Βιβλία που εντοπίσαμεΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Τζέημς Τζόυς: Οδυσσέας, Μτφρ: Σωκράτης Καψάσκης, Επιμέλεια: Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, εκδόσεις Κέδρος

Ίσως να μην υπάρχει άλλο βιβλίο στην παγκόσμια λογοτεχνία που να απογοητεύει τόσο απελπιστικά τον προτιθέμενο αναγνώστη του, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, από τις πρώτες κιόλας γραμμές και που ταυτοχρόνως να εξακολουθεί να πουλάει πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα το χρόνο.
[…]
Στο εξωτερικό έχουν πια γραφεί τόσα γι’ αυτό το βιβλίο ώστε με πολύ κόσμο συμβαίνει το παράδοξο: αποδέχονται τη διαδικασία να γίνουν αναγνώστες του ως αποτέλεσμα κοινωνικού καταναγκασμού, για να μη θεωρηθούν απληροφόρητοι, αμόρφωτοι. Αυτός ο, πολύ διαδομένος στις δυτικές μητροπόλεις, πολιτιστικός κανιβαλισμός καταλήγει πάντα σε θλιβερά αποτελέσματα: αυτού του τύπου οι αναγνώστες όχι μόνο δεν “καταλαβαίνουν” ποτέ το βιβλίο, αλλά κυρίως χάνουν την απεριόριστη απόλαυση που παραχωρεί μόλις το αντιμετωπίσεις με διαφορετική “ανοιχτή” διάθεση.
[…]
Ίσως ακόμα να μην υπάρχει άλλο κείμενο στην παγκόσμια λογοτεχνία που να απαιτεί σε τέτοιο βαθμό τη συνέργεια του αναγνώστη –κείμενο που στην κυριολεξία ικετεύει να «παίξεις» μαζί του την ανάγνωση.
[…]
Βιβλία σαν το Ulysses έχουν μυητικό χαρακτήρα, δηλαδή τα διαβάζει κανείς όπως τη Βίβλο ή τα ομηρικά έπη: στο μάκρος του βίου και στη διαδρομή της πνευματικής του πορείας.


Άρης Μαραγκόπουλος, Ulysses, Οδηγός ανάγνωσης, Κέδρος, 2001, Τόπος, 2010
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.