαγγελάτο) και παρασηµοφορηµένο µέλος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά και αµερικανικά Πανεπιστήµια.

Έγραψε πάνω από 120 βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά και δηµοσίευσε περί τα 500 µελετήµατα και περισσότερες από 1.000 βιβλιοκρισίες, για θέµατα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράµατος. Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά µόνο πρόσφατα άρχισε να δηµοσιοποιεί τα έργα του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές. (Ολοκάρπωση, Τελευταίες ειδήσεις, Αστροδρόμια, Η ηλικία της πλάνης, Ο κηπουρός της ερήμου, Οι θησαυροί της σκόνης, Κοντσέρτο για στιγμές και διάρκεια, Δώδεκα πεύκα κι ένας ευκάλυπτος, Μηνολόγιο του άγνωστου αιώνα, Πεντάδες, Το αναπάντεχο, Συνομιλίες στη χλόη, Το χώμα των λέξεων, Τα σημάδια του περάσματος, Τα δώρα, Ο κάλυκας του κρόκου, Υπνογραφίες, Αλάτι στον άνεμο, Η επιφάνεια του μυστηρίου, ο φωτεινός ίσκιος, κ.ά.)

Αφήστε μια απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.