You are currently viewing Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες:  Μαρία Κουγιουμτζή 5Χ5

Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Μαρία Κουγιουμτζή 5Χ5

ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η φαντασία είναι η κινητήριος δύναμη των μεγάλων επιτευγμάτων. Είναι το μέλι της ζωής κι ας μας τσιμπούν χιλιάδες μέλισσες, Απλώνει το απέραντο τοπίο της ουτοπίας δια μέσου της οποίας τα όνειρα προσπαθούν να γίνουν πραγματικότητα,  και ταυτόχρονα να μας λυτρώσουν απ’ αυτήν. Προηγείται της γνώσης και γίνεται οδηγός της. Η άχτιστη, η αχειροποίητη ουσία, που τα φανταστικά αυγά της εκκολάπτουν το μέλλον.

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η ομορφιά είναι η τελειότητα της ηθικής του σύμπαντος. Μέσα της κτίζεται η ευτυχία μας και στα αντίγραφά της τα πάθη μας. Είναι τα ταπεινά διακριτικά χρώματα, τα ανάερα, των λουλουδιών που ημερεύουν τις άγριες πλαγιές των βουνών των βασάνων μας. Η ομορφιά στη σκέψη είναι το βασίλειο της Ποίησης. Είναι ο κρυφός ρυθμός του Κόσμου.

ΝΥΧΤΑ

Την νύχτα οι σκιές των άστρων γεμίζουν την ψυχή με έξαρση των μυστηρίων, των ερωτικών συγκινήσεων, το πάθος της αμφιβολίας και των ανατροπών, η γοητεία της παρανομίας, Μέσα στο σκοτάδι εκείνος που έρχεται είναι ο αιωνίως ερχόμενος, αυτός που υπόσχεται αυτό που μας λείπει, αυτός που μας τρομοκρατεί, αυτός που με το σκοτεινό του χέρι, δείχνει το τέλος  όλων

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική είναι ο αμίλητος αλλά γεμάτος λέξεις, εικόνες, κραυγές, θρήνους, πόθους, ρεμβασμούς, έρωτα, σύντροφος πιστός της ζωής μας. Όπως κάθε Τέχνη, δεν μας διασκεδάζει απλώς,  μας ψυχαγωγεί.  Μας μορφώνει, ανοίγει τους ορίζοντές, καλλιεργεί το ήθος, όταν αφηνόμαστε να μας παρασύρει στους δρόμους της.

Ταυτόχρονα είναι επαναστατική, αγωνίστρια, προπορεύεται και οδηγεί στο μέλλον.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Η πραγματικότητα άγρια, συμφεροντολόγα, ορθολογίστρια, μαχητική, εργατική και ακούραστη, αναίσθητη, προσπαθεί να μας μαντρώσει όλους  καθώς επιχειρεί να εμφανίσει τα ιδανικά της ουτοπίας καταστρέφοντάς τα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άγριο απ’ αυτήν καθώς αγωνίζεται να επιζήσει. Επειδή όλους πρέπει να  μας χωρέσει ανοίγει δρόμο για τους επερχόμενους εφευρίσκοντας τρόπους εξόντωσης μας.

Η Μαρία Κουγιουμτζή γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά “Η λέξη”, “Εντευκτήριο”, “Πάροδος”, “Πανδώρα”, “Παρέμβαση” και “Ένεκεν”. Ποίησή της έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά “Εντευκτήριο” και “Πάροδος”.
Το βιβλίο της, “Άγριο βελούδο”, τιμήθηκε με τα βραβεία διηγήματος του περιοδικού “Διαβάζω” (2009) και του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2010).

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

This Post Has One Comment

  1. Stavros Fotiou

    Ποιοτικότατη τοποθέτηση! Πέντε ‘άυλα’ουσιαστικά–προτάσεις συμπυκνωμένης ύλης, δηλώνουν γνώση κι εκτίμηση για την εκλεκτή διηγηματογράφο και ποιήτρια Μαρία Κουγιουμτζή

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.