You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Διαδικτυακή κριτική για το Low Bap – Οι Active Member ως επαναστατημένη μουσική πράξη σε live streaming

Κωνσταντίνος Μπούρας: Διαδικτυακή κριτική για το Low Bap – Οι Active Member ως επαναστατημένη μουσική πράξη σε live streaming

To “LowBap”, έτσι όπως ονόμασαν την παραστατική ενεργητική μουσική τους πανδαισία και πληθωρική πολιτιστική παρουσία οι Active Member ήδη από την δεκαετία του 1990 και συνεχώς, αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, συνδυάζει το ελληνοπρεπές hip-hop  τής Sadahzinia – Γιολάντας Τσιαμπόκαλου με έναν παραμυθικό παιγνιώδη εικαστικό διάκοσμο, που απευθύνεται σε παιδιά και μεγάλους, σε νέους όλων των ηλικιών.

 

Θα έλεγα πως είναι ένα σύγχρονο αμάλγαμα, κάτι μεταξύ θεατρικού παιχνιδιού και λελογισμένης εκτόνωσης, εφηβικής επαναστατικότητας και ορμονικής ανακατατάξεως κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου (αρσενικής και θηλυκής).

 

Ο Μιχάλης Μυτακίδης είναι ένας πολυ-καλλιτέχνης, ένα πολιτιστικό όργανο που υπερβαίνει τα όρια του μυθικού Περάματος της ποίησης και του μόχθου, ένας ορίζοντας και μία ανάσα οικουμενική, διαστρωματική, συμπαντική και διακλαδούμενη υπογείως με όλα τα καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά ρεύματα της οικουμένης.

Η ενεργητική συμμετοχή στην  πολιτιστική περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι το όνομα, ο στόχος, ο σκοπός και ο τίτλος ευγενείας τους.

Απλώνονται σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως η δισκογραφία, η στιχογραφία, οι συναυλίες, τα ντοκιμαντέρ, το θέατρο, τα βιβλία, η αρθρογραφία, οι ηχητικοί πειραματισμοί, οι  ανοικτές συζητήσεις, οι παρεμβάσεις και μια κοινωνικότητα που υπερβαίνει ακόμα και τα όρια του πολιτικού (όπως θέλουμε σήμερα να το περιορίζουμε στα κουτάκια που μας βολεύουν).

Αιώνιοι έφηβοι, ασυμβίβαστοι κι επαναστατικοί, επαναστάτες με αιτία, ποιητές του ήθους και ηθικοί αναζητητές της Αλήθειας ΜΕΣΑ από το σώμα και με τους ήχους, τους εγγενείς ρυθμούς ως μίτο της Αριάδνης προκειμένου να βγούμε δια παντός έξω από τον νοητικό λαβύρινθο του χωρισμού σώματος-πνεύματος-ψυχής που μας επέβαλλαν οι μονοθεϊστικές θρησκείες.

Έτσι θα έπρεπε να είναι όλοι καλλιτέχνες και οι λογοτέχνες: αιώνια παιδιά, μάστορες σαν τις μέλισσες, άγριοι σαν σφήκες, ορμητικοί ως γυπαετοί, ασυμβίβαστοι και ανένταχτοι, ανενδοίαστοι όταν πρέπει να προασπίσουν το Καλό κι Αγαθό.

“Αθόρυβοι” μέχρι τώρα, μακριά από τα φώτα της ράμπας μιας παραισθητικής δημοσιότητας που ανεβάζει και κατεβάζει είδωλα σαθρά και αποτρόπαια, οι Active Member δεν είναι αναλώσιμοι, μιας χρήσεως βεγγαλικά προς επίρρωσιν των ανασφαλών νευρώσεών μας.

Οι Active Member έχουν διαρκή και συνεχή παρουσία, ακόμα και μέσα στους δυσοίωνους μήνες του εγκλεισμού λόγω κι ένεκα κι εξ αφορμής της πανδημίας. Μας κλείνουν το μάτι και δίνουν το διαρκές ειρωνικό τους παρόν επιχειρώντας να αφυπνίσουν τα υγιή ένστικτα μέσα μας και να μας μυήσουν σε μια αέναη παιδικότητα, ζωοποιούσα.

Ανακαλύψτε τους στο διαδίκτυο. Τους θαυμάζω και τους αγαπώ γιατί είναι αυθεντικοί. Ο μεγαλύτερος έπαινος για έναν καλλιτέχνη, για έναν πνευματικό άνθρωπο γενικότερα.

Και μια χρήσιμη, κατατοπιστική πληροφορία από το Δελτίο Τύπου:

Ως Active Member μετρούν 21 δισκογραφικές δουλειές και δεκάδες άλλες ως soloartists. Επίσης, κυκλοφορούν πολλά και σπάνια προσωπικά άλμπουμ, ενώ έχουν συμμετάσχει σε παραγωγή, στίχους, ερμηνεία σε δεκάδες άλλες δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Active Member Δισκογραφία

«Διαμαρτυρία» 1992
«Στην ώρα των σκιών» 1994
«Το μεγάλο κόλπο» 1995
«Από τον τόπο της φυγής» 1996
«Οι μύθοι του βάλτου» 1998
«Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες» 2000
«Live-remix» 2000
«Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου» 2001
«Πέρασμα στο ακρόνειρο» 2002
«Fiera» 2004
«Aπό το μεγάλο κόλπο στη Fiera” 2005
«Blah-blasphemy» (cd&dvd) 2005
«Σκιεράτσα» (box 3cd, “Blah-blasphemy 2”, “Άπνοια”,
“Βαθύσκιωτα”) 2006
«Άπ’ της φτιάξης μας τα λάθια» 2cd  2009
«Στων βουβών την εσχατιά» 2011
«Αρσενάλι» (2cd) 2012
«Cosmos Alivas» 2014
«Οutro-live» (2cd &dvd) 2015
«Ζαλίκι» (2cd) 2016
«Φρυκτωρία»  2019-2020 (ενότητα τραγουδιών – audiostreaming)
«Εδώ είναι Δίστομο» α’ μέρος, 2019

 

ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΚ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΟΡΜΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ, ΜΕ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ, ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!

 

 

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας είναι Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ και ποιητής
www.konstantinosbouras.gr

 

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.