You are currently viewing Παυλίνα Παμπούδη: Η ιστορία του κ. Αδαμάντιου και της κ. Χρυσούλας

Παυλίνα Παμπούδη: Η ιστορία του κ. Αδαμάντιου και της κ. Χρυσούλας

Μια φορά, σ’ ένα καλύβι στο βουνό, ζούσαν ο κύριος Αδαμάντιος κι η κυρία Χρυσούλα, ένα πάμπτωχο ζευγάρι, που η μόνη του περιουσία ήταν τρεις κότες, η Σμαράγδα, η Ζαφειρούλα  και η Ρουμπίνα.

Αυτές οι τρεις κότες, κάθε πρωί έκαναν τρία αυγά, κι έτσι, ο κ. Αδαμάντιος και η κ. Χρυσούλα έτρωγαν ενάμισι αυγό την ημέρα ο καθένας, οπότε, δεν πεινούσαν και πολύ. 

Ένα μεσημέρι, την ώρα που η κ. Χρυσούλα σκούπιζε το καλύβι με μια σκούπα φτιαγμένη από φτερά κότας, εμφανίστηκε στην αυλή μια χοντρή μάγισσα, μεταμφιεσμένη σε αδύνατο μάγο, μεταμφιεσμένο σε γέρο ζητιάνο.

«Καλοί μου άνθρωποι», τους είπε «Πεινάω. Έχετε να μου δώσετε να φάω κάτι;» 

Ο κ. Αδαμάντιος ήταν πολύ φιλόξενος. «Καλώς τον παππούλη» είπε. ««Θα μοιραστούμε ό, τι έχουμε. Έλα να φας μαζί μας…»

«Μπορείς να φας το τρίτο μας αυγό – δεν υπάρχει τίποτα άλλο φαγώσιμο… Κόπιασε…» είπε αναστενάζοντας χαμογελαστά η κ. Χρυσούλα.

 Η μάγισσα, ευχαριστήθηκε που την καλοδέχτηκαν.

Κάθισαν κι οι τρεις τους κατάχαμα στην αυλή, και η κ. Χρυσούλα έδωσε από ένα αυγό στον καθένα. 

«Ω, ευχαριστώ…» είπε η μάγισσα παίρνοντας το δικό της. «Μπορώ να έχω και λίγο αλατοπίπερο;»

«Όχι… Δεν έχουμε…» απάντησε στενοχωρημένη η κ. Χρυσούλα.   

«Δεν έχετε;» απόρησε η μάγισσα. Και μετά τους κοίταξε με συμπάθεια. «Είσαστε πολύ φτωχοί, ε;» συνέχισε σκουπίζοντας τα μουστάκια της.

«Μάγος είσαι;» μουρμούρισε η κ. Χρυσούλα.

«Όχι. Μάγισσα είμαι, αλλά έχω μεταμφιεστεί σε μάγο…

«Μπα; Γιατί;»

«Γιατί βρίσκομαι σε μυστική αποστολή…»

«Τι μυστική αποστολή;» ρώτησε γεμάτη περιέργεια η κ. Χρυσούλα.

«Είναι μεγάλη ιστορία. Να: ανήκω σε μια ομάδα Νονομαγισσών που ασχολείται μ’ ένα διεθνές πρότζεκτ που-»

«Τι είναι οι Νονομάγισσες;» διέκοψε ο κ. Αδαμάντιος.

«Οι υπεύθυνες για τα βαφτιστικά ονόματα ανθρώπων και ζώων.  Τέτοια είμαι – έχω μάλιστα και μεταπτυχιακό στην Νονοβιοτεχνολογία».

«Στο ποιο;»

«Στην Νονοβιοτεχνολογία – την επιστημονική τεχνική για την εμφύτευση μικροτσίπς με ιδέες για ονόματα στον εγκέφαλο των νονών.»

«Αχά…» έκανε με μάλλον χαζό ύφος ο κ. Αδαμάντιος.

 «Κάθε όνομα» εξήγησε η μάγισσα «σημαίνει κάτι. Και οι ιδιότητες του ονόματος, κανονικά,  πρέπει να περνάνε σ’ αυτόν που παίρνει το όνομα.  Βαφτίζουν, π.χ. κάποιον «Προκόπη», για να προκόψει, βαφτίζουν κάποια Χαρά για να’ ναι χαρούμενη κ.ο.κ»

«Μπα;» είπε η κ. Χρυσούλα, που ήταν λίγο πονηρή. «Κι όταν βαφτίζουν κάποιον Γιάννη; Παφνούτιο;  Παγώνα; Τι σημαίνουν  αυτά τα ονόματα;»

«Όλα τα ονόματα έχουν την σημασία τους. Σε άλλα είναι φανερή, σε άλλα είναι κρυφή. Εμάς, τις Νονομάγισσες  πάντως, μας απασχολούν μόνο τα ονόματα  με τις φανερές σημασίες –γιατί εκεί είναι που γίνονται φανερά τα λάθη …»

«Ποια λάθη;»

«Χμ, πρέπει να σας πω ότι κάποτε αυτό το σύστημα λειτουργούσε καλά – δηλ. όποιος έπαιρνε ένα συγκεκριμένο όνομα, το αξιοποιούσε κιόλας. Τώρα, όμως, υπάρχει πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα των ονομάτων.

Πρέπει λοιπόν εμείς να εντοπίσουμε αυτούς που έχουν λάθος ονόματα, δηλ. αυτούς οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα ονόματά τους. Αυτό είναι το αντικείμενο της διεθνούς έρευνάς μας…»

 «Και γιατί είναι μυστική αυτή η έρευνα;»

«Χμ, γιατί αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα… ξέρετε τώρα…»

«Δεν καταλαβαίνω…» είπε ο κ. Αδαμάντιος.

 «Κατάλαβα… Ώστε τα ονόματα μας είναι λάθος… Πάντα το υποψιαζόμουν αυτό…» μουρμούρισε η κ. Χρυσούλα.

«Ξέρετε, δεν ήρθα εδώ τυχαία.» είπε η μάγισσα. « Ήρθα ειδικά για σας. Κοιτάξτε να δείτε… Είναι ιδιαίτερη η περίπτωσή σας – τα ονόματά σας δεν είναι λάθος: απλώς υπολειτουργούν. Χάρη σ’ αυτά έχετε, ο μεν κ. Αδαμάντιος αδαμάντινο χαρακτήρα και η κ. Χρυσούλα χρυσή καρδιά – και είναι και χρυσοχέρα… Κάτι όμως δεν πάει καλά: είσαστε υπερβολικά φτωχοί.»

 «Βέβαια…» αναστέναξε η κ. Χρυσούλα. Με τα ονόματα που έχουμε, κι εμείς και οι κότες μας, θα έπρεπε να είμαστε, ας πούμε, τραπεζίτες! Εκκλησιαστικοί κύκλοι! Πολιτικοί! Βασιλιάδες!»

«Όχι ακριβώς…» είπε η Νονομάγισσα. « Πάντως θα έπρεπε να ζείτε πιο άνετα και πιο υγιεινά.»

«Μπορείς, λοιπόν, εσύ καλέ μου Νονομάγε –  ή καλή μου Νονομάγισσα – ό, τι κι αν είσαι, μπορείς να κάνεις κάτι για την περίπτωσή μας;»

«Ναι.»

«Δηλαδή; Τι μπορείς να κάνεις;»

«Μπορώ ή να σας αλλάξω τη ζωή ή να σας αλλάξω τα ονόματα. Διαλέξτε!»

«Χμ, πάντα ήθελα να με λένε Ρίτσαρντ…» άρχισε να λέει ο κ. Αδαμάντιος – αλλά η κ. Χρυσούλα τον διέκοψε:

«Την ζωή μας, την ζωή μας να αλλάξεις! Μπορείς να την κάνεις κάπως διαφορετική;»

«Βεβαίως.»

Η κ. Χρυσούλα πήγε να χοροπηδήσει από την χαρά της, αλλά συγκρατήθηκε και κοίταξε την Νονομάγισσα με κάποια δυσπιστία.

«Δεν μου λες… Έχεις αλλάξει καμιά άλλη λάθος ζωή ή θα είμαστε οι πρώτοι;» ρώτησε καχύποπτα.

«Έχω αλλάξει πολλές. Να, προχθές βρισκόμουν στο σπίτι του κ. Τριαντάφυλλου και της κ. Γαριφαλιάς οι οποίοι, μαζί με τον γιο τους τον Πασχάλη, την νύφη τους, την Χρυσάνθη και την κουμπάρα τους, την Μαργαρίτα, είχαν ένα μαγαζί στην ψαραγορά και βρωμούσαν όλοι ψαρίλα. Τους άλλαξα την ζωή και τώρα έχουν μια ανθηρή οικογενειακή επιχείρηση με φυτώρια λουλουδιών, και ζουν σ’ ένα ολάνθιστο ευωδιαστό περιβόλι.»

«Ωραία ακούγεται αυτό… Κι εμάς, με τέτοια ονόματα, θα μας ανοίξεις κοσμηματοπωλείο;»

Η Νονομάγισσα τους κοίταξε χαμογελώντας γλυκά.

«Θα κάνω το κατά δύναμιν» είπε. «Θα ενεργοποιήσω την κατάλληλη εφαρμογή, και αύριο τα ονόματά σας θα λειτουργήσουν  το καθένα κατά την σημασία του. Από εκεί και πέρα, πρέπει κι εσείς να φροντίσετε να κινηθείτε έξυπνα. Φεύγω τώρα να προφτάσω να περάσω κι από το σπίτι της κ. Αυγής, πριν νυχτώσει. Ευχαριστώ για το αυγό… Αντίο!»

Την επόμενη στιγμή είχε εξαφανιστεί.

 

Μετά από λίγο καιρό, η μάγισσα ξαναπέρασε από το σπίτι του κ. Αδαμάντιου και της κ. Χρυσούλας.

Δεν βρήκε κανέναν εκεί.

Είχαν φασαρίες με την Εφορία και τους είχαν κλείσει στην φυλακή, καθώς ο κ. Αδαμάντιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα διαμαντένια κουμπιά στο κουρελιασμένο σακάκι του, η κ. Χρυσούλα τη χρυσή της σκούπα  από φτερά κότας, και οι κότες την ύπαρξη αρκετών  σμαραγδιών, ρουμπινιών και ζαφειριών, σε μέγεθος αυγού, στην χρυσή τους φωλιά. 

 

 

Ηθικό δίδαγμα

Καμιά μαγική παρέμβαση δεν μπορεί να σε σώσει από την Εφορία…

 

      

                                                     

 

 (Από το: “Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες” Καλειδοσκόπιο, 2020)

 

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.