You are currently viewing Κωστής Ζ. Καπελώνης: Γενεές δεκατέσσερεις

Κωστής Ζ. Καπελώνης: Γενεές δεκατέσσερεις

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα θεατρικό περιοδικό. Το ΘΕΑΤΡΟ του Κώστα Νίτσου. Το τελευταίο του διπλό τεύχος 67-68, Μάιος-Αύγουστος, κυκλοφόρησε το 1981.

Στο εξώφυλλο του, το σύνθημα: «ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΩΣ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΕΦΙ, ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ». Σε ένα μονόστηλο του στα νέα του θεάτρου, ενημερώνει για την προκήρυξη της πρώτης έδρας θεάτρου στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υποψήφιοι ο Βάλτερ Πούχνερ, ο Δημήτρης Σπάθης και ο Θόδωρος Χατζηπανταζής (την έδρα κατέλαβε ο Χατζηπανταζής).

Την προηγούμενη χρονιά, τον Αύγουστο του 1980, η Μελίνα Μερκούρη είναι η Κληταιμνήστρα στην Επίδαυρο, στην Ορέστεια του Κουν. Τον Οκτώβριο του 1981 γίνεται υπουργός Πολιτισμού, μετά τις εκλογές, που είχαν κυρίαρχο σύνθημα «Στις 18, Σοσιαλισμός!».

 Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της Μελίνας και 100 χρόνια από τη γέννηση της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη.

 Τη Μελίνα Μερκούρη, διαδέχτηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ο Γεώργιος Μυλωνάς

 Τον Γεώργιο Μυλωνά διεδέχθη ο Σωτήρης Κούβελας

Τον Σωτήρη Κούβελα διεδέχθη ο Γεώργιος Μυλωνάς

Τον Γεώργιο Μυλωνά διεδέχθη ο Τζαννής Τζαννετάκης

Τον Τζαννή Τζαννετάκη διεδέχθη η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη

Την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη διεδέχθη η Ντόρα Μπακογιάννη

Την Ντόρα Μπακογιάννη διεδέχθη η Μελίνα Μερκούρη

Την Μελίνα Μερκούρη διεδέχθη ο Θάνος Μικρούτσικος

Τον Θάνο Μικρούτσικο διεδέχθη ο Σταύρος Μπένος

Τον Σταύρο Μπένο διεδέχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο διεδέχθη η Ελισάβετ Παπαζώη

Την Ελισάβετ Παπαζώη διεδέχθη ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Τον Θεόδωρο Πάγκαλο διεδέχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 Τον Ευάγγελο Βενιζέλο διεδέχθη ο Κώστας Καραμανλής (ο πρωθυπουργός), με αναπληρωτή τον Πέτρο Τατούλη

Τον Κώστα Καραμανλή και Πέτρο Τατούλη διεδέχθη ο Γεώργιος Α. Βουλγαράκης

Τον Γεώργιο Α. Βουλγαράκη διεδέχθη ο Μιχάλης Λιάπης

Τον Μιχάλη Λιάπη διεδέχθη ο Αντώνης Κ. Σαμαράς (ο μετέπειτα πρωθυπουργός)

Τον Αντώνη Κ. Σαμαρά διεδέχθη ο Παύλος Γερουλάνος

Τον Παύλο Γερουλάνο διεδέχθη η Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Την Τατιάνα Καραπαναγιώτη διεδέχθη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο διεδέχθη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος

Τον Πάνο Παναγιωτόπουλο διεδέχθη ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα διεδέχθη ο Νίκος Ξυδάκης

Τον Νίκο Ξυδάκη διεδέχθη ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τον Αριστείδη Μπαλτά διεδέχθη η Λυδία Κονιόρδου

Την Λυδία Κονιόρδου διεδέχθη η Μυρσίνη Ζορμπά

 Την Μυρσίνη Ζορμπά διεδέχθη η άτυχη (λόγω κορωνοϊού) Λίνα Μενδώνη.

 

Αυτοί ήσαν οι υπουργοί του ελληνικού κράτους, από το 1981 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου, με μερικές διορθώσεις γιατί έχει κάτι λαθάκια (ακόμη και υπουργοί λείπουν από το site).

Αυτούς τους Υπουργούς έχω ζήσει στα χρόνια της δικής μου επαγγελματικής ασχολίας με το θέατρο.  Αυτοί οι υπουργοί λοιπόν, συν-διαμόρφωσαν τον εντελώς σύγχρονό μας πολιτισμό, κατά τον νου και την μπόρεσή του ο καθένας και τα περιθώρια που του άφηναν οι υπουργοί των Οικονομικών και βέβαια  συνεπικουρούμενοι από τον εκάστοτε πρωθυπουργό τους.

 

Από την Μελίνα μέχρι τον Βενιζέλο β’, θητείες δεκατέσσερεις.

Από τον Βενιζελο β’, μέχρι τη σημερινή, θητείες δεκατέσσερεις.

Τα θέατρα είναι κλειστά, το θεατρικό μουσείο, που αν θυμάστε είχε εξασφαλίσει στέγη δύο φορές, (η πρώτη από τον δήμαρχο Κακλαμάνη, η δεύτερη από την υπουργό Κονιόρδου) είναι άστεγο. Και μάλιστα η τελευταία στέγη, καταραμένη, κάηκε.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ και το ΑΤΤΙΚΟΝ είναι ακόμη κλειστά.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο ΦΙΞ, μόλις  άνοιξε, μετά από τα σαράντα κύματα και περιπέτειες με διευθυντές. Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ακόμη χτίζεται, για να προλάβει τα 200 χρόνια της Παλλιγγενεσίας…

Το αγορασμένο δόξη και τιμή (καλή τιμή) ΑΚΡΟΠΟΛ, ανακαινισμένο με πολύ χρήμα και χρόνο, που υποσχέθηκε  με τυμπανοκρουσίες ένα λαμπρό μέλλον ως θερμοκοιτίδα πολιτισμού, απλώς  φιλοξένησε την παρθενική συνέντευξη τέως υπουργού Πολιτισμού και έκτοτε παραμένει κλειστό.

Ο Κάρολος Κουν το μόνο που εξασφάλισε, 33 χρόνια μετά το θάνατό του, είναι μια προτομή στην είσοδο μιας στοάς, που ετοιμάζεται από ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ να γίνει FOOD CENTER.

Το Μέγαρο Μουσικής κρατικοποιήθηκε και επισκιάστηκε από τις Στέγες.

Τα Μεγάλα Ιδιωτικά  Ιδρύματα χαράσσουν πολιτιστική πολιτική.

 

Το θέατρο, όπως το ξέραμε, τελείωσε.

 

Τα προβλήματα, που κρύβαμε Γενεές Δεκατέσσερις κάτω από το χαλί, φούσκωσαν το χαλί, το κάνανε βουνό και ετοιμάζεται να μας πλακώσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Ο ιός συσπειρώνει χιλιάδες καλλιτέχνες, με διάθεση να παλαίψουν για την Τέχνη τους, αλλά στο δρόμο κατεβαίνουν χίλιοι με το ζόρι.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κάνει εκλογές. Νέο, ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, με ελπίδες και όνειρα, που εύχομαι να μη εξανεμιστούν στις πρώτες δυσκολίες ή να μην αγωνίζονται μόνο απέναντι σε όποιους τους παίρνει, όπως έκανε χρόνια πολλά.

 Υπαίθρια θέατρα, λέει, θα λειτουργήσουν. Τον χειμώνα… βλέπουμε…

 

Τέλος του παραμυθιού. Καληνύχτα σας.

 

Υ. Γ. 1

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης ψηφιοποίησε όλα τα τεύχη  του περιοδικού ΘΕΑΤΡΟ του Κώστα Νίτσου το ανάρτησε στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμο στο κοινό. Το θεάρεστο FACEBOOK έχει μπλοκάρει τη σελίδα.

Αν θέλετε να το βρείτε κάν’τε μια αναζήτηση <πανεπιστημιο κρητης περιοδικο θεατρο>. Ή στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

Καλημέρα σας.

 

Υ. Γ. 2

Για να μην ξεχάσουμε κανέναν, η Βικιπαίδεια αναφέρει -με λάθη- (από ιδρύσεως τέτοιου υπουργείου): ► Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού‎ (19): Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Κώστας Καραμανλής, Σωτήρης Κούβελας, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Μιχάλης Λιάπης, Μελίνα Μερκούρη, Θάνος Μικρούτσικος, Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, Σταύρος Μπένος, Γεώργιος Μυλωνάς (πολιτικός), Θεόδωρος Πάγκαλος (πολιτικός), Ελισάβετ Παπαζώη, Γιώργος Α. Παπανδρέου, Σάββας Παπαπολίτης, Αντώνης Σαμαράς, Τζαννής Τζαννετάκης, Δημήτριος Τσάκωνας. ► Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού‎ (6): Μυρσίνη Ζορμπά, Λυδία Κονιόρδου, Λίνα Μενδώνη, Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Τασούλας. ► Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού και Επιστημών‎ (8): Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτριος Νιάνιας, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Γεώργιος Πλυτάς, Κωνσταντίνος Τρυπάνης, Κωνσταντίνος Τσάτσος. ► Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού‎ (2): Παύλος Γερουλάνος, Τατιάνα Καραπαναγιώτη. ► Έλληνες υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων‎ (2): Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, Αριστείδης Μπαλτάς. ► Έλληνες υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Πολιτισμού και Αθλητισμού (1): Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 

 

Κωστής Καπελώνης

Κωστής Καπελώνης Ο Κωστής Καπελώνης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1952. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστημίο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Tέχνης Kαρόλου Kουν. Διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔHΠEΘE Kρήτης, υπηρέτησε στο Kρατικό Θέατρο Bορείου Eλλάδος και το 2002 ίδρυσε τον θίασο “Θ όπως Θέατρο”. Από το 1994 έχει σκηνοθετήσει πάνω από 50 παραστάσεις – μεταξύ των οποίων Το Παραμύθι από Χαρτί που τιμήθηκε με το βραβείο δραματουργίας Κ. Κουν 2003. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, έχει γράψει στίχους για τραγούδια και έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής φωτισμών κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.