ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣΦωνή βοώντος

Δημήτρης Γαβαλάς: Αν δεν Έχεις Εκσυγχρονισμό μέσα σου (o altra cosa) δεν Μπορείς να Κάνεις Εκσυγχρονισμό γύρω σου: Αρχίστε τον Εκσυγχρονισμό από τον Εαυτό σας

Πηγή όλων των φαινομένων του πολιτισμού είναι η ανθρώπινη ψυχή˙

πολιτισμός είναι η ύψιστη δυνατή συνειδητότητα.

  1. G. Jung

 

Ποιο το νόημα του εκσυγχρονισμού (o altra cosa: ανάπτυξη, εξέλιξη, κτλ.); Να εκσυγχρονίσουμε τι; Το οποιοδήποτε περιβάλλον μας; Και ποιο είναι το εκσυγχρονισμένο περιβάλλον; Ποιος και με ποια κριτήρια κρίνει αν οτιδήποτε είναι εκσυγχρονισμένο; Είναι προφανές ότι ο εκσυγχρονισμός αφορά πάνω από όλα τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλιώς μάλλον λέμε ανόητα πράγματα. Αλλά τι θα πει εκσυγχρονίζω, για παράδειγμα, τον εαυτό μου πρώτα και μετά προχωράω και στον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος; Θεωρώ πως μια καλή απάντηση είναι το γνωστό ελληνικό μετανοώ, με την έννοια του αλλάζω νου (shift mind), αλλάζω τρόπο σκέψης, αλλάζω νοοτροπία.

 

Πράγματι, αν δεν συρρέουμε με την πραγματικότητα και μένουμε άκαμπτοι και εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε όπως προηγουμένως, τότε το περιβάλλον αλλάζει αλλά εμείς όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ατομικά και συλλογικά, όπως συμβαίνει ακριβώς σήμερα. Δεν μπορούμε με παλιά σκέψη, παλιές μεθόδους, παλιές τεχνικές και λύσεις να αντιμετωπίζουμε τα νέα προβλήματα, τις νέες καταστάσεις που δημιουργεί η εξελικτική διαδικασία σε παγκόσμια κλίμακα. Απαιτείται λοιπόν νέα σκέψη, νέα νοοτροπία και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό, αλλά ουσιαστικά το ζήτημα της νοοτροπίας.

 

Εκσυγχρονίζομαι λοιπόν, κατά την άποψή μου, σημαίνει αλλάζω νοοτροπία. Η μετάνοια (αλλαγή νοοτροπίας) προϋποθέτει αμαρτία, δηλαδή λάθος, χάσιμο του στόχου. Έχουμε κάνει λοιπόν λάθος, έχουμε χάσει τον στόχο και χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία για να διορθώσουμε το λάθος μας, να ξαναβρούμε τον στόχο ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Αυτός είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός και ακριβώς αυτοί οι οποίοι φωνάζουνε για τον εκσυγχρονισμό είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάσταση. Μόνο που νομίζουν ότι ο εκσυγχρονισμός βρίσκεται έξω τους και όχι μέσα τους, θεωρούν ότι το περιβάλλον χρειάζεται εκσυγχρονισμό και όχι οι άνθρωποι και πρωτίστως οι ίδιοι. Εκσυγχρονίζοντας το περιβάλλον -δηλαδή, τι ακριβώς σημαίνει αυτό;- δεν εκσυγχρονίζεις τους ανθρώπους, αντίθετα, αν εκσυγχρονίσεις τους ανθρώπους τότε πετυχαίνεις και τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος.

 

Επομένως, ας αρχίσουμε τον εκσυγχρονισμό από εμάς τους ίδιους, ας αλλάξουμε νοοτροπία, ας κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, ας ξαναβρούμε τον στόχο μας και τότε θα έρθει ο πραγματικός εκσυγχρονισμός, αλλιώς τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του εαυτού οδηγεί στη συνειδητότητα και στον πολιτισμό, που βασίζεται στη συμβίωση και τη συλλογική συνείδηση και μνήμη. Αλλιώς, η παλιά επιθυμία των ανθρώπων για εντελώς χωριστή από τους άλλους ύπαρξη, ο εγωισμός, ο ατομισμός είναι οι βασικές αιτίες της εντροπικής κατάστασης του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Όλα αυτά οδηγούν εσωστρεφώς στον ηδονισμό και ευδαιμονισμό, ενώ εξωστρεφώς στην επιβολή και κυριαρχία. Η εξουσία είναι επιθυμητή καθαυτή ακριβώς γιατί ικανοποιεί και τις δυο αυτές τάσεις. Η αίσθηση του ανυπόστατου, της ανυπαρξίας προσώπου, του κενού, που δίνουν η χωριστικότητα κτλ. οδηγεί στις τάσεις αυτο-επιβεβαίωσης αφενός και στην ανασφάλεια και φόβο αφετέρου. Οι ενέργειές μας αποσκοπούν στην αυτο-επιβεβαίωση, στη θεραπεία της ανασφάλειας και του φόβου, στην κάλυψη του κενού, άσχετα αν παίρνουν άλλες μορφές, ακόμα και αυτο-υπέρβασης.

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.