You are currently viewing Κωστής Ζ. Καπελώνης: Ερασιτέχνες, Ξε-ερασιτέχνες   

Κωστής Ζ. Καπελώνης: Ερασιτέχνες, Ξε-ερασιτέχνες  

 Ερασιτέχνης : (Επιλέξτε)

Αυτός που αγαπάει την τέχνη.

Αυτός που κάνει ορισμένη εργασία όχι ως κύριο επάγγελμα αλλά επειδή αυτή τον ευχαριστεί.

Αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Αυτός που ασχολείται με κάτι για προσωπική ευχαρίστηση και όχι για βιοποριστικούς λόγους.

 Ξε-ερασιτέχνης (Πεποιημένο. Συνώνυμα):

Ξέρω, άσε την Τέχνη στην ησυχία της.

Εγώ Ξέρω, οι άλλοι ας κουρεύονται.

Ξερνάω πάνω στην τέχνη, για την τέχνη.

 Λοιπόν…

Όταν είσαι μέλος επαρχιακής ερασιτεχνικής ομάδας και έρχεται πρώτη φορά στην πόλη σου ιστορικά ποιοτικός θίασος να δώσει παράσταση με ηθοποιούς εγνωσμένης αξίας και καλλιτεχνικούς συντελεστές αναγνωρισμένους από το θεατρικό σινάφι κι εσύ κάθεσαι στο σπίτι σου να βλέπεις τηλεόραση ή πίνεις φραπέ στην πλατεία, τότε δεν είσαι ερασιτέχνης, είσαι ξε-ερασιτέχνης.

Όταν είσαι μέλος ερασιτεχνικής ομάδας και παριστάνεις τον πρωταγωνιστή, μόνο και μόνο γιατί το κοινό χασκογελάει επί τη εμφανίση σου και αντί να μαζέψεις τα ρούχα σου και τα αντικείμενα στο τέλος της παράστασης τρέχεις στο φουαγιέ του θεάτρου να σου δώσουν συγχαρητήρια, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης.

Όταν είσαι ερασιτέχνης σκηνοθέτης, υπεύθυνος ερασιτεχνικής ομάδας και αντί να εμπνευστείς από το θεατρικό έργο και τους ηθοποιούς σου για να οργανώσεις την παράσταση, αντιγράφεις την τελευταία θεατρική μόδα ή τη χυδαιότερη τηλεοπτική παραγωγή, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης του κερατά.

Όταν είσαι του θεάτρου, θιασάρχης ή παραγωγός, και -για να κάνεις οικονομία στο μαγαζάκι σου- χρησιμοποιείς ερασιτέχνες ηθοποιούς, ερασιτέχνες σκηνοθέτες, ερασιτέχνες συντελεστές και μετά βάζεις εισιτήριο στην πόρτα του θεάτρου σου, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης θιασάρχης ή παραγωγός.

Όταν είσαι θεματοφύλακας και χρηματοδότης του θεάτρου και επιτρέπεις να απασχολούνται, για οικονομικούς λόγους, σε επαγγελματικές παραστάσεις που χρηματοδοτείς, ερασιτέχνες ηθοποιοί, τότε είσαι ξε -ερασιτέχνης θεατρικός παράγων και ξε-θεματοφύλακας.

Όταν είσαι ηθοποιός, μέλος του σωματείου των ηθοποιών και πας να παίξεις αμισθί, γιατί είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος ή γιατι το σήριαλ -που τρέχεις- προσδοκάς να έχει ακροαματικότητα για να σε μάθει ο κόσμος, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης ηθοποιός.

Όταν είσαι υπεύθυνος της καλλιτεχνικής λειτουργίας ενός θεατρικού χώρου και δεν εμφανίζεσαι σε πρόβα ή σε παράσταση, που ανεβαίνει στον χώρο σου, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης υπεύθυνος.

Όταν είσαι υπεύθυνος προώθησης μιας παράστασης και δεν έχεις δει μια πρόβα, έναν συντελεστή, έναν ηθοποιό της παράστασης και προωθείς ονόματα και τίτλους και φωτογραφίες, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.

Όταν βιοπορίζεσαι από το θέατρο και δεν φροντίζεις να ενημερώνεσαι για το αντικείμενο την τέχνης που υπηρετείς, δεν φροντίζεις να ανανεώσεις τη σχέση σου με το κοινό και τους συνεργάτες σου, δεν φροντίζεις το σώμα και το μυαλό σου να αντεπεξέρχεται, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης του Θεάτρου.

Όταν είσαι ερασιτέχνης κριτικός θεάτρου και γράφεις για να λιβανίζεις τους φίλους σου ή βγάζεις τα απωθημένα σου απέναντι στην ανεπάρκεια σου ως άνθρωπος, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης κριτικός.

Κι όταν ανέχεσαι να συμβαίνουν γύρω σου όλα τα παραπάνω, τότε είσαι ξε-ερασιτέχνης άνθρωπος.

Ερασιτέχνης είναι αυτός που αγαπάει την τέχνη, όχι για τον εαυτό του, αλλά για την Τέχνη. Τότε η τέχνη, που υπηρετεί ως ερασιτέχνης, του ανταποδίδει ευχαρίστηση και ψυχική ευφορία. Καμιά φορά μπορεί να τον ευχαριστήσει και κάποιος συμπολίτης που τον είδε να παίζει θέατρο.

 Όταν επιλέγω τι θα ψηφίσω ή τι παράσταση θα δω, πρέπει να το σκέφτομαι.
Οι επιλογές έχουν επιπτώσεις.

Αυτά για σήμερα, λόγω εκλογών και χρόνιων διαλογισμών.

 

 

Κωστής Καπελώνης

Κωστής Καπελώνης Ο Κωστής Καπελώνης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1952. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστημίο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Tέχνης Kαρόλου Kουν. Διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔHΠEΘE Kρήτης, υπηρέτησε στο Kρατικό Θέατρο Bορείου Eλλάδος και το 2002 ίδρυσε τον θίασο “Θ όπως Θέατρο”. Από το 1994 έχει σκηνοθετήσει πάνω από 50 παραστάσεις – μεταξύ των οποίων Το Παραμύθι από Χαρτί που τιμήθηκε με το βραβείο δραματουργίας Κ. Κουν 2003. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, έχει γράψει στίχους για τραγούδια και έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής φωτισμών κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.